În cel mai pozitiv scenariu: Avioanele F-16 ale Ucrainei să lovească adânc Rusia cu rachete JASSM. De ce e nevoie însă de optimism rezervat
Într-o conferință de presă susținută duminică seara, 14 iulie, alături de secretarul general NATO, Mark Rutte, președintele american Donald Trump a făcut o serie de declarații referitoare la războiul din Ucraina și la relațiile cu Federația Rusă. Sunt vești bune, dar e nevoie de un optimism rezervat. Corespondentul de război Radu Hossu a analizat pe larg cele mai importante puncte din discursul lui Trump.
Avion de luptă F-16 Fighting Falcon, lansând o rachetă de tip AIM-120 AMRAAM. Photo source: U.S. Air Force
1. Ultimatum pentru Putin: 50 de zile pentru un acord de încetare a focului
Trump a anunțat că oferă 50 de zile președintelui rus Vladimir Putin pentru a ajunge la un acord de pace, în caz contrar urmând să impună sancțiuni economice secundare de 100% împotriva țărilor care susțin Rusia. Radu Hossu remarcă faptul că această perioadă este extrem de lungă și oferă Rusiei timp pentru a-și intensifica atacurile asupra orașelor ucrainene. Mai mult, declarația vine în contextul în care Putin a anunțat recent că în circa 60 de zile Rusia va lansa o ofensivă majoră în Ucraina, o coincidență care ridică multe semne de întrebare.
În plus, susține Hossu, sancțiunile secundare anunțate de Trump ar putea afecta relațiile comerciale ale SUA cu țări precum India, Emiratele Arabe Unite sau China, iar acest lucru contravine intereselor economice tradiționale ale Administrației Trump. Și desigur, politicilor tranzacționiste ale Administrației actuale.
2. Trump „supărat” pe Putin. O supărare interesată

Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
Trump a afirmat că este „foarte supărat” pe Putin, însă Radu Hossu remarcă faptul că nu este vorba despre o supărare din motive umanitare, ci mai degrabă din cauze economice. Potrivit unor surse, Trump ar fi fost iritat de refuzul Kremlinului de a încheia un acord privind mineralele rare, similar cu unul încheiat anterior cu Ucraina. Supărarea ar fi mai degrabă o reacție la negocieri economice eșuate, nu o schimbare de paradigmă privind relația SUA–Rusia. De altfel, Trump a lăudat în aceeași seară „potențialul uriaș al economiei rusești”, sugerând că Rusia rămâne, în viziunea sa, un posibil partener viabil.
3. Sisteme Patriot pentru Ucraina, promisiuni vagi. E nevoie de un calendar clar

Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Radu Hossu se oprește și asupra poate celei mai sonore declarații ale lui Trump. Mai exact, o posibilă livrare a 17 sisteme Patriot în Ucraina. Însă, în realitate, Trump a spus doar că „există o țară dispusă să ofere aceste sisteme, pentru că nu le folosește”. Niciun termen clar, nicio confirmare oficială, mai degrabă o afirmație ambiguă, fără angajament concret.
Ce este însă nou: SUA nu va mai dona echipamente militare, ci NATO le va achiziționa din fonduri europene. Schema este următoarea: unele state europene (posibil Norvegia, Germania sau Olanda) vor dona sisteme Patriot Ucrainei, iar acestea vor fi ulterior înlocuite prin achiziții NATO din SUA. Europa plătește, Ucraina primește, SUA livrează. Este o soluție de compromis, care permite totuși sprijin militar concret, chiar dacă nu pe seama bugetului american.
„Este o veste proastă din perspectiva faptului că doar Europa plătește și că SUA chiar se retrage din sprijinul financiar oferit Ucrainei, însă fațeta cealaltă a monedei este că totuși Ucraina va beneficia de echipamentele necesare apărării teritoriului”, arată Radu Hossu.
4. Rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina. Poate cel mai optimist scenariu, F-16 care să lanseze rachete JASSM americane, adânc în interiorul Rusiei

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon, lansând o rachetă de tip JASSM. Photo source: U.S. Air Force
Potrivit unor surse citate de Axios, Administrația Trump ia în calcul livrarea de rachete capabile să lovească până la 1000 km distanță, adică inclusiv Moscova. Opțiunile includ rachetele PriSM (500 km) și JASSM/JASSM-ER (până la 1000 km), cele din urmă compatibile cu avioanele F-16. Totuși, livrarea acestor rachete depinde de un update software al sistemelor F-16 ucrainene și de acorduri logistice complexe.
Chiar dacă vor ajunge în Ucraina, aceste arme nu vor schimba decisiv cursul războiului, dar pot afecta logistica rusească și pot slăbi capacitatea Moscovei de a susține ofensiva din toamnă–iarnă, mai arată analiza citată.
„Există două astfel de rachete ce ar putea fi livrate și care ar putea fi compatibile cu capabilitățile ucrainene de acum: PriSM - rază de acțiune de 500 km, lansate de HIMARS sau JASSM, cu rază de acțiune de 500km sau variant JASSM-ER cu rază de aproape 1000km, lansate de pe F-16.
Prima opțiune este puțin probabilă, stocurile fiind mici, însă a doua ar putea fi viabilă, mai ales că Administrația Biden a ajuns înainte de încheierea mandatului la o înțelegere cu unele state europene pentru a le livra, ca ulterior să ajungă în Ucraina. Aceste rachete ar fi viabile dacă sistemele F-16 din Ucraina ar beneficia de un update software.
Dacă astfel de echipamente vor ajunge în Ucraina, chiar și în număr semnificativ, nu vor fi game-changere, așa cum ne-am dori cu toții. Adică nu vor schimba semnificativ soarta războiului, însă vor pune mari probleme sistemului logistic rusesc și vor încetini ofensiva de vară (care oricum este pe final și cu rezultate modeste) și mai important, pe cea de toamnă-iarnă”, punctează Radu Hossu.
5. Importanța reală a sistemelor Patriot

Ajutor militar / Imagine ilustrativă: Regimentul 7 de Artilerie, Batalionul 5 al Armatei SUA, transportă pe cale ferată elemente ale sistemului Patriot; Foto: Us Army
Patriot nu sunt eficiente contra dronelor Shahed, dar sunt cruciale împotriva rachetelor balistice (Iskander-M), hipersonicelor Kinjal și rachetelor de croazieră precum Kh-101. Aceste sisteme oferă nu doar protecție pentru civili, ci și pentru infrastructura militară și sectoarele vulnerabile de pe front. Ele pot permite Ucrainei să-și dezvolte industria de apărare și să obțină avantaje strategice în eventuale negocieri de pace.
Radu Hossu aracă că în prezent Ucraina are circa 7 sisteme Patriot. O infuzie de încă 10–15 ar putea închide cerul în zone critice, cu condiția să existe și suficiente rachete interceptoare, ceea ce reprezintă o provocare logistică majoră, întrucât aceste rachete sunt rare și greu de produs în masă.
Concluzia lui Radu Hossu? Optimism rezervat. Pachetul anunțat de Trump, estimat la 10 miliarde de dolari, ar putea întări semnificativ apărarea Ucrainei. Însă între vorbe într-o conferință de presă și fapte pe câmpul de luptă e o distanță mare, mai ales când vorbim despre un politician cunoscut pentru inconsecvență. De aceea, Hossu recomandă prudență: „Semnele sunt bune, dar Ucraina are nevoie de fapte, nu de vorbe. Europa are nevoie ca Putin să fie oprit. Lumea întreagă are”.
CITEȘTE ȘI: De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News