Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
Un nou acord propus de administrația Trump privind resursele minerale ale Ucrainei stârnește controverse, fiind catalogat de către corespondentul de război Radu Hossu drept un „jaf în stil american”.
Potrivit informațiilor dezvăluite, documentul de 55 de pagini nu conține nicio garanție de securitate pentru Ucraina, ci doar clauze care oferă Statelor Unite controlul asupra resurselor naturale și infrastructurii strategice ale țării.
În 2024, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este dispusă să pună la dispoziția Statelor Unite și aliaților săi resursele minerale rare, esențiale pentru industria tehnologică. Scopul era atragerea de investiții americane în schimbul unor garanții de securitate care să sprijine rezistența Ucrainei împotriva invaziei rusești, președintele ucrainean anticipând victoria republicanului Donald Trump.
Însă, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, negocierile au luat o turnură diferită. Pe 12 februarie, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, i-a prezentat lui Zelenski un draft al acordului, cerându-i să-l semneze pe loc. Zelenski a refuzat, subliniind că trebuie analizat de echipa sa și de parlamentul ucrainean și a urmat incidentul deja celebru din Biroul Oval.
Acordul prevedea ca SUA să extragă resursele Ucrainei în valoare de 500 de miliarde de dolari, sumă prezentată drept „compensare” pentru ajutorul american oferit Kievului. Totuși, potrivit lui Radu Hossu și a altor experți, în baza documentelor oficiale, valoarea reală a sprijinului american de la începutul războiului este de aproximativ 70-80 de miliarde de dolari.
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea unui nou acord sunt draconice. „Cireașa de pe tort” e că SUA ar bloca aderarea Ucrainei la UE

Într-o formă recentă, noul acord ar include condiții extrem de favorabile Statelor Unite. Radu Hossu compară acordul cu un act colonial și îl etichetează ca „jaf în stil american”.
Noul acord impus de SUA are câteva clauze ce merită amintite:
* SUA ar deține controlul majoritar în parteneriatul pentru exploatarea resurselor, având drept de veto asupra deciziilor Ucrainei. Inclusiv în reconstrucția Ucrainei, ceea ce ar scoate din joc Europa.
* Ucraina nu ar primi venituri din aceste resurse până la rambursarea integrală a „contribuțiilor” și „investițiilor” americane, fără o sumă clar stabilită.
* SUA ar primi pentru totdeauna 4% din dividendele Ucrainei, pe lângă jumătate din profit.
* Parteneriatul ar acoperi toate resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv petrol, gaze și infrastructura strategică (porturi, căi ferate, conducte).
* Ucraina nu ar avea dreptul să conteste acordul în justiție, iar retragerea ar fi posibilă doar pentru SUA.
Mai mult: „În același timp Administrația Trump, face o concesie ascunsă rusiei, pentru că în cazul absurd în care Ucraina și Președintele Zelenskyy semnează acest Acord de Parteneriat, el intră cel mai probabil în conflict cu cerințele Uniunii Europene pentru aderarea unui stat în cadrul Uniunii, astfel ar bloca de facto accederea Ucrainei în UE pentru totdeauna”, arată Hossu.
Cum va reacționa Ucraina?

Radu Hossu e de părere că Ucraina va refuza să semneze un asemenea act iar președintele Zelenski va trage de timp cât de mult va putea.
Potrivit lui Hossu, administrația Trump ar putea folosi un eventual refuz al Ucrainei ca pretext pentru a opri sprijinul militar, favorizând astfel Rusia. În acest context, viitorul războiului din Ucraina și securitatea Europei ar putea fi influențate dramatic de decizia Kievului.
„Acest document este prezentat ca un draft, dintr-un motiv clar: Administrația Trump folosește același mod maximal-absurd de negociere în primă fază, la fel ca Putin, pentru ca apoi să câștige oricum mai mult decât putea spera. Președintele Zelenskyy, echipa sa și Ucraina sunt însă conștiente de asta și cu siguranță nu va accepta nimic mai mult decât varianta a II-a (cea pe care o denumesc decentă, cu toate că și aceea era imorală), dar cu garanții de securitate.
Președintele Zelenskyy cel mai probabil va trage de timp, pentru că mai multe evenimente militare sunt în desfășurare în Ucraina în acest moment care sunt în favoarea Ucrainei, cu toate greutățile și presiunile inimaginabile la care sunt supuși”, conchide în analiza sa Radu Hossu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News