Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rușii plătesc scump avansul în Donbas: au pierdut peste 1.600 de vehicule blindate de transport de trupe în timpul înaintării lor prin Avdiivka către Pokrovsk.
Statul Major General ucrainean a confirmat că terminalul petrolier din Feodosia a fost atacat în noapte de 6 spre 7 octombrie de rachetele ucrainene.
Puncte de comandă rusești de nivel brigadă și armată au fost bombardate cu rachete Storm Shadow și GMLRS ucrainene. Statul Major General ucrainean a informat în după amiaza de 5 octombrie că unitățile sale de aviație și rachete au lovit două puncte de comandă de brigadă și unul de armată ale forțelor ruse.
Analizând distrugerea unui tanc rusesc de către o dronă ucraineană Dragon, experții militari occidentali s-au întrebat ce îmbunătățiri sunt necesare pentru ca astfel de dispozitive să fie capabile să distrugă în viitor echipamente militare rusești grele. Conform Forbes, nu trebuie să ne așteptăm la o „creștere bruscă” a numărului de atacuri cu drone asupra tancurilor, deoarece acestea sunt destul de imprecise uneori. Acesta este motivul pentru care Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene a trebuit să imobilizeze un tanc rusesc înainte de a-l distruge. Dar, operatorii de drone învață repede și, potrivit publicației, vor putea în curând să incendieze tancuri chiar și atunci când acestea sunt în mișcare.
Pușcașii marini de elită ai Rusiei au suferit pierderi de patru ori mai mari în timpul unui an de lupte lângă orașul Vuhledar, în regiunea Donețk, decât în timpul celor 10 ani ai celui de-al doilea război cecen, a relatat BBC News Russia pe 4 octombrie. Forțele ucrainene au anunțat retragerea din așezarea-cheie din regiunea Donețk la 2 octombrie, după ce forțele ruse au cucerit flancurile orașului și au intrat chiar în Vuhledar.
Dronele Bayraktar TB2, cândva o armă indispensabilă pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei, au continuat să joace un rol în atacarea țintelor rusești, în ciuda noilor provocări cu care militarii ucraineni se confrunta pe câmpul de luptă. Recent, platforma multimedia ucrainean UNITED 24 MEDIA a publicat pe contul său de X un scurt material video cu momentul în care o dronă Bayraktar TB2, operată de militari ucraineni, a lovit un elicopter rusesc chiar în momentul când aducea trupe pe front.
Rusia se bazează pe echipamentele occidentale de înaltă tehnologie pentru a-și construi propriile sisteme de război electronic și de scanare a câmpului de luptă. Componentele occidentale sunt obținute cu ajutorul companiilor chineze care acționează pe post de ”cărăuși”.
Statele Unite nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 03.10.2024, că forțele ucrainene au folosit rachete balistice ATACMS într-un atac asupra unui sistem radar rusesc Nebo-M, pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice.
Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.
Forțele ruse au lansat, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2024, al doilea cel mai mare atac cu drone explozive Shahed de la începutul războiului.
Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.
Portalul de știri RBK-Ucraina a informat, pe 02.10.2024, citând surse aparținând grupului militar Khortytsia, că armata ucraineană și-a retras trupele din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către forțele ruse. Anterior, surse neoficiale au vorbit deja despre capturarea de către Rusia a orașului Vuhledar din estul Ucrainei, care a rezistat forțelor invadatoare de la începutul războiului.
Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansk. Potrivit presei ruse, aceasta ar fi bomba ODAB-9000, denumită și ''Father of Kuzka'' sau ''Father of all bombs''. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT.
Militarii Brigăzii 79 Desant-Asalt numită și „Tavria” au respins un atac masiv rusesc la 15 km sud-vest de periferia orașului Donețk.
Ucraina ar fi pregătită să negocieze un posibil compromis teritorial într-un acord de încetare a focului cu Federația Rusă, relatează ziarul The Financial Times.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Forțele ruse avansează din ce în ce mai mult spre oraș, care s-a dovedit a fi o nucă greu de spart pentru forțele de ocupație, dar se pare că după mai bine de doi ani și jumătate ar putea cădea în mâinile Rusiei, scrie The Telegraph. Pe canalele rusești de propagandă, au apărut deja imagini care arată steaguri rusești ridicate, probabil, în zona Vuhledar.
Utilizarea masivă de către armata ucraineană a dronelor maritime de mare viteză în Marea Neagră a forțat Rusia să dezvolte noi tactici și metode pentru contracararea acestora. Una dintre ele constă în întrebuințarea elicopterelor, care au început să patruleze zona mării, protejând navele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și navele comerciale împotriva dronelor maritime ucrainene.
În cadrul unui interviu acordat agenției naționale de știri ČTK, expertul militar ceh Zdeněk Petráš, profesor la Universitatea de Apărare din Brno, a declarat, pe 28.09.2024, că războiul din Ucraina se îndreaptă spre un punct culminant.
Rusia a lansat în noaptea de 27 spre 28 septembrie unul din cele mai lungi atacuri cu UAV-uri, ca durată.
Trupele ruse riscă tot mai mult în aceste zile lansând atacuri mai mari, chiar cu batalionul, în care înregistrează pierderi importante, care ajung și la 80% din forța inițială de atac.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru discuția "foarte productivă" pe care a avut-o la New York cu Donald Trump, potrivit relatărilor Agerpres și AFP.
Pentru a înțelege intensitatea războiului neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și drama prin care trece statul nostru vecin e suficient să ne aruncăm un ochi pe cifre și pe numărul de bombe lansate lunar de ocupant.
Rusia construiește drone militare în China, potrivit unei analize exclusive publicate de Reuters miercuri.
O bombă aeriană care planează ar putea deveni arma cheie a armatei ucrainene pentru loviturile împotriva țintelor rusești.
În timpul conflictului ce durează de peste doi ani și jumătate, Ucraina a reușit să dezvolte „din mers”, o serie de sisteme de arme, printre care și un kit complex pentru bombele aeriene, care include un motor de rachetă și aripi retractabile.
România a acordat un sprijin puternic şi mutidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atâta timp cât va fi necesar, a declarat miercuri, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut la New York, în Adunarea Generală a ONU, subliniind că România sprijină pe deplin iniţiativa de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski.
Rusia intenționează să crească, în 2025, cheltuielile pentru apărare la 13,2 trilioane de ruble (echivalentul a aproximativ 128,04 miliarde de euro), de la 10,4 trilioane de ruble (aproximativ 100 de miliarde de euro) planificate pentru acest an, a raportat Bloomberg, citând proiectul de buget.