Ucraina va primi un împrumut de 35 de miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru a-și susține economia.
Ucraina va primi un împrumut de 35 de miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru a-și susține economia.
Rușii vor să treacă la atacuri non-stop asupra Ucrainei, cred unii experți ucraineni.
Rusia vrea să crească producția de drone de 10 ori iar până în 2030, vor fi înființate 48 de centre de cercetare și producție pentru aparate de zbor fără pilot.
Germania a înmânat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar , care include tancuri Leopard 1 A5, vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, tunuri antiaeriene Gepard și muniție de 155 mm, a informat Interfax-Ucraina joi, 19 septembrie, citând date de la guvernul german.
Muniția de artilerie indiană ajunge în Ucraina prin Italia și Republica Cehă, iar transferul se desfășoară de cel puțin un an, relatează oficiali europeni și indieni, citați de Reuters.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
În cursul nopții de 18.09.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat cu drone un depozit de muniții din orașul Toropets (regiunea Tver).
Cotidianul american The Wall Street Journal a informat, în ediția din 17.09.2024, că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul care durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. Pierderile mari înregistrate de ambele părți crează nu numai probleme pe câmpul de luptă, ci provoacă și îngrijorări demografice.
Militarii ucraineni au lovit un teren de antrenament al trupelor ruse, aflat în apropiere de Donețk. Canalul de Telegram ''Vot Chto'' a publicat materialul video care ar fi surprins consecințele atacului cu rachete HIMARS sau M270 asupra acestei facilitaţi militare.
Militarii ruși angajați în războiul cu Ucraina sunt într-o derivă totală. Au comis o altă crimă de război prin executarea cu o sabie a un prizonier de război ucrainean neînarmat.
Ucraina nu a primit suficient ajutor militar din partea partenerilor occidentali pentru a echipa "nici măcar 4 din cele 14" brigăzi ale Armatei ucrainene de care țara are nevoie pentru a face față Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN pe 15 septembrie. Mai mult, Zelenksi a spus că Armata e gata de o nouă contraofensivă dar nu are cu ce.
Forțele ruse au continuat ritmul ridicat al operațiunilor ofensive în multe zone din prima linie și continuă o contraofensivă în regiunea Kursk, arată o analiză publicată de Ministerul Apărării al Marii Britanii.
Rusia dorește să încheie războiul cu Ucraina până la sfârșitul anului 2025 sau începutul lui 2026, dar cu o victorie. Orice alt scenariu ar implica probleme mari.
Raportul publicat joi, citat de site-ul RND, arată că serviciile de informații rusești își concentrează tot mai mult activitățile asupra Bundeswehr.
Olanda e una din cele mai active state europene în ceea ce privește asistența militară acordată Ucrainei. Într-o ultimă inițiativă olandezii au încercat să identifice mai multe state care ar putea să livreze componente ale unui sistem Patriot, astfel încât, „mână de la mână”, ucrainenii să mai poată folosi un sistem complet. Din păcate nimeni nu s-a alăturat inițiativei.
La finalul săptămânii trecute o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 12.09.2024, Trupele radiotehnice ucrainene au detectat și escortat deasupra teritoriului național 69 de ținte aeriene rusești.
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Permisiune acordată Ucrainei să lovească cu arme de fabricație occidentală adânc în teritoriul Rusiei ar putea avea un impact politic dramatic asupra cursului unui război.
Se pare că armata rusă a lansat o ofensivă împotriva forțelor ucrainene care controlează o parte din regiunea Kursk a Rusiei de mai bine de o lună. În timp ce un reprezentant al armatei ruse a anunțat că soldații acesteia au recucerit mai multe sate din regiune, experții ucraineni spun că următoarele 24 de ore vor fi decisive.
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul regiunii Murmansk din nordul Federației Ruse, Andrei Chibis, a anunțat, pe 11.09.2024, că regiunea a fost supusă unui atac al dronelor ucrainene.
Unii oficiali occidentali împing Ucraina să-și stabilească „obiective de război realiste” în războiul împotriva unei Rusii agresive, ca parte a „planului său de victorie”.
Pe fondul conflictului actual cu Rusia, Ucraina continuă să adapteze tehnologii mai vechi pentru a le utiliza pe câmpul de luptă modern. Un exemplu notabil al acestei strategii este integrarea lansatoarelor de rachete RPG-18 din era sovietică pe drone FPV (first-person view). Această abordare urmărește să depășească limitele armelor convenționale prin adaptarea acestora la condițiile actuale de luptă.
Este timpul ca Biden să ridice toate restricțiile privind armele pentru Ucraina, pare să fie concluzia la care au ajuns și oficialii americani.
Canalul de Telegramă Rybar, care se presupune că are legături strânse cu Statul Major al Armatei Rusiei, a raportat la sfârșitul zilei de 10 septembrie începutul contraofensivei Moscovei în districtul Korenevski din regiunea Kursk și a raportat ciocniri în mai multe așezări, inclusiv Gordeevka și Vnezapnoe, la marginea vestică a zonei ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).
Potrivit unor surse rusești de pe rețelele de socializare, în după-amiaza zilei de marți, 10.09.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o contraofensivă pe scară largă în regiunea Kursk. După cum a anunțat canalul de Telegram “Mash”, militarii ruși au intrat în Gordeevka din satele Korenevo, Kulbaky, Martynovka și Nechaev. Drept, urmare, într-o oră și jumătate, a fost posibilă ocuparea așezării și scoaterea din aceasta a soldaților Forțelor Armate ale Ucrainei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat marți Iranul că a livrat Rusiei rachete pentru a lovi Ucraina „în săptămânile următoare” și a anunțat că se va deplasa la Kiev săptămâna aceasta împreună cu omologul său britanic David Lammy.
Incidentele din weekend marchează o premieră. Astfel, dacă România pare că s-a obișnuit cu dronele rusești pe teritoriul său, o dronă rusă a apărut în Letonia pentru prima dată.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, candidat la președinția României, a transmis că România are nevoie de un acord similar cu Ucraina, pe modelul Poloniei, care să-i permite să doboare rachete și drone care vin pe direcția lor în Ucraina.
Țările occidentale ar trebui, în sfârșit, să dezlege mâinile Ucrainei atacate și să permită armatei ucrainene să folosească rachete cu rază lungă de acțiune și împotriva țintelor rusești.