Președintele american Joe Biden a decis să trimită cel de-al doilea sistem de rachete antiaeriene american Patriot în Ucraina, după o serie de întâlniri și discuții.
Președintele american Joe Biden a decis să trimită cel de-al doilea sistem de rachete antiaeriene american Patriot în Ucraina, după o serie de întâlniri și discuții.
Armata ucraineană a folosit dronele kamikaze americane Switchblade pentru a distruge un sistem rusesc de rachete Buk. Fundația ucraineana Come Back Alive a precizat că drona de atac a fost folosită de o unitate a Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale.
Pe lângă sistemul Patriot, Germania va trimite în Ucraina încă o instalație IRIS-T, Gepard, rachete și muniție.
Soarta nefericită a Flotei ruse a Mării Negre a determinat conducerea Marinei Ruse să trimită submarine pentru a patrula Marea Neagră și Marea Azov, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmîtro Pletenciuk.
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Dmîtro Pletenchuk, a anunțat, pe 10.06.2024, că nava rusă antisubmarin Amiral Levcenko arde în Marea Barents, după ce un motor a funcționat defectuos și a luat foc.
Pare imposibilă o asemenea concluzie, dar numerele și realitatea de pe front spun un adevăr care nu poate fi contestat. Dacă până acum, fiecare dolar furnizat de Occident ca sprijin militar acordat Ucrainei era folosit extrem de eficient de trupele ucrainene, situația ar putea să se schimbe radical după sosirea avioanelor de luptă F-16. Cu o medie de două milioane de dolari, Rusia poate distruge un bun de 50 de milioane de dolari, atât cât valorează, în medie, un F-16. Nu e vorba de apărarea antiaeriană a Rusiei, ci despre rachetele balistice care au în rază toate aerodromurile din Ucraina.
Sistemele rusești de rachete antiaeriene, în special S-400, se "întâlnesc" din ce în ce mai mult cu armele cu rază lungă de acțiune aflate la dispoziția Forțelor de Apărare Ucrainene, scrie presa ucraineana în mod ironic despre neputința absolută de care dau dovadă ruşii în a se apăra, citând un comunicat al Statul Major General al Ucrainei.
Americanii explică modul în care sunt folosite Patriot-urile în Ucraina și spun că folosesc lecțiile din Ucraina pe care le integrează în exercițiile desfășurate acasă.
Agenția de presă britanică Sky News a anunțat, citând o sursă militară ucraineană, că, pe 09.06.2024, un avion de luptă aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei a tras, pentru prima dată, cu o armă care a lovit o țintă din interiorul Rusiei.
În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a anunțat, pe 10.06.2024, că trupele ruse au lansat o operație ofensivă în Regiunea Sumî din Ucraina, ocupând localitatea de graniță Ryzhevka.
Surse neconfirmate de pe rețelele de socializare au informat că, pe 09.06.2024, Rusia a pierdut încă o navă de luptă în Regiunea Mării Negre. Astfel, o navă mare de desant ar fi fost lovită de o dronă ucraineană în portul Yeisk din Marea Azov, după care s-a scufundat.
Forțele ruse au publicat un videoclip provenit de la drona de recunoaștere ZALA, din care se poate observa cum un avion de antrenament vopsit în culorile de camuflaj ucrainene efectuează manevre de interceptare.
Atacul cu drone din 8 iunie asupra aerodromului din Osetia de Nord rusă, de pe care decolează avioane care atacă Ucraina, a fost o operațiune specială a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei - HUR (GUR).
După ce Uniunea Europeană a eșuat cu planul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile calibru 155 mm într-un an, Occidentul încearcă să fie mai calculat și pare să tempereze inițiativa lui Stoltenberg, una ambițioasă, dar pentru care NATO nu este încă pregătit.
Instalațiile au un sistem de control al incendiilor modernizat și un complex radar mai modern.
Nici furnizarea avioanelor F-16 și rachetelor ATACM nu a înfuriat atât de rău Moscova precum decizia SUA de săptămâna trecută, când au acceptat ca Ucraina să utilizeze arme americane pe teritoriul Rusiei. Putin și Medvedev au trecut la noi amenințări.
Declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina sugerează că Franța este "pregătită să participe direct la conflict", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres, citând AFP. E vorba de anunțul Parisului care a confirmat oficial că va livra avioane Mirage 2000 Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-o vizită de stat în Franța pentru a marca 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia, relatează Agerpres, citând Reuters și DPA. Cu această ocazie, Zelenski va avea întâlniri importante cu președintele american Joe Biden și omologul său francez Emmanuel Macron.
Președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, a declarat că conferința organizată de Elveția luna aceasta reprezintă doar începutul negocierilor pentru pace în Ucraina și va fi probabil urmată de discuții cu Rusia, transmite Agepres, care citează DPA.
DefenseRomania a participat la un briefing în care Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, a vorbit inclusiv de posibilitatea ca țara noastră să trimită Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot.
În cursul nopții de 07.06.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o nouă serie de atacuri combinate cu rachete și drone asupra unor ținte ucrainene aflate la distanță de linia de contact de luptă.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5. Totodată, Parisul se va implica direct și în antrenarea piloților pentru Mirage 2000.
Saga sistemelor Patriot livrate Ucrainei a ajuns și în Polonia, nu doar în România. Asemenea țării noastre, polonezii se află în plin proces privind achiziția de sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune.
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că Rusia nu are "ambiții imperiale" și nu intenționează să atace NATO, într-o declarație făcută la peste doi ani de la începerea ofensivei împotriva Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Trei puncte principale vor fi discutate la Conferința de la Lucerna privind Ucraina, care se va desfășura la jumătatea lunii iunie: asigurarea siguranței nucleare, siguranța alimentelor și returnarea copiilor răpiți.
Cele trei aspecte au fost selectate din planul în zece puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar scopul este de a deschide calea pentru viitoare negocieri cu Rusia, care nu a fost invitată la conferință.
Forțele speciale ucrainene ale Direcției Principale de Informații Militare (HUR) din cadrul Armatei ucrainene luptă în Siria împreună cu rebelii locali împotriva mercenarilor ruși care operează în țară din 2015 și sprijină regimul Bashar al-Assad în războiul civil, arată The Kyiv Post.
Ucraina are încă un avantaj în utilizarea dronelor FPV rapide, fiind folosite între 6 și 10 drone pentru distrugerea unui vehicul blindat. În plus, dronele pot folosi informațiile obținute într-un mod mai bine și mai coordonat.
Forțele ucrainene au declarat luni că au reușit să lovească cu succes un sistem de rachete rusești S-300/S-400 pe teritoriul rusesc, folosind arme furnizate de Occident. "Arde bine. Acestea sunt S-300 rusești. Pe teritoriul rusesc", a scris ministrul Irina Vereshchuk pe Telegram. Postând o fotografie a unui camion militar în flăcări, ea a adăugat că Ucraina a primit recent permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rusesc aflat în legitimă apărare.
Scenariul unui conflict de mare intensitate în viitorul apropiat, între Federația Rusă și NATO, a fost avansat inclusiv de oficiali politici și militari aliați.
Redăm mai jos declarațiile făcute de oficialii a două state care par să se afle pe poziții foarte asemănătoare în mai toate aspectele: influențarea majoră a justiției de către stat (domnia legii, zero); reducerea la tăcere a societății civile (hăituirea ONG-urilor în Ungaria; iar în Belarus nici nu se mai pune problema de opoziție) sau poziționarea față de agresiunea rusă din Ucraina.