Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Forțele ruse avansează din ce în ce mai mult spre oraș, care s-a dovedit a fi o nucă greu de spart pentru forțele de ocupație, dar se pare că după mai bine de doi ani și jumătate ar putea cădea în mâinile Rusiei, scrie The Telegraph. Pe canalele rusești de propagandă, au apărut deja imagini care arată steaguri rusești ridicate, probabil, în zona Vuhledar.
Utilizarea masivă de către armata ucraineană a dronelor maritime de mare viteză în Marea Neagră a forțat Rusia să dezvolte noi tactici și metode pentru contracararea acestora. Una dintre ele constă în întrebuințarea elicopterelor, care au început să patruleze zona mării, protejând navele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și navele comerciale împotriva dronelor maritime ucrainene.
În cadrul unui interviu acordat agenției naționale de știri ČTK, expertul militar ceh Zdeněk Petráš, profesor la Universitatea de Apărare din Brno, a declarat, pe 28.09.2024, că războiul din Ucraina se îndreaptă spre un punct culminant.
Rusia a lansat în noaptea de 27 spre 28 septembrie unul din cele mai lungi atacuri cu UAV-uri, ca durată.
Trupele ruse riscă tot mai mult în aceste zile lansând atacuri mai mari, chiar cu batalionul, în care înregistrează pierderi importante, care ajung și la 80% din forța inițială de atac.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru discuția "foarte productivă" pe care a avut-o la New York cu Donald Trump, potrivit relatărilor Agerpres și AFP.
Pentru a înțelege intensitatea războiului neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și drama prin care trece statul nostru vecin e suficient să ne aruncăm un ochi pe cifre și pe numărul de bombe lansate lunar de ocupant.
Rusia construiește drone militare în China, potrivit unei analize exclusive publicate de Reuters miercuri.
O bombă aeriană care planează ar putea deveni arma cheie a armatei ucrainene pentru loviturile împotriva țintelor rusești.
În timpul conflictului ce durează de peste doi ani și jumătate, Ucraina a reușit să dezvolte „din mers”, o serie de sisteme de arme, printre care și un kit complex pentru bombele aeriene, care include un motor de rachetă și aripi retractabile.
România a acordat un sprijin puternic şi mutidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atâta timp cât va fi necesar, a declarat miercuri, preşedintele României, Klaus Iohannis, în discursul său susţinut la New York, în Adunarea Generală a ONU, subliniind că România sprijină pe deplin iniţiativa de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski.
Rusia intenționează să crească, în 2025, cheltuielile pentru apărare la 13,2 trilioane de ruble (echivalentul a aproximativ 128,04 miliarde de euro), de la 10,4 trilioane de ruble (aproximativ 100 de miliarde de euro) planificate pentru acest an, a raportat Bloomberg, citând proiectul de buget.
În ultimele zile, trupele ruse au pătruns în regiunea de est a Vuhledar și, probabil, au sub controlul focului ruta C-051134 Vuhledar-Bogoyavlenka. Acest drum poate fi ultima modalitate de a conecta garnizoana Forțelor Armate ale Ucrainei din Vuhledar, care este amenințată de încercuire.
Statele Unite ale Americii ar putea anunța mâine un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acesta va include rachete pentru avioanele F-16.
Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna ONU, că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina, şi a îndemnat Naţiunile Unite să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul.
Situația apărării ucrainene s-a agravat în ultimele zile la sud-vest de Donețk datorită întrebuințării masive de ruși a bombelor aeriene ghidate (KAB). Fortăreața Vuhledar a fost nivelată de bombardamente, care au permis infanteriei ruse să avanseze pe flancurile apărării ucrainene.
Candidatul republican la președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca rivalul său democrat Kamala Harris să câștige alegerile din noiembrie .
O parte din muniția livrată în cadrul inițiativei cehe explodează prematur și pune în pericol soldații și echipamentele, a reclamat guvernul ucrainean într-o scrisoare din august adresată guvernului ceh.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite cu un obiectiv clar - să-și prezinte „planul de victorie” liderilor politici americani cheie, inclusiv președintelui Joe Biden , vicepreședintelui Kamala Harris și, eventual, fostului președinte Donald Trump.
Potrivit informațiilor pe care Brigada 95 Desant Asalt din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei le-a publicat pe 23 septembrie însoțite de imagini, forțe ucrainene au creat o nouă breșă la granița cu Rusia, inițiind o altă incursiune pe teritoriul rus.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică una dintre cele mai cunoscute fabrici de muniție - facilitatea de producție din orașul american Scranton, aflată în statul Pennsylvania.
DefenseRomania a participat la o masă rotundă organizată de Ambasada Ucrainei la București, eveniment media în cadrul căruia Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, a discutat despre situația din Ucraina la aproape trei de de la invazia pe scară largă declanșată de ocupantul rus.
Există discuții la nivel aliat, dar departe de a exista și un consens, despre angajarea dronelor și rachetelor de către România și Polonia, deasupra teritoriului Ucrainei, care zboară pe direcția celor două state NATO.
Iranul nu a furnizat Rusiei și lansatoarele mobile odată cu rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune despre care s-a vorbit intens la începutul acestei luni, după cum a informat Reuters care citează trei surse apropiate de subiect.
Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că atâta timp cât va fi șeful guvernului federal, țara sa nu va furniza Ucrainei nicio rachetă cu rază lungă de acțiune.
Rusia nu va participa la nicio continuare a „summitului de pace” care a avut loc în iunie în Elveția, pentru că întreaga procedură echivalează cu o „fraudă”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.09.2024, trupele ruse au lovit o navă de marfă uscată, care transporta rachete și muniții furnizate Ucrainei de țările occidentale.
România va fi etapa finală de pregătire pentru piloții ucraineni care au absolvit cursurile pregătitoare din Franța.
SUA vor anunța săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
În noaptea de sâmbătă, 21 septembrie, au izbucnit explozii la un depozit de muniții situat în districtul Tikhorets din regiunea Krasnodar.