Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes.
Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes.
Militarii aleși pentru această acțiune de luptă au ajuns în pozițiile inamice, le-au eliminat și au ținut terenul până la sosirea întăririlor.
Un avion Su-30 rus ar fi lovit în imediata apropiere de granițele României, o ambarcațiune de mare viteză cu echipaj la bord care aparținea Ucrainei. Incidentul ar fi avut la în apropiere de Insula Șerpilor. Amintim că distanța dintre Insula Șerpilor și România e de aproximativ 45 de kilometri.
Forțele Armate Ucrainene au distrus o stație radar pentru sistemul de rachete antiaeriene Buk-M3. Într-un scurt material video, publicat pe reţele de socializare, se poate observa cum o unitate radar operată de forţele ruse de ocupaţie este detectată și apoi distrusă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 30.08.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus în acvatoriul Mării Negre patru vedete rapide ucrainene având la bord grupe de desant ale Forțelor pentru operații speciale.
Forțele Armate Ucrainene continuă să respinga inaintarea trupelor ruse pe zona liniei de front intre Kupiansk-Limanski și avansează treptat în zona Bakhmut. Cu toate acestea, situația pe frontul de est rămâne dificilă, a raportat de Centrul ucrainean Media Militar la 30 august, cu referire la comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul Oleksandr Sirski.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, în timpul nopții de 30 august, Ucraina a executat un atac masiv cu drone în regiunea Pskov și în alte cinci regiuni din zona centrală a părții europene a Rusiei. De asemenea, în zona Golfului Sevastopol din Peninsula Crimeea, forțele rusești de apărare antiaeriană au respins un atac cu drone ucrainene.
SUA alocă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Pe listă se află muniție pentru apărare aeriană, muniție de artilerie și HIMARS.
Armata ucraineană intenționează să debarce în curând în Crimeea deschizând un nou front împotriva forțelor rusești și demonstrând totodată că deține inițiativa strategică.
Kremlinul se grăbește să întărească apărarea în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, într-una dintre puținele opțiuni rămase de a preveni o străpungere ucraineană de-a lungul unei axe critice.
Forțele Armate Ucrainene au distrus, în cursul lunii august, o stație radar rusească ''Predel-E'' care valorează aproximativ 200 de milioane de dolari. Forţele ruse de ocupaţie au desfăşurat această staţie radar în regiunea Herson, ocupată temporar, pentru a monitoriza acțiunile atât pe mare, cât și pe uscat, ale armatei ucrainene.
Arsenalul Rusiei numără în prezent cel puțin 585 de rachete cu o rază de acțiune de peste 500 km, fără a număra rachetele mai vechi Kh-22, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Vadim Skibițki, pe 28 august.
Un comandant ucrainean din zona Bahmut a declarat că este esenţial ca forţele ruse să fie împiedicate să stabilească o apărare adecvată în zonă.
Soluția politică în privința viitorului Crimeei este preferabilă utilizării forţei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Agerpres.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că speră ca Ucraina să obţină garanţii de securitate din partea Statelor Unite similare celor de care se bucură Israelul.
Pe 25 august, trei piloți militari din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei și-au pierdut viața, în urma coliziunii dintre două avioane de instrucție de tip L-39, în regiunea Jîtomîr, aflată la vest de Kiev.
Președintele Ucrainean a enumerat câteva dintre direcțiile în care se dizvoltă industria militară ucraineană.
Ungaria se pronunţă în favoarea încetării imediate a focului în Ucraina pentru că este convinsă că acest conflict nu poate fi rezolvat pe cale militară.
Forțele ucrainene pentru operații speciale au dezvăluit cum au efectuat atacul asupra unei baze a Brigăzii 126 de apărare de coastă, parte a Flotei ruse a Mării Negre.
Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat oficial eliberarea satului Robotine și a adăugat că trupele ucrainene se îndreaptă acum spre aşezările Novoprokopivka și Ocherevatne. Acest lucru poate însemna începutul luptelor pe prima linie de fortificații de beton a ocupanților ruși din sud, cunoscută și sub numele de "linia Surovikin".
În cursul acestei săptămâni, forțele speciale ucrainene au reușit distrugerea unui sistem rusesc de rachete S-400, amplasat în Peninsula Crimeea ocupată temporar de ruşi. S-400 e cel mai modern sistem rus de apărare antiaeriană.
Rusia se regrupează în partea de est a Ucrainei, pe care o controlează, pentru a relua ofensiva, a declarat vineri general-colonelul Oleksandr Sîrski, comandant al forţele terestre ale armatei ucrainene, informează Agerpres, care citează Reuters.
Țările de Jos își vor transfera toate avioanele de luptă F-16 Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.
Diferențele de opinii între oficialii occidentali și cei ucraineni, în privința abordării contraofensivei, nu mai sunt un secret pentru nimeni.
Finlanda studiază opțiunea de a produce vehicule blindate în Ucraina.
Rusia a anunțat doborarea unei rachete ucrainene S-200 în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, și distrugerea a 42 de drone peste Crimeea. S-au auzit și explozii lângă Tula. Probabil din cauza temerilor de atacuri, aeroporturile Domodedovo și Vnukovo din Moscova au fost și ele închise temporar din nou, autoritățile nu au dezvăluit motivul.
Forțele ruse primesc o nouă lovitură: acum ucrainenii își fabrică singuri rachetele cu care pot lovi obiective terestre rusești în adâncimea apărării.
Ucraina a confirmat că a efectuat o debarcare în Crimeea. Nu se cunosc informații suplimentare cu privire la această operațiune.
SUA nu au livrat până în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la o distanță de până la 300 kilometri. Washingtonul se teme că ucrainenii vor folosi rachetele pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus, dar se confruntă cu mai multe probleme care împiedică inclusiv transferul rachetelor MGM-52 Lance, „predecesorul” ATACMS.
În urmă mai multor explozii înregistrate pe teritoriul Peninsulei Crimeea, în data de 23 august, serviciile de informații militare ucrainene au raportat că o una dintre unităţile sale de elită a reuşit să distrugă un sistem rusesc de rachete sol-aer cu rază mare de acțiune S-400 ''Triumf''. Momentul distrugerii sistemului a fost surprins pe camera unei drone.