Situația tragico-comică din orașul rus Belgorod, aflat la graniță cu Ucraina, continuă.
Situația tragico-comică din orașul rus Belgorod, aflat la graniță cu Ucraina, continuă.
Kievul se ocupă intens de crearea de noi unităţi militare în perspectiva lansării contraofensivei împotriva trupelor ruse care ocupă o parte din ţară, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de vineri seara, în cea de-a 422-a zi a războiului declanşat de Rusia împotriva ţării sale, potrivit Agerpres, care citează DPA şi Uatv.ua.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ţările membre NATO şi partenerii lor vor discuta la întâlnirea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina problema acordării Kievului de diferite tipuri de avioane. Declarația a fost făcută de Stoltenberg la sosirea la Ramstein.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va participa vineri, 21 aprilie, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, organizată la Ramstein, în Germania.
Forţele Armate Ucrainene ar fi primit în secret sisteme de rachete cu lansare multiplă Roketsan MCL, produse de compania turcă cu acelaşi nume. Acest tip de sistem vine echipat cu rachetele TRLG-230, care pot fi ghidate de UAV Bayraktar TB2 și pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 70 km. În noiembrie 2022, pe internet au apărut informații potrivit cărora forțele armate ucrainene au negociat cu Turcia pentru lansatoare multiple de rachete Roketsan MCL. Acest lucru a fost acum confirmat oficial de către armata ucraineană prin publicarea mai multor imagini cu pregătirea pentru luptă a unui sistem Roketsan MCL.
Ucraina insistă că punctul culminant al contraofensivei și al războiului va fi eliberarea Crimeei. De la oficiali militari, politicieni și până la experți, eliberarea Crimeei rămâne obiectivul militar primordial, în pofida faptului că în prezent un asemenea scenariu pare dificil în contextul blocajului de pe front și al războiului de uzură din actuala fază.
În cadrul unui briefing susținut pe 19.04.2023, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, militarii ruși au doborât două avioane de vânătoare MiG-29 și două avioane de atac Su-25 din dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut miercuri că trupele ruse au reuşit înaintări în oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar le-a atribuit tacticilor pământului pârjolit folosite deja în Siria de armata rusă, care acum le aplică din nou în oraşul ucrainean, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi postul CNN.
O veste uriaşă din Ucraina : mai multe tipuri de armament modern, în special sisteme de rachete, blindate și tancuri sunt deja pe teritoriul Ucrainei, ca donație din partea celor 50 de state ce sprijină Kievul în efortul de eliberare a țării după invazia rusească.
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat miercuri Coreea de Sud să nu trimită arme în Ucraina, relatează Agerpres, care citează EFE.
Bloomberg a explicat de ce apelul dintre Beijing și Kiev nu a avut loc încă.
Portalul rusesc topcor.ru a anunțat, pe 19.04.2023, că, după o pauză de două săptămâni, în cursul nopții trecute, trupele ruse au început să atace din nou cu drone Gheran obiective de pe teritoriul Ucrainei. În Regiunea Odesa, martori oculari au confirmat mai multe lovituri soldate cu izbucnirea unor incendii puternice.
Forțele ruse au continuat să obțină unele câștiguri în Bahmut și au efectuat atacuri la sol de-a lungul liniei frontului din zona orașului Avdiivka.
O parte din vehiculele blindate M2 Bradley, a căror furnizare a anunțat SUA în ianuarie, a sosit deja în Ucraina și participă la operațiuni de luptă.
Coreea de Sud și-ar putea extinde sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic dacă aceasta va fi supusă unui atac la scară largă asupra populației civile, a declarat președintele Yoon Suk Yeol.
Rusia are mijloacele pentru a lovi sateliții Starlink pe care miliardarul Elon Musk i-a pus la dispoziție Kievului în primele zile ale invaziei. Armata ucraineană ar fi într-un astfel de scenariu privată de accesul la internet, scrie The Washington Post.
Sistemul Patriot donat de Germania Ucrainei a ajuns în statul nostru vecin. Informația e confirmată de oficialii de la Berlin.
Un nou document scurs a dezvăluit că Egiptul a retras planul inițial de a furniza rachete Rusiei în martie, după intervenția administrației președintelui american Joe Biden.
Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), susține că rapoartele scurse de la Pentagon în care se arată cum Rusia „sabotează” războiul împotriva Ucrainei, sunt minciuni. Potrivit acestuia, scurgerea de documente este o „operațiune specială de informare”, făcând aluzie la așa-zisa operațiune specială,așa cum numește Rusia războiul din Ucraina.
Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat, pe 18.04.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vizitat Statul major al Grupării de trupe Dnipro, care îndeplinește misiuni pe direcția Herson.
În ciuda deselor amenințări cu războiul pe care rușii le lansează împotriva Occidentului, există linii roșii clare pe care Rusia nu le trece. Iar una din aceste linii este teritoriul NATO.
Ministrul apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, a prezentat scuze după ce a comparat pierderile Ucrainei în războiul cu Rusia cu numărul deceselor cauzate de cutremurul din Turcia.
Cu saga interminabilă a avioanelor de vânătoare occidentale donate Ucrainei, cu precădere F-16 Fighting Falcon, Forțele pentru Operații Speciale ale Ucrainei folosesc intens în misiuni elicopterul Black Hawk de producție americană care se află deja în dotarea lor.
Guvernul României rămâne consecvent politicii de a nu oferi informații cu privire la sprijinul militar pe care România îl oferă Ucrainei. Au apărut însă imagini cu transportoare blindate de tip TAB-71M produse în România, care se află în Ucraina.
Pe 10 aprilie, Rusia și Ucraina au efectuat luni un schimb major de prizonieri, 106 prizonieri de război ruși fiind eliberați în schimbul a 100 de ucraineni, după cum au declarat ambele părți, în timp ce surse ucrainene semnalează desfășurarea unui nou schimb de prizonieri în ultimele zile. Printre prizonierii ruși eliberați de ucraineni s-au aflat și cinci militari ceceni.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut duminică la Moscova o întâlnire cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite agenţia TASS, citată de Reuters, potrivit Agerpres.
În total 130 de soldaţi ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă în jurul Paştelui ortodox, informează duminică dpa, citând surse ucrainene.
Scopul Kievului este de a uza armata rusă, în timp ce Ucraina își înarmează și își antrenează propria armată pentru o viitoare contraofensivă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie.
Ofensiva rusă asupra Bahmutului a început în urmă cu aproape un an, iar analiștii militari credeau că până la sfârșitul verii arcul Soledar, Seversk, Bahmut va intra sub controlul armatei ruse.