Șeful mercenarului rus Evgheni Prigojin a declarat într-un mesaj vocal difuzat luni că grupul său Wagner nu recrutează în prezent noi luptători, dar este probabil să o facă în viitor.
Șeful mercenarului rus Evgheni Prigojin a declarat într-un mesaj vocal difuzat luni că grupul său Wagner nu recrutează în prezent noi luptători, dar este probabil să o facă în viitor.
Prezentatorului Tv ucrainean Serhi Pritula, prin intermediul fundaţiei sale, a cumpărat pentru Forţele Armate Ucrainene, cu bani din donaţii, mai multe drone kamikaze Beaver, de fabricație ucraineană. Important de precizat că acest tip de drone au fost utilizate în timpul recentelor atacuri asupra Moscovei.
Comandamentul Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 30.07.2023, că un bombardier tactic rusesc a atacat, pentru a treia oară în această lună, Insula Șerpilor din Marea Neagră, care a intrat sub controlul forțelor ucrainene la sfârșitul lunii iunie a anului trecut.
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, general-colonelui Oleksandr Sirski, a prezentat un material video în care sunt arătate rezultatele obţinute pe câmpul de luptă de una dintre unitățile forţelor armate ucrainene. După cum se poate observa, una dintre misiuni s-a încheiat cu distrugerea spectaculoasă a unui sistem de apărare aeriană rusesc.
În urmă cu un an, fondul de asistență pentru armata ucraineană, deschis de fundația ''Come Back Alive'', a oferit sistemul aerian fără pilot Bayraktar TB2 Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest timp, dronele au reușit să distrugă o mulțime de echipamente militare rusești.
După ce o rachetă neidentificată a căzut în centrul orașului Taganrog, Minister rus al Apărării a raportat că Ucraina a folosit rachete lansate din sistemul de rachete antiaeriene S-200 pentru a lovi ținte terestre. Cea de-a doua rachetă a fost folosită pentru a lovi o facilitate din apropierea orașului Azov.
NATO intenţionează să construiască un centru de reparații în orașul Rzeszów, Polonia, care a devenit un important nod de transport pentru ajutoarele destinate Ucrainei datorită poziției sale strategice, potrivit agenției canadiene de știri The Globe and Mail, care citează oficiali canadieni și polonezi.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis vineri liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază 'cu atenţie' pentru găsirea unei ieşiri din conflictul armat în Ucraina, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Ucraina va primi tancuri americane de tip Abrams M1A1 în cursul acestui an. În pofida faptului că la începutul acestui an americanii și-au manifestat intenția de a trimite Ucrainei versiunea modernă M1A2, acest lucru nu se va întâmpla.
Între foști înalți oficiali de securitate națională din SUA și membri de rang înalt ai Kremlinului sunt în desfășurare discuții diplomatice secrete, după cum susține The Moscow Times citând un fost oficial american implicat direct în discuții.
Potrivit New York Times, care citează doi oficiali ai Pentagonului, trupele ucrainene au reușit să spargă pozițiile defensive rusești din sud.
Rușii au avut mai bine de jumătate de an pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană.
Principala contraofensivă ucraineană este deja în desfășurare în sud-estul țării, au declarat miercuri doi oficiali americani ai Pentagonului.
În ultimul raport al Serviciului de informații al armatei britanice, publicat pe pagina Ministerului Apărării, pe 26.07.2023, se atrage atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și-au schimbat locurile de dislocare. Analiștii militari britanici apreciază că această măsură vizează pregătirea pentru o blocadă maritimă a Ucrainei.
Armata ucraineană a pierdut aproximativ 20% din armele desfășurate în primele două săptămâni ale ofensivei, iar Bundeswehr a subliniat deficiențele contraofensivei ucrainene.
Departamentul de Stat este convins că parteneriatul militar dintre Rusia și Iran se adâncește.
Această nouă tranşă de asistenţă militară cuprinde muniţii pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot şi NASAMS, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, nano drone Black Hornet, proiectile de mortier de calibrul 60 mm şi 120 mm, rachete aer-sol Hydra, vehicule blindate, rachete antitanc şi alte echipamente preluate din stocurile armatei americane, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Schimbarea de strategie a Rusiei este radicală: de la ”luăm Kievul în trei zile”, Moscova a trecut la acțiuni de tip terorist, prin care lovește depozite de hrană sau infrastructura energetică a orașelor.
Datorită avantajului pe care îl oferă armele de înaltă precizie și sistemele aeriene de recunoaștere și de atac, Forțele Armate ale Ucrainei au reuşit în aceste zile să provoace pierderi grele forţelor ruse de ocupaţie, pe care nu le vor uita prea uşor, în apropiere de oraşul ocupat Bakhmut. Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale (FOS), din cadrul Forțelor Armate Ucrainene, a publicat un material video care prezintă momente din timpul unor misiuni de luptă care au dus la distrugerea echipamentelor militare și a personalului armatei ruse.
Forțele ruse au plantat mine explozive pe suprafețe extrem de extinse ale Ucrainei, făcând din aceasta țara cu cea mai mare prezență de mine terestre (antitanc și antipersonal) din lume. În prezent, se estimează că suprafața totală din Ucraina afectată de prezența minelor și a bombelor și obuzelor de artilerie neexplodate este de peste două treimi din suprafața totală a României.
Obuzierul a fost adoptat fără teste suplimentare de stat „într-o procedură simplificată”, scrie presa ucraineană.
Rusia a afirmat luni că produce într-o singură lună mai multă muniţie ca în tot anul 2022 şi că a accelerat fabricarea de armament militar, în cea de-a 17-a lună a ofensivei sale din Ucraina.
Dronele kamikaze rusești Lancet 3 par să vizeze tancurile Leopard 2 ale Forţelor Armate Ucrainene, după cum se poate observa în cele mai recente materiale video publicate pe rețelele de socializare. Anterior, tancurile Leopard ale armatei ucrainene au fost luate la ţintă cu tiruri de artilerie, cu rachete ghidate antitanc sau în unele situaţii chiar au fost abandonate pentru scurt timp pe câmpul de luptă.
Forțele Armate Ucrainene au reușit să distrugă un lansator rusesc autopropulsat al sistemului antiaerian Buk care era desfăşurat de armata rusă în regiunea Zaporojie. Înregistrarea video cu momentul în care acest sistem este distrus a fost publicată pe reţele de socializare. Militarii unei unităţi de recunoaștere aeriană, care utilizează drone EOS, au descoperit poziția camuflată a unui lansator Buk.
Forțele Armate ale Ucrainei au avansat semnificativ pe frontul de sud și în direcția Bahmut. În prezent, lupte active au loc în mai multe zone în direcția Melitopol și Berdiansk, a declarat ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar.
Avem prima reacție din partea Ministerului Apărării Naționale după atacul Rusiei la granița României, la Gurile Dunării.
În ciuda faptului că ATACMS este un sistem de rachete tactice pentru lovirea țintelor terestre, ucrainenii susţin că datorită acestei caracteristici este cu adevărat posibilă rezolvarea problemei tirurilor de rachete pe care Federația Rusă le lansează asupra Ucrainei. Există un răspuns destul de evident la întrebarea cum pot fi respinse atacurile pe scară largă cu rachete și drone rusești, când nu ai suficiente sisteme de apărare antiaeriană. Dar, de fapt, strategia de combatere a acestei amenințări include utilizarea rachetelor ATACMS pe post de ''sistem de apărare aeriană''. Mai clar, ucrainenii nu vor să utilizeze ATACMS pe post de rachetă interceptoare (n.a. - caracteristicile tehnice nu permit utilizarea în acest scop), ci să lovească direct sistemele de rachete ale armatei ruse.
Au trecut aproape trei săptămâni de la anunțul transferului de muniții cu dispersie din SUA în Ucraina până la momentul în care prima imagine cu acestea să fie publicată de către forțele armate ucrainene. Folosirea munițiilor de artilerie cu dispersie M864 se intensifică, iar după primele înregistrări video cu utilizarea acestora, au apărut fotografii cu aceste proiectile.
Compania Rheinmetall va trimite în curând un lot important de proiectile de Gepard.
În cursul acestei dimineți forțele armate ale Rusiei au atacat la Gurile Dunării porturile ucrainene Reni și Ismail, aflate în imediata apropiere a graniței României.