Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câteva mii de rachete balistice ar fi descurajat Rusia să atace. Ucraina spune că e gata să reia producția și amintește că a produs inclusiv temutele R-36 ”Satan”
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Ucraina intenționează să producă propriile rachete balistice pentru a-și spori capacitățile de apărare, dar asta nu se poate întâmpla peste noapte, chiar dacă mai multe facilități de pe teritoriul țării vecine au avut expertiză inclusiv în producția rachetelor intercontinentale.
R-36 (Satan) / wikipedia
R-36 (Satan) / wikipedia

Experții și militarii ucraineni sunt convinși că dacă Ucraina ar fi avut un stoc de câteva mii de rachete balistice proprii, rușii nu ar fi lansat o invazie la scară largă, în 24 februarie 2022.

Roman Svitan, colonel în retragere al Forțelor Armate ale Ucrainei, declară pentru Kanal24 că rachetele balistice ar fi descurajat o invazie rusească: ”Rusia pur și simplu nu ne-ar ataca, pentru că nu atacă un stat care poate distruge complet capitala țării agresoare în câteva minute”.

Distanța până la Moscova este de aproximativ 500 de kilometri - aceasta este raza de acțiune a rachetei balistice ucrainene „Hrim/Tunetul” (noua rachetă balistică ucraineană), dar este necesar să existe un număr suficient de rachete pentru a putea pune probleme apărării aeriene rusești, recunosc ucrainenii.

Așa că una dintre prioritățile Ucrainei este producerea propriilor rachete balistice. Volodimir Zelenski a recunoscut acest lucru, dar implementarea acestui program nu se poate face peste noapte, recunosc experții.
 

Ucraina spune că e pregătită să producă balistice: ”Am produs racheta ICBM Satan la «Uzina de Construcții de Mașini de Sud»”

 R-36M (Satan) / ISC Kosmotras

Ucraina are toate oportunitățile de a relua producția masivă de rachete balistice tactice, care au fost fabricate în timpul Uniunii Sovietice, crede și Valeriy Borovyk, președintele CA al alianței New Energy of Ukraine, citat de Unian.

Răspunzând la întrebarea cât de probabil este ca Ucraina să-și producă rapid propria rachetă balistică, acesta a răspuns:

„Avem un potențial foarte bun pentru asta. Deoarece producția noastră de rachete a existat încă din perioada Uniunii Sovietice. Vorbim despre ”Satan” (racheta intercontinentală R-36 - n.r.). Aceste rachete au fost produse de «Uzina de Construcții de Mașini de Sud - Yujmash». Și există încă o oportunitate de a face acest lucru. Deși Rusia distruge aceste capacități - știți, au existat atacuri asupra PMZ, asupra Biroului de Proiectare Yuzhnoye. Dar, în principiu, este posibil să le restaurăm. Și acum se lucrează în acest sens”, a spus Borovik.

***

Racheta R-36, cunoscută în NATO ca SS-18 "Satan", era construită în fosta URSS, la uzina Yuzhmash din Dnipro (Ucraina). Era o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acțiune, capabilă să transporte mai multe focoase nucleare, fiind considerată una dintre cele mai distructive rachete din arsenalul sovietic.

Uzina Yuzhmash din Dnipropetrovsk (azi Dnipro) a fost unul dintre cele mai importante centre de producție de rachete din URSS, unde s-au fabricat nu doar rachete balistice ca R-36 (SS-18 "Satan"), ci și lansatoare spațiale precum racheta "Zenit" sau rachetele ”Tsyklon” și ”Dnipro” derivată direct din R-36, care au plasat în orbită numeroși sateliți.

***

Pentru a lansa producția, ai nevoie de „echipamente, oameni, experiență, echipamente, consumabile”

 

În același timp, el a menționat că este imposibil să se fabrice o rachetă balistică și să se crească producția acesteia într-un an. Toate acestea necesită mult mai mult timp, având în vedere că țara noastră nu se ocupă de producția de rachete de mulți ani, a explicat expertul.

„Cât de repede pot fi fabricate aceste rachete, cât de repede putem crește această producție - aceasta este o întrebare pentru producători, pentru cei care se vor ocupa de asta. Și acesta este doar nivelul tactic. Pentru că o rază de acțiune de 300 km este o rachetă balistică de uz tactic. Există, de asemenea, rachete de uz strategic, există chiar mai mult de 5,5 mii km de rază de acțiune, dar acesta este un alt nivel de purtător de rachete. Dar rachetele tactice - acest lucru este posibil, avem toate capacitățile pentru asta”, a comentat specialistul.

Potrivit lui Borovik, pentru a lansa producția, ai nevoie de „echipamente, oameni, experiență, echipamente, consumabile”, iar acest lucru necesită mai mult timp decât fabricarea dronelo.

Vorbind în general despre rachetele ucrainene, Borovik a reamintit că Ucraina produce cunoscutele „Neptune”, care au fost folosite, în special, pentru a lovi crucișătorul „Moskva”.

 

Balistica ucraineană

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că programul de rachete ucrainean a fost discutat în detaliu la o reuniune a Cartierului General al Comandantului Suprem și că sarcina a fost stabilită pentru a accelera cât mai mult posibil crearea balisticii ucrainene .

În august anul trecut, în timpul unei conferințe de presă, Zelenski a anunțat că, pentru prima dată de la începutul războiului de amploare din 2022, armata ucraineană a testat cu succes propria rachetă balistică .

La rândul său, consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a relatat că noua rachetă balistică a Ucrainei are o rază de acțiune de 600-700 km. În același timp, cât de eficient va funcționa această armă va fi înțeleasă doar în timp, a spus el.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata rusă pare a-și pregăti ofensiva asupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei
„Primele vor putea fi desfășurate în doar câteva săptămâni”. Germania și Ucraina vor coopera în producția de drone și rachete cu rază lungă de acțiune
Cancelarul Merz clarifică declarația privind armele cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina
Trump pare că își pierde răbdarea cu Putin / Oficialii ruși răspund amenințător: ”Singurul lucru rău este un nou război mondial”
Rușii sufocă apărarea antiaeriană ucraineană cu noi tactici de luptă. Dronele distrag sistemele principale de apărare, făcând loc rachetelor puternice rusești să atingă țintele
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului: „Este timpul să punem capăt invaziei Rusiei în Ucraina, crimelor și distrugerilor zilnice”
Trump, dezamăgit de Putin? Posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei și un impas în procesul de pace
Rușii au o armă dronă, de trei ori mai rapidă decât Shahedul actual
Apărarea antiaeriană a Ucrainei, în criză de muniție. Fără rachete pentru sistemul SAMP-T, Kievul ar putea primi sprijin din Italia
Face Rusia o altă eroare strategică? Cel mai mare atac rusesc cu drone, de la începutul războiului, a avut loc în noaptea 25/26 mai
Rușii încearcă să ocupe și regiunea ucraineană Sumî
Putin trebuie să fi înnebunit. Trump l-a criticat pe liderul regimului de la Kremlin, dar nu l-a ratat nici pe Zelenski
Rusia începe să escorteze petrolierele Flotei Fantomă în Golful Finlandei
Noi provocări pentru sistemele Patriot din Ucraina: Rachetele rusești Iskander-M folosesc acum momeli radar și traiectorii complexe
Rușii continuă nestingheriți bombardamentele asupra Ucrainei (Foto/Video): Un nou atac masiv cu rachete și drone a vizat ținte de pe teritoriul ucrainean
Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei (Foto/Video): Drone și rachete balistice au lovit puternic Kievul
Rusia și Ucraina au început un schimb de prizonieri, convenit recent la Istanbul
De la Odesa la Cernăuți: Rachetele și dronele rusești au atacat o linie de cale ferată din apropierea frontierei cu România
Sisteme Patriot suplimentare pentru Ucraina? SUA și NATO colaborează pentru a găsi soluții de transfer
Câteva mii de rachete balistice ar fi descurajat Rusia să atace. Ucraina spune că e gata să reia producția și amintește că a produs inclusiv temutele R-36 ”Satan”
Oficialii ruși din Kursk i-au cerut lui Putin să cucerească regiunea ucraineană Sumî
Cererile maximaliste ale Moscovei cu privire la Ucraina sunt tot mai clare: Putin nu vrea pace pentru că el crede că Rusia câștigă războiul din Ucraina
Forțele IDF din Cisiordania au deschis focul asupra unui convoi diplomatic în care se afla și reprezentantul României. MAE român a discutat cu ambasadorul Israelului și a cerut clarificări
Industria rusă de apărare, lovită unde o doare mai tare: Ucrainenii au atacat o fabrică de microcipuri din regiunea Oriol
MRAP, scos spectaculos de sub foc inamic (VIDEO). Un blindat M1224 ucrainean lovit de ruși a ieșit spectaculos din ambuscadă
UE aprobă noi sancțiuni pentru ”flota fantomă” a Rusiei. Pe listă, companii care furnizau tehnologii militare esențiale pentru industria rusă
Un atac cu dronă zguduie bază militară rusă din Crimeea: Ţinta a fost un important depozit de muniții
Cine are cărțile? Convorbire telefonică Trump și Putin pe tema războiului din Ucraina. Putin spune că e „gata să colaboreze cu Kievul la un memorandum privind un acord de pace”
Rusia a efectuat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul invaziei: 273 de aparate de zbor fără pilot au vizat ținte din Kiev și Donbas
A reapărut ayatollahul. Khamenei cere SUA să „părăsească Orientul” și vrea extirparea Israelului pe care îl consideră o „tumoare canceroasă”

Ştiri Recomandate

Avioanele militare rusești continuă să încalce spațiile aeriene ale statelor riverane Mării Baltice. De această dată a fost rândul Poloniei
Iranul lansează rachete asupra Israelului ca răspuns la recentele atacuri (Foto/Video): Statele Unite ajută Israelul să intercepteze rachetele iraniene
Armata SUA apasă accelerația: Proiectul XM30, înlocuitorul mult aşteptat al legendarului blindat Bradley, intră în faza finală a competiției industriale
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
EXCLUSIV
Toate celebrele drone Bayraktar TB2 achiziționate de România au fost livrate și se află sub comanda Armatei. E.S. Altan: TB2 au câștigat războaie
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrelă de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Au simțit pe pielea lor ce înseamnă un F-35. Ce modificări, special pentru Iran, a adus Israelul avioanelor F-35 și ce alte avioane au luat parte la atac
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Israelul a atacat Iranul: Zeci de situri nucleare și fabrici de rachete, lovite. Structura de comandă militară a fost decapitată
Rusia continuă să parieze pe submarine. S-a finalizat Proiectul 636.3 cu submarinul Yakutsk, al șaselea și ultimul care va ajunge în Pacific
Dronele ucrainene au lansat un atac masiv asupra Crimeei
S-a aflat câte arme antidrone au redirecționat SUA din Ucraina spre Orient. F-15 și F-16 folosesc rachetele APKWS pe baza lecțiilor învățate în Ucraina
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Așa arată cum spațiul aerian de deasupra Iranului și Irakului. Teheranul a lansat aproximativ 100 de drone spre Israel, ca răspuns la atacul de azi-noapte
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Cobra II, photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Faceți cunoștință cu SAROM, noua companie care va produce Cobra II românești. Chiar și blindatele 4x4 venite din Turcia au „amprentă” românească
România se pregătește pentru producţie de drone: Ce obiectiv ambiţios şi-a propus industria naţională de apărare?
Sursa foto: Ambasada Rusiei în România
EXCLUSIV
Măsuri active (aktivnye meropriyatiya) la vedere: La Ambasada Rusiei de la București, un general acuzat de trădare primește omagii și oferă „garanții de pace”
Retragerea bombardierelor: Rusia își mută aviația strategică la mii de kilometri de Ucraina
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Escaladare iminentă în Orientul Mijlociu: Un atac israelian asupra Iranului pare o problemă de timp, scrie presa americană
DEFENSE ROMANIA SECURITY DIALOGUE 2025. Industria de apărare și reafirmarea alianțelor euro-atlantice în al patrulea an de război | Conferință internațională
Bornă neagră pentru regimul de la Kremlin: Pierderile trupelor ruse au depășit un milion de oameni
Moment istoric pentru Turcia: Prima țară care cumpără avioane de luptă KAAN, „bijuteria coroanei” turce
China folosește tactici rusești în Pacific: Un J-15 a zburat la limită pe lângă un avion militar japonez
Vânzarea ”creierului” Su-57, mișcare disperată a Kremlinului. Pentru a impulsiona exporturile avionului de generația a 5 a, Putin e dispus la concesii fără precedent
Siguranță aeriană la un nou nivel: Elbit prezintă PAWS-2 (HR), un sistem revoluționar de avertizare cu infraroșu
Drone kamikaze Lancet modificate vs drone maritime. Rușii caută neîncetat antidotul pentru dronele maritime ale Ucrainei, care le-au decimat flota din Marea Neagră
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
Rusia se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova: Kremlinul are o nouă armă hibridă pentru a ţine Chișinăul departe de Bucureşti
pixel