Compania germană de apărare HENSOLDT va furniza încă patru radare TRML-4D produse de Diehl Defence pentru Forțele Armate Ucrainene. Radarele sunt proiectate pentru sistemele ucrainene de apărare antiaeriană IRIS-T SLM.
Compania germană de apărare HENSOLDT va furniza încă patru radare TRML-4D produse de Diehl Defence pentru Forțele Armate Ucrainene. Radarele sunt proiectate pentru sistemele ucrainene de apărare antiaeriană IRIS-T SLM.
Situația rămâne extrem de volatilă în privința evenimentelor din ultimele zile din Rusia, iar urmările sunt greu de interpretat sau de prevăzut, așa cum recunoștea ieri chiar și contraamiralul John Kirby, care este în prezent comunicatorul Consiliului de Securitate Națională (NSC ) de la Casa Albă.
Deși raportul de forțe între armatele Federației Ruse și Ucrainei s-a mai echilibrat, în favoarea Kievului, în ultimele 16 luni de război, Forțele Aeriene ucrainene rămân încă extrem de vulnerabile.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său video de noapte că luni armata ucraineană a avansat în toate direcțiile frontului. Putin a ținut un discurs luni seară și a mulțumit armatei și forțelor de securitate pentru loialitate. Cu toate acestea, Evgheni Prigojin a susținut luni că forțele lui Wagner au vrut să organizeze un protest, nu să răstoarne guvernul.
Un incendiu și mai multe explozii au avut loc la un depozit de muniție din sud-estul Bulgariei.
În ultimele zile nu au avut loc atacuri masive cu rachete asupra Ucrainei, dar rușii au folosit diferite tipuri de arme a efectua mai multe serii de bombardamente. În special, forţele ruse de ocupaţie au folosit sistemul S-300 pentru a lansa rachete în varianta sol-sol pentru a bombarda regiunea Zaporojie. Pentru a contracara astfel de atacuri, Ucraina are nevoie de rachete ATACMS pentru a distruge lansatoarele ruseşti, a precizat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Deși secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a negat zilele trecute că schimbarea conducerii armatei ar fi făcut parte din pachetul de negocieri cu Evgheni Prigojin, se pare că totuși cei doi vor fi înlocuiți din funcții. Potrivit postărilor de pe Twitter și Telegram, un anunț în acest sens ar putea să fie făcut pe 26.06.2023 ori mai târziu, în cursul acestei săptămâni.
Potrivit ultimelor declarații ale șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR), Kyrylo Budanov, făcute în cadrul unui interviu acordat publicației britanice The New Statement, forțele ruse au finalizat pregătirile pentru un atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie (ZNPP).
Locțiitorul comandantului Corpului 2 Armată și comandant al Forțelor Apeciale Akhmat, Apty Alaudinov, a declarat, pe 25.06.2023, că subunitățile aflate sub conducerea sa, care au fost trimise sâmbătă la Rostov pe Don pentru a suprima rebeliunea armată, se întorc în zona așa-zisei operații militare speciale.
Evgheni Prigojin a condus ieri o rebeliune de o zi împotriva Armatei ruse și a regimului lui Vladimir Putin. În cele din urmă Prigojin a oprit marșul său cu puțin timp înainte de a ajunge la Moscova, invocând că a evitat o „baie de sânge”. În spatele negocierilor însă cu siguranță lucrurile au stat diferit. Putin, care l-a acuzat de trădare și a cerut public eliminarea lui Prigojin, a fost nevoit probabil să facă concesii majore.
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor.
Rusia se află într-un cvasi-război civil după ce trupele PMC Wagner conduse de Evgheni Prigojin s-au ridicat împotriva conducerii Ministerului Apărării de la Moscova. Prigojin a făcut apel la rebeliune și a acuzat Armata rusă de responsabilitatea pierderilor din Ucraina, de criza de muniție cu care se confruntă Wagner și chiar de lovirea pozițiilor mercenarilor de către forțele ruse regulate.
Reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024, relatează Agerpres, care citează EFE.
Președintele rus, Vladimir Putin, a condus, pe 22.06.2023, o întrunire a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care s-a desfășurat în regim de videoconferință. Cu această ocazie, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, până la sfârșitul lunii iunie, este planificată formarea unei armate de rezervă. În plus, un corp de armată va fi înființat în viitorul apropiat.
Editorialistul pro-Kremlin InfoBRICS Lucas Leiros consideră că ţările occidentale realizează că Ucraina, de fapt, nu are nicio şansă de a obţine victoria în conflictul cu Rusia, de aceea intenţionează să facă noi paşi şi să deschidă fronturi în Georgia şi Republica Moldova.
Pe 22 iunie, un elicopter rusesc de tip Mi-24 (“Hind”, în terminologie NATO) s-a prăbușit în Belarus în timp ce efectua un zbor de antrenament.
Reprezentanţi de rang înalt ai NATO şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Nu mai e necesară o nouă mobilizare pentru luptele din Ucraina, întrucât în medie 1.336 de solicitanți semnează zilnic contracte cu armata rusă, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.
După ce în presă a apărut o declarație în care Guvernatorul rus al Hersonului ocupat, Vladimir Saldo vine cu amenințări precum că armata rusă va lovi podul de la Giurgiulești, cu o reacție au venit și oficialii de la Chișinău.
Guvernatorul interimar al Regiunii Herson, Volodimir Saldo, a anunțat, pe 22.06.2023, că podurile de la granița administrativă dintre Regiunea Herson și Crimeea, lângă Chongar, au fost avariate de tiruri de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Mai mulţi oficiali din Statele Unite au sprijinit o rezoluție bipartizană prin care se solicită administrației Biden să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS. Rezoluția H.Res. 488 a fost examinată și susținută de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite.
România a fost alături de Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei şi va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a ţării vecine, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 21.06.2023, că Reprezentanța președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea a acuzat faptul că Rusia a început dezafectarea ilegală a navelor capturate de la Forțele Navale ucrainene.
Autoritățile Letoniei vor finaliza în curând transferul întregii sale flote de elicoptere militare în Ucraina.
În cursul unor declaraţii transmise de televiziunea de stat din Rusia, preşedintele Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că forţele ruse au sesizat o "acalmie" în contraofensiva ucraineană şi că armata ucraineană a suferit pierderi grele în urma atacurilor din sud. Liderul rus a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că progresul armatei sale este "mai lent decât se doreşte".
Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă este „mai lent decât se dorește”. „Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Dar nu funcționează așa”, a declarat el pentru BBC . „Ceea ce este în joc este viața oamenilor”, adaugă el.
Pentagonul a declarat marți că a supraestimat valoarea armelor pe care le-a trimis în ultimii doi ani către Ucraina cu 6,2 miliarde de dolari - aproximativ dublu față de primele estimări - rezultând o alocare de fonduri care va fi folosită pentru viitoarele pachete de ajutor militar.
Forţele Armate ale Ucrainei intenţionează să dea lovituri asupra teritoriului Rusiei, inclusiv asupra Crimeei, cu rachete de croazieră HIMARS şi Storm Shadow, a declarat ministrul apărării al Federaţiei Ruse, general de armată Serghei Şoigu, citat de Rador, la şedinţa Colegiului departamentului amintit.
După ce zilele trecute, media rusă susținea că Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean a Apărării (HUR), a fost grav rănit într-un atac cu rachetă și se află în comă în Germania, informația a fost demontată de Emmine Djaparova, printr-o postare în care apare alături de șeful informațiilor militare și de ambasadorul Japoniei în Ucraina.
Alegerea nu este întâmplătoare - prezența în fotografie a unui diplomat dintr-un stat cu o credibilitate ridicată nu mai lasă loc de speculații pentru propagandiștii ruși.
Odată cu primele acțiuni de contraofensivă ucraineană, au venit și primele pierderi de echipamente occidentale, iar propaganda Moscovei nu a scăpat momentul pentru a exagera situația din teren. Iată, că la două săptămâni de la eveniment media rusă încă abundă în anunțuri privind eliminarea vehiculelor de luptă ale infanteriei Bradley, dar mai ales a tancului Leopard - simbolului ”invaziei occidentale împotriva Rusiei”.