Cine ar intra în „vizorul” SUA după ultimatumul de 50 de zile: China, Europa și India, principalii parteneri economici ai Rusiei. Exact în această ordine
Preşedintele SUA, Donald Trump, pune presiuni pentru încetarea războiului din Ucraina, prin ameninţarea partenerilor comerciali ai Rusiei cu suprataxe vamale, principalele ţări care ar putea fi vizate de aceste măsuri fiind China, India şi UE, transmit Agerpres și AFP.
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale, în spate pe ecran cu harta Rusiei care include teritoriile ocupate sau anexate ilegal de la Ucraina, precum și un steag semnat de soldații ruși care luptă la Kursk „pentru patrie”. Photo source: Screenshot: The Times and The Sunday Times @YouTubeOfficial
China este de departe cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu o valoare a schimburilor comerciale de aproape 239 miliarde de dolari între luna mai 2024 şi luna mai 2025, potrivit cifrelor Institutului Bruegel.
După ce autorităţile de la Moscova au încetat mai dea publicităţi date statistice privind Rusia, în luna aprilie 2022, acest institut cu sediul la Bruxelles a calculat în fiecare lună schimburile comerciale ale Rusiei cu 38 de ţări, care reprezentau aproximativ 80% din comerţul său exterior în 2019.
De una singură, China este responsabilă pentru aproape jumătate din comerţul exterior al Rusiei (48,1% din totalul importurilor şi exporturilor).
Cifrele detaliate arată că în perioada cuprinsă între luna mai 2024 şi luna mai 2025, Rusia a importat produse chineze, în principal oţel, echipamente, electronice şi textile, în valoare de 113 miliarde de dolari. În schimb, Rusia a exportat spre China produse în valoare de 125 de miliarde de dolari, mai ale materii prime (gaze naturale, petrol) dar şi echipamente medicale şi produse chimice.
China e urmată de Europa și India
Potrivit Institutului Bruegel, UE ar fi al doilea mare partener comercial al Rusiei, cu o valoare cumulată a schimburilor comerciale de aproximativ 71 de miliarde de dolari în perioada mai 2024 şi mai 2025, adică 14% din schimburile totale ale Rusiei. Însă UE încearcă să reducă această pondere. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană a dezvăluit o strategie care vizează reducerea importurilor de gaze ruseşti până la sfârşitul lui 2027.
India este al treilea mare partener comercial al Rusiei, cu o valoare a schimburilor comerciale de 68 de miliarde de dolari între luna mai 2024 şi luna mai 2025, potrivit Institutului Bruegel. Însă balanţa comercială a Indiei este una dezechilibrată, în condiţiile în care este compusă în proporţie de 90% de importurile venite din Rusia, în principal hidrocarburi. India este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc. În replică, India exportă spre Rusia în special reactoare nucleare, utilaje şi molecule folosite la producţia de medicamente.
Cu toate acestea, schimburile comerciale între cele două ţări ar fi, în realitate, mult mai mari, deoarece se derulează printr-o reţea de expediţie clandestină, arată mai multe instituţii media. Cotidianul financiar Wall Street Journal a acuzat în special mai mulţi armatori indieni că transportă petrol rusesc spre India graţie unei flote fantomă, pentru a ocoli sancţiunile internaţionale.
Belarus, un aliat politic al Moscovei şi o ţară care este deja vizată de sancţiuni americane pentru susţinerea Moscovei în războiul din Ucraina, depinde puternic de hidrocarburile ruseşti pentru aprovizionarea cu energie. Schimburile comerciale dintre cele două ţări s-au ridicat la aproape 60 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-octombrie 2024, potrivit administraţiei vamale ruseşti. Însă expunerea Belarusului la suprataxele americane este una limitată, în condiţiile în care anul trecut a exportat produse în valoare de doar 21 milioane de dolari spre SUA, în principal produse alimentare, potrivit platformei UN Comtrade.
La rândul său, Turcia este al patrulea partener comercial al Rusiei, potrivit sursei citate, cu o valoare a schimburilor comerciale care anul trecut s-a ridicat la 52 de miliarde de dolari, printre cele mai importante fiind importurile de hidrocarburi ruseşti şi exporturile turceşti de electronice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News