Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Kim Jong Un s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în orașul portuar Wonsan. Întâlnirea a avut loc în contextul în care analiștii sugerează că Coreea de Nord va trimite mai multe trupe pentru a lupta alături de Rusia în cadrul ofensivei sale împotriva Ucrainei.
Soldați nord-coreeni își demonstrează loialitatea în fața lui Kim Jong Un / Agerpres
Liderul nord-coreean s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o „atmosferă plină de încredere și căldură camaradească”; șase persoane au fost ucise în atacurile rusești din Ucraina.
Kim Jong Un și-a reiterat sprijinul pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei, potrivit presei de stat, relatează TheGuardian.
Kim i-a spus lui Lavrov că „au aceleași opinii asupra tuturor problemelor strategice” și că Phenianul este „gata să sprijine și să încurajeze necondiționat toate măsurile luate de conducerea rusă în ceea ce privește abordarea cauzei profunde a crizei ucrainene”, a relatat KCNA.
Cum contribuie Coreea de Nord la bombardarea Ucrainei?

Lavrov se află într-o vizită de trei zile în Coreea de Nord, menită să betoneze legăturile militare și politice dintre cele două regimuri.
Livrările de muniție nord-coreeană nu sunt făcute publice, dar oficialii ucraineni au venit cu o serie de estimări din care rezultă că sprijinul pentru inviazia rusă din Ucraina a atins cote greu de anticipat în urmă cu câteva luni.
Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR), Kirilo Budanov, a dezvăluit că Coreea de Nord furnizează în prezent până la 40% din muniția de artilerie rusească pentru războiul din Ucraina.
Regimul lui Kim Jong-un trimite nu doar obuze, ci și rachete balistice și sisteme complete de artilerie, a declarat Budanov pentru Bloomberg.
Spre exemplu, alături de rachetele rusești Iskander-M, o parte importantă din rachetele balistice folosite de Rusia pentru bombardarea țintelor civile, de infrastructură și militare ale Ucrainei sunt rachete nord-coreene KN-23. Acestea sunt similare cu Iskander, dar mai puțin precise, chiar dacă în ultima vreme au apărut rapoarte conform cărora rușii au reușit să le ”calibreze” pentru a lovi mai eficient.
Iar mașina de război nord coreeană are o capacitate remarcabilă: „Coreea de Nord are rezerve uriașe, iar producția lor nu se oprește, funcționează 24 de ore pe zi”, precizează șeful informațiilor militare ucrainene.
Amintim și că Phenianul a trimis aproximativ 10.000 de soldați în regiunea Kursk din Rusia pentru a înlătura forțele de la Kiev și a furnizat, de asemenea, arme armatei ruse. După ce a vizitat Coreea de Nord luna trecută, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat că Kim a fost de acord să trimită încă 6.000 de geniști și muncitori militari în regiunea Kursk.
Putin, principalul prieten al regimului Kim
Putin și Kim, la Cosmodromul Vostochny / Sursa: kremlin
Rusia trimite în schimb bani și tehnologie avansată, ajutând astfel Phenianul să își reducă izolarea internațională.
Moscova și Phenianul au semnat și un Acord de asistență militară reciprocă. Cu ocazia acestei vizite, Lavrov a ținut să avertizeze SUA, Coreea de Sud și Japonia împotriva formării unui parteneriat de securitate care vizează Coreea de Nord, acuzând țările de ceea ce el a numit consolidări militare în jurul Coreei de Nord.
Lavrov a reamintit că soldații Armatei Populare Coreene, împreună cu luptătorii ruși, „cu prețul sângelui și chiar al vieții lor, au contribuit la eliberarea acelei zone de sub naziștii ucraineni”.
El a evaluat că cooperarea cu Phenianul este în conformitate cu interesele ambelor țări și a confirmat planurile de restabilire a traficului maritim dintre Rusia și Coreea de Nord, pe lângă rutele aeriene deja restabilite dintre Moscova, Habarovsk și Phenian. De asemenea, a fost anunțat un proiect de construire a unui pod pe râul Tumen, care face parte din granița dintre Coreea de Nord, China și Rusia.
După ce a vizitat Coreea de Nord, Lavrov se îndreaptă spre China pentru o reuniune a Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News