Războiul neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a ajuns la Gurile Dunării.
Războiul neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a ajuns la Gurile Dunării.
În ultima săptămână, Rusia a bombardat aproape zilnic Odesa şi alte instalaţii ucrainene folosite pentru exportul de produse alimentare, după ce Moscova s-a retras din acordul care asigura un coridor maritim securizat pentru transporturile maritime de cereale ucrainene.
România s-a alăturat oficial coaliției „F-16 pentru Ucraina”, formată din 11 state aliate. În cursul zilei de ieri, ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunțat că antrenamentul piloților ucraineni va începe în august și a numit 4 state din coaliție, România nefiind printre ele.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a făcut cunoscut luni dimineaţă că "lovituri cu drone" au lovit în cursul nopţii două clădiri "nerezidenţiale" din capitala Rusiei, fără a provoca victime, transmite Agerpres, citând AFP.
Reprezentanții Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei au anunțat că, în cursul nopții de 23.07.2023, forțele ruse au lansat 19 rachete de croazieră de diverse tipuri asupra unor obiective din localitatea Odesa și din Regiunea Odesa.
Ministerul Apărării Ucrainei a informat că, pe întreg frontul, inițiativa militară este acum de partea Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Gavrilov, pe 22 iulie.
În districtul Krasnohvardiiske din Crimeea ocupată, un depozit de petrol a fost cuprins de flăcări, iar traficul pe calea ferată din Crimeea este suspendat. Mai multe înregistrări video de la fața locului sunt publicate de martorii oculari pe rețelele de socializare.
Pe timpul zilei de 21.07.2023, în mod neașteptat, loviturile tradiționale executate de trupele ruse pe timp de noapte cu arme de înaltă precizie asupra infrastructurii portuare din Odesa au fost completate cu un atac cu rachete “la lumina zilei”. Astfel, rachete P-800 Onyks ale complexelor antinavă Bastion de pe teritoriul Peninsulei Crimeea au lovit podul de la Zatoka.
Fără a prezenta vreo dovadă, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Polonia pune bazele ocupării vestului Ucrainei, cu referire la uniunea militară polono-lituaniano-ucraineană care tinde să se formeze.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 21.07.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație.
Ucrainenii au primit până acum peste 100 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley, iar Pentagonul a anunțat săptămânile trecute că va suplimenta numărul acestora.
În total, Ucraina a primit și va primi 186 de IFV Bradley și 4 vehicule Bradley de tip Fire Support Team (M7 BFiST), acestea din urmă fiind vehicule de observare, dotate cu echipamente de localizare a țintei, ce pot localiza ținte la distanțe de până la 20 km.
Trupele ucrainene au desfășurat acțiuni contraofensive în cel puțin trei zone ale frontului și au obținut succese în aceste zone, potrivit raportului zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului.
În timpul bombardamentului de la Odesa, Ucraina, rușii au lovit clădirea Consulatului General al Republicii Populare Chineze cu o rachetă, joi seară.Informația a fost postată pe rețeaua de socializare Telegram de guvernatorul regional Oleh Kiper, relatează agenția de presă Reuters.
În noaptea de 20 iulie, trupele ruse au continuat să lovească ținte de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând o mare varietate de rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă, precum și drone de tip Shahed (Geran-2). Cele mai intense lovituri au fost aplicate în locații situate pe coasta Mării Negre, unde nivelul de epuizare al apărării antiaeriene a Ucrainei crește în fiecare zi.
Armata ucraineană a folosit, pentru prima dată, muniții cu dispersie furnizate de Statele Unite, lovind pozițiile fortificate ale invadatorilor ruși din sud-est.
Rusia va "lua în considerare posibilitatea" de a reveni în acordul privind exporturile de cereale ucrainene dacă cererile sale vor fi îndeplinite "în totalitate", a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că fără aceasta prelungirea acordului "nu mai are sens".
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării.
Pentagonul a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,3 miliarde de dolari, potrivit Pentagonului.
Sistemele moderne furnizate de partenerii internaționali nu sunt suficiente pentru a „închide cerul” deasupra Ucrainei, a constatat Volodimir Zelenski, miercuri, la o conferință de presă, prilejuită de întâlnirea cu prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar.
Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii a confirmat că studiază unele dintre armele și echipamentele rusești capturate sau abandonate în Ucraina.
Ucraina a adresat o solicitare Agenției specializate a ONU de transport maritim, pentru stabilirea unei rute temporare de transport a cerealelor.
Potrivit ultimelor informații din partea ucraineană, situația de pe frontul Kupiansk, din regiunea Harkiv, a început să se întoarcă în favoarea Ucrainei. Adjunctul Ministerului Ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat marți că trupele ucrainene din zonă au luat inițiativa.
Subiectul bombelor cu dispersie e unul central în presa de propagandă din Rusia, în contextul deciziei SUA de a transfera muniție cu dispersie în Ucraina.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 19.07.2023, că, în cursul serii și al nopții, pe ecranele sistemului automatizat de control Virage-Tablet al apărării antiaeriene a Ucrainei a fost înregistrat un număr record de lovituri al Forțelor Armate ruse asupra unor ținte militare de pe teritoriul localității Odesa și din împrejurimi.
Repoziționarea forțelor Wagner Group în Belarus plasează Rusia în poziția de a lovi rapid obiective vitale ale NATO în apropierea Poloniei și Lituaniei, potrivit unui fost ofițer al armatei ruse. Andrei Kartapolov, un politician rus și fost colonel în armata rusă, a declarat pentru televiziunea de stat rusă că aşa-zis companie militară privată (PMC) Wagner Group ar putea lovi regiunea de frontieră a Poloniei și Lituaniei în "câteva ore" din noua să locație din Belarus.
Începând din 16.07.2023, militarii ucraineni și-au intensificat atacurile executate cu drone aeriene și maritime asupra unor ținte de pe teritoriul Peninsulei Crimeea. La rândul lor, trupele ruse au ripostat cu o serie de lovituri combinate, cu rachete de croazieră și drone, împotriva unor obiective din regiunile Odesa și Nikolaev.
Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat marţi unele succese pe frontul de sud, însă a recunoscut că sunt probleme cu contraofensiva ucraineană în est, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, condamnă marţi, într-o postare pe Facebook, decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, în pofida demersurilor Turciei şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Un grup de partizani ceceni, cel mai probabil dudaeviți, a atacat un camion militar rus în Belgorod, teritoriul Rusiei. Imaginile cu un impact emoțional major au fost publicate de către ucraineni.
Moscova a anunțat inițial că noul atac asupra podului din Crimeea a fost efectuat de două drone aeriene. La scurt timp după, ei au susținut că atacul a fost efectuat de două drone navale, adică nave ghidate fără pilot care explodează la impact. Având în vedere că înregistrările și fotografiile publicate indică daune structurale semnificative la partea de drum a podului, este clar că dronele trebuie să fi lovit pilonii de susținere.