Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii au ascuns Lebăda Albă de frica ”portavioanelor” pe roți ale Ucrainei: Bombardierul strategic Tu-160, trimis la o bază fără drumuri de acces situată la 500 km de granița cu Statele Unite
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
”Dacă vrei, poți”, suna o reclamă emblematică, una dintre primele astfel de reclame occidentale difuzate în România post Revoluție. Sloganul se aplică și Ucrainei, care se încăpățânează să lovească devastator pe teritoriul Rusiei (exclusiv în zona militară și logistică), chiar și în lipsa unor rachete occidentale cu rază lungă de acțiune.
Tu-160
Tu-160

În urmă cu cinci zile, duminică, 1 iunie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat probabil cel mai reușit atac al său asupra bazelor militare rusești.

În cadrul operațiunii „Pânza de păianjen”, ucrainenii au folosit drone pentru a ataca 4 baze aeriene situate în toată Rusia, de la Murmansk, în nord, până la regiunea Amur, în extremul est.

Bazele atacate au fost Olenia (la 90 km de Murmansk), Ivanovo (lângă orașul cu același nume și la 260 km nord-est de Moscova), Diaghilev (lângă Riazan și la aproximativ 200 km sud-est de Moscova), Belaya (regiunea Irkutsk din Siberia) și Ukrainka (regiunea Amur din Extremul Orient al Rusiei).

Conform anunțurilor Serviciului de Securitate ucrainean SBU și a altor oficiali, atacul a fost pregătit timp de 18 luni, iar organizatorii și mare parte din echipamente au intrat în Rusia odată cu contraofensiva din Kursk, din august 2024.

După cum a scris de mai multe ori și DefenseRomania, dronele au fost ascunse în containere de camioane ai căror șoferi, care nici măcar nu știau ce transportă, le-au adus în apropierea bazelor aeriene.

Imagine grafică planificare atac ucrainean cu drone FPV asupra bazelor ruseşti. Sursa foto: Ai Telly/YouTube.

După aceea, acoperișurile mobile ale camioanelor au fost deschise, iar vehiculele aeriene fără pilot au fost lansate de pe acestea către ținte.

Conform SBU, dronele erau controlate de operatori, iar în caz de pierdere a conexiunii cu aeronava (ceea ce s-a întâmplat în timpul operațiunii), gestionarea lor, detectarea țintelor și activarea finală a explozibililor erau preluate de inteligența artificială. Ucrainenii au „antrenat” algoritmii utilizați de IA pentru a recunoaște țintele luând ca model aeronave expuse în muzee militare.

 

Pagube fără precedent

Atacul cu drone ucrainene

Primele informații despre pagube au fost oferite chiar de SBU, care a anunțat că ”peste 40 de aeronave rusești” au fost lovite, printre care bombardierele Tu-95 și Tu-22M sau avionul de supraveghere Beriev A-50 de tip AWACS.

La două zile după atac, primele imagini din satelit au fost publicate pe rețelele de socializare, arătând până la 12 avioane distruse, unul avariat și încă două pentru care nu era complet clar dacă fuseseră lovite. Cu toate acestea, era deja clar la acea vreme că cele mai mari pagube aduse echipamentelor au fost provocate la bazele aeriene Belaya și Olenia.

Miercuri și joi, au fost publicate imagini din satelit de la Maxar Technologies, probabil cele mai clare și detaliate de până acum.

Cel mai distructiv, se pare, a fost atacul asupra bazei aeriene Belaya: 3 bombardiere strategice Tu-95MS și 4 bombardiere Tu-22M3 au fost distruse, iar analiștii cred că, în funcție de pozițiile lor de pe aeroport, acestea sunt avioane în serviciu activ. În plus, încă 4 avioane Tu-22M3 ar fi fost avariate.

Aerodromul Olenia a suferit, de asemenea, pagube extinse: 4 avioane Tu-95 și un avion de transport An-12 fiind distruse. Două avioane Tu-22M3 par să fi fost, de asemenea, avariate, iar un alt Tu-95 ar fi fost posibil distrus.

Atacul asupra bazei de la Diagilievo a fost semnificativ mai puțin reușit, în cadrul căruia s-a încercat un atac asupra a trei avioane Tu-22M3, dar cu rezultate neclare.

La baza Aeriană Ivanovo, au fost atacate două avioane de avertizare timpurie și supraveghere Beriev A-50 

La baza aeriană Ukrainika, este posibil ca „doar” un Tu-95 să fi fost distrus sau avariat.

 

Operațiunea care a băgat  frica în forțele aeriene rusești: Tu-160, mutat pe un aerodrom fără acces rutier

Noul bombardier rus Tu-160M, sursă foto: Rostec

Trebuie spus că bombardierele Tu-160, conform înregistrărilor de până acum, nu au suferit avarii în atac, deși unele surse susțin că două, și posibil patru, exemplare au fost lovite. Nu există dovezi solide în acest sens.

Faptul că Tu-160 au scăpat de loviturile de dronă ar putea fi o coincidență, dar și un mesaj al Ucrainei că nu a atacat mijloacele folosite de Rusia exclusiv pentru asigurarea triadei nucleare.

În orice caz, urmare atacului de pe 1 iunie, Ministerul rus  al Apărării a mutat un bombardier strategic Tu-160 la baza aeriană „Anadyr” („Ugolny”), pentru a se proteja de acțiuni similare cu Pânza de Păianjen.

Această bază aeriană strategică este situată la 6,6 mii de kilometri de Ucraina, dar se află la doar 500 km de granița cu Statele Unite, ceea ce pentru Kremlin este mult mai sigur, notează Defense Express.

Anadyr este complet inaccesibil. Oricât de ciudat ar suna, nu există drumuri care să ducă la bază, ceea ce elimină riscul de a fi atacat de ”portavioanele” ucrainene bazate pe camioane cu drone. Singura șansă de a ajunge în locul îndepărtat este un număr limitat de vehicule off-road. Toată logistica se bazează pe traficul aerian și pe transportul maritim limitat.

 

Cât de semnificative sunt pierderile Aviației ruse?

A-50 / Screenshot video SBU

Când adunăm toate datele, rezultă că SBU a distrus cel puțin 7 bombardiere Tu-95, 4 bombardiere Tu-22M3 și un avion de transport An-12. De asemenea, alte 6 avioane Tu-22M3 au fost avariate, precum și potențial două avioane A-50. În total, aceasta dă un număr de 12 aeronave distruse (dintre care 11 erau bombardiere strategice) și opt avariate, dintre care două erau A-50 „Awacs” foarte valoroase.

Un recent raport „World Air Forces” pentru anul 2025 , publicat de Flight Global, Forțele Aeriene Ruse aveau un total de 118 bombardiere strategice: dintre acestea, 56 Tu-22M3, 47 Tu-95MS și 15 supersonice Tu-160. La acestea se adaugă 55 de avioane de transport Antonov An-12.

Asta înseamnă că, chiar și conform estimărilor conservatoare, 9,3% din flota de bombardiere strategice a Rusiei a fost distrusă.

Beriev A-50 este o problemă deosebit de delicată. 

De la începutul invaziei rusești, ucrainenii au doborât 2 avioane A-50 rusești și au avariat încă un A-50, iar acum au avariat sau chiar scos definitiv din funcțiune alte două (conform unor surse apropiate SBU). Nu este clar dacă aceste avioane erau operaționale și câte avioane A-50 utilizabile mai are Rusia. În cel mai favorabil scenariu pentru Moscova, 8, iar în cel pentru ucraineni - doar 4. Adevărul este probabil undeva la mijloc.

Problema majoră este că aceste aeronave sunt proape imposibil de înlocuit, pur și simplu pentru că nu se mai produc.

Beriev A-50 și-a încetat producția în 1992, iar succesorul său, A-100, nu se știe încă dacă este în serviciu activ. Bombardierul strategic Tu-95MS și-a încetat producția în 1993, la fel ca și Tu-22M3. Singurul care încă este în producție este Tu-160 în varianta mai nouă Tu-160M ​.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

SUA se pregătesc de un posibil impact: Toate avioanele și navele vulnerabile la atacurile Iranului au fost relocate
Sursă de la Casa Albă: „Trump a autorizat atacul, așteaptă informații suplimentare de la Teheran”
Putin devine mai flexibil și se declară pregătit să-l întâlnească pe Zelenski, însă doar în etapa finală a discuțiilor
Bombardarea Iranului de către SUA divizează MAGA. Cum sunt împărțite opiniile în mișcarea trumpistă cu privire la un atac militar american
Rusia a trecut la un nou nivel al războiului. Este nevoie de mobilizarea comunității internaționale pentru a convinge Moscova să accepte pacea – Zelenski
Urmează și bombe de tip „bunker-buster”? Cine e generalul american prin care SUA ar putea da lovitura de grație Iranului
După ce Trump a cerut Iranului „capitularea necondiționată” în fața Israelului, Khamenei a anunțat că „marea bătălie începe”
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Israelienii atacă din nou Teheranul, rachete zboară din Iran spre orașele israeliene
Trump anunță că lichidarea lui Khamenei este încă pe masă: ”E o țintă ușoară, dar nu îl vom ucide, cel puțin nu încă”
IDF anunță că l-a ucis pe noul comandant militar al Iranului pe timp de război
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Performanță uluitoare a apărării antiaeriene ucrainene: Rușii au înconjurat Kievul din toate părțile cu atacuri cu drone și rachete în încercarea de a îngenunchea capitala
A fost din nou o noapte grea pentru Iran. Israelul a efectuat mai multe „lovituri de mare anvergură” asupra țintelor militare iraniene
Rusia continuă atacurile masive asupra Ucrainei. Capitala Kiev a fost supusă unor puternice lovituri cu rachete și drone
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii
Trump ar putea fi dispus să impună sancțiuni Rusiei în următoarele săptămâni
F-35 zboară peste Teheran? Peste 50 de avioane de luptă ale Israelului au survolat capitala Iranului și au lovit masiv, antiaeriana nu face față
Coincidență sau intenție? Rușii au lovit clădirea Boeing din Kiev
SUA trimit zeci de avioane de realimentare aeriană; Portavionul USS Nimitz a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Israelul a aruncat în luptă în premieră o corvetă Sa’ar 6 care a interceptat rachete iraniene folosind noul sistem Barak Magen
Ambasadorul Israelului în România: Iranul a fost la câțiva centimetri de arma nucleară. Rachetele balistice iraniene pot lovi Bucureștiul sau Parisul
Summitul G7 vrea să pună presiune pe Rusia prin sacțiuni pentru a o forța să negocieze oprirea războiului. Marele semn de întrebare rămâne poziția SUA
Israelul face ravagii în Teheran: A fost lovit sediul MAE iranian și eliminați șefi ai servicilor de informații. Populația părăsește capitala, sunt voci care îl contestă pe Khamenei
Lovitură grea pentru Rusia în Mali: Corpul African pierde mercenari și un bombardier rusesc Su-24
Profitând de mutarea atenției către conflictul din Orientul Mijlociu, rușii au atacat masiv Ucraina cu rachete și drone, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni
IRIS-T își dovedește superioritatea: Sistemul german de de apărare antiaeriană înlocuiește S-300 și stabilește un nou standard pe frontul din Ucraina
Iranul lansează rachete asupra Israelului ca răspuns la recentele atacuri (Foto/Video): Statele Unite ajută Israelul să intercepteze rachetele iraniene
Au simțit pe pielea lor ce înseamnă un F-35. Ce modificări, special pentru Iran, a adus Israelul avioanelor F-35 și ce alte avioane au luat parte la atac
Dronele ucrainene au lansat un atac masiv asupra Crimeei

Ştiri Recomandate

Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
pixel