Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
Dronă ucraineană de recunoaștere de tip SHARK-M. Photo source: Ukrspetssystems via Militarnyi
În ultimele luni, ucrainenii s-au concentrat tot mai mult pe instalațiile de petrol și gaze, de la depozite la rafinării și la stații de pompare.
Au avut loc 27 de atacuri cu succes între septembrie 2024 și mijlocul lunii februarie 2025, în timp ce alte 24 de atacuri au avut succes împotriva instalațiilor militare, se ara20tă în analiza comună realizată de Radio Free Europe, Frontelligence Insight, care a estimat daunele Rusiei la 60 de miliarde de ruble (714 milioane de dolari).
Dacă se includ daunele aduse rafinăriei din Astrahan, care a fost ținta unui atac de succes în februarie și care va dura între 4 și 6 luni pentru a fi reparate, ar putea ajunge până la 80 de miliarde de ruble.
Rezervoarele de stocare a petrolului au fost cele mai frecvente ținte, fiind lovite de 14 ori, iar rafinăriile de 9 ori.
Cel mai mare atac a fost pe 9 octombrie, când 11 rezervoare de stocare cu o capacitate de 69.000 de metri cubi au fost distruse în Feodosia, Crimeea. Prejudiciul ar putea ajunge la 3,3 miliarde de ruble.
Cele mai reușite atacuri sunt asupra depozitelor de arme
Potrivit analizei, cele mai de succes atacuri au fost cele care vizează infrastructura militară. Marile depozite de arme din Toropets și Tikhoretsk au fost complet distruse. Potrivit Frontelligence Insight, a jucat un rol cheie în furnizarea trupelor ruse cu obuze de artilerie, rachete și muniție pentru arme de calibru mic. Potrivit diverselor estimări, la Toropetsk au fost distruse între 30.000 și 160.000 de tone de muniție. Muniția din Coreea de Nord a trecut prin Tihorecka.
Dar, după cum a subliniat analistul american Michael Kofman, „impactul cele mai vizibil asupra câmpului de luptă au fost atacurile asupra muniției și posturilor de comandă”, în special a celor din apropierea frontului.
Altfel, atacurile din spate nu au avut un efect direct, a spus Frotelligence.
"Din păcate, ATACMS și atacurile cu rachete de croazieră lansate de aeronave nu sunt adesea legate de operațiunile de luptă. Atacurile la distanță lungă sunt o piesă importantă a puzzle-ului care afectează modul în care funcționează forțele ruse, dar nu sunt decisive în sine. Aceste arme au avut un impact asupra formării forțelor ruse, dar Ucraina nu a fost adesea în măsură să le folosească, așa că am depășit așteptările", a adăugat că am depășit așteptările.
Rușii nu se grăbesc cu reparațiile
Analiza a mai arătat că rușii nu reușesc să repare sau să înlocuiască tancurile. Doar un rezervor din 16 a fost reparat.
Potrivit experților intervievați, rușii nu se grăbesc să facă acest lucru pentru că se tem de noi atacuri și se pare că sunt afectați și de impactul sancțiunilor, așa că nu au piese de schimb potrivite și le lipsesc muncitorii din cauza mobilizării. Potrivit experților, motivul poate fi și faptul că rezervoarele nu sunt atât de necesare deoarece atacurile asupra rafinăriilor le-au redus capacitatea de producție, deci nu este nevoie să înlocuiți rezervoarele distruse.
„În general, dacă ar fi vrut cu adevărat să le repare, ar putea”, a spus un expert european specializat în exporturile rusești de petrol și urmărirea tancurilor, care nu a dorit să fie numit. Potrivit acestuia, aceasta ar însemna o risipă inutilă de materiale și o penurie de muncitori calificați, „având în vedere că absența capacității de stocare nu pare să amenințe industria petrolieră rusă”.
Combustibilii nu mai pot fi exportați
În urma ultimelor atacuri, autoritățile ruse au extins interdicția exportului de combustibil pentru autovehicule cel puțin până la sfârșitul verii anului 2025.
Potrivit experților, Rusia a exportat aproximativ 13% din producția sa de benzină în 2023, așa că o reducere cu 15% a capacității de rafinărie a însemnat că nu a mai putut exporta nicio benzină fără a afecta piața internă.
"Atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice sunt, în opinia mea, mult mai eficiente decât atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Banii din petrol sunt cruciali pentru Rusia și putem vedea că atacurile asupra rafinăriilor și centrelor de export au funcționat din perspectivă financiară", a spus chimistul Will Thiel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News