Vizită istorică a președintelui Joe Biden în Kiev, capitala Ucrainei, la aproape un an de la invazia barbară a Rusiei pe 24 februarie 2022.
Vizită istorică a președintelui Joe Biden în Kiev, capitala Ucrainei, la aproape un an de la invazia barbară a Rusiei pe 24 februarie 2022.
Analiștii de la ISW preconizează că, cel mai probabil, ofensiva rusă se va încheia fără a atinge obiectivul stabilit și fără succese semnificative din punct de vedere operațional. În același timp, unii experți ucraineni atrag atenția asupra pericolului reprezentat de masarea forțelor aeriene ruse la granița cu Ucraina.
Casa Albă sfătuiește Ucraina să nu amâne contraofensiva, scrie Politico, într-o analiză publicată înaintea vizitei președintelui Biden în Polonia.
Preşedintele Emmanuel Macron l-a asigurat duminică pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că va susţine planul său de pace la nivel internaţional în timpul unei conversaţii telefonice între cei doi şefi de stat, informează Agerpres, care citează AFP.
General-locotenent (în rezervă), Igor Romanenko, fondator al Fondului de caritate „Închide cerul Ucrainei”, atrage atenția asupra forțelor F. Ruse, masate aproape de granița Ucrainei.
În total, Republica Cehă a transferat arme în valoare de peste 2,3 miliarde de euro către Ucraina, a precizat șeful departamentului de comunicare al Ministerului ceh ak Apărării, David Jareš, răspunzand la o intrebare a agenției locale de presă ČTK.
Un alt tanc modern rusesc T-90M Proryv a fost distrus în regiunea Harkov. Imaginile cu tancul distrus au fost publicate de Brigadă 79 de Asalt ucraineană. Se pare că tancul rusesc a fost lovit cu ajutorul recunoașterii dronelor. Imaginile arată fum și foc în apropierea părții drepte a tancului T-90M. Pentru Forțele Armate Ruse, tancurile Proryv sunt cele mai moderne vehicule de luptă. Militarii ruşi au încercat să atace pozițiile soldaților ucraineni, dar aceștia au întâmpinat tancul ucrainean cu un lansator de rachete antitanc Javelin.
Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, a avertizat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi.
Întors de curând de pe frontul din Ucraina, unde a mers în calitate de expert (inclusiv ca fost comandant al forțelor americane în Afganistan, respectiv al Forței multinaționale în Irak) fostul șef al CIA gen. David Petraeus arată că acest război seamănă cu într-adevăr cu cel de-al Doilea Război Mondial. El a explicat și de ce tancurile americane Abrams donate Ucrainei au mai mult un rol politic de a „debloca” Leopard 2, adevăratul pumn de oțel al Ucrainei.
China oferă deja sprijin Rusiei, inclusiv sprijinirea campaniilor rusești de dezinformare și promovarea narațiunilor de război rusești.
Polonia plănuieşte să transfere tancuri de tip Leopard 2 în Ucraina "într-o lună sau două", potrivit preşedintelui Andrzej Duda.
Șeful companiei de mercenari Wagner spune că a preluat controlul într-o localitate de lângă Bahmut. Cu toate acestea, oficialii occidentali spun că ofensiva este mai slabă decât se aștepta.
Cea mai importantă figură a sistemului de securitate din Ucraina, Oleksi Danilov, spune că Moscova pregătește planul ”B” pentru Ucraina. Asta ar însemna împărțirea Ucrainei în două, iar ”Republica” din stânga Niprului să fie condusă de un guvern ”tip Lukașenko”, dar fără accesele de grandomanie ale liderului de la Minsk.
Statele membre ale Uniunii Europene analizează mijloacele pentru a realiza achiziţii comune de muniţii pentru Ucraina. În acest timp, secretarul general al NATO, crede că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia și îndeamnă statele occidentale să-şi sporească angajamentele pentru livrări de tancuri către armata ucraineană.
Ministrul israelian de externe Eli Cohen i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un sistem civil de apărare aeriană în timpul vizitei sale la Kiev de joi. Un sistem care poate oferi avertizare timpurie ar putea ajuta ucrainenii să reducă semnificativ efectele daunelor cauzate de atacurile rusești cu rachete.
Franţa a livrat Ucrainei un lot de 14 vehicule blindate AMX-10RC, conform promisiunii ministerului francez al apărării", informează agenţia ucraineană de presa Ukrinform, care citează blogul Forces Operations care, la rândul lui, citează surse proprii.
Statele Unite consideră că facilitățile militare rusești de pe teritoriul Peninsulei Crimeea, aflata din 2014 sub ocupatie rusa, sunt ținte legitime pentru atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri politice, a declarat acest lucru pe 16 februarie în timpul unei conferinte organizate de Fundația Carnegie, relatează Ukrinform.
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că rușii ar putea lansa o nouă serie de atacuri cu rachete asupra unor ținte civile din Ucraina, în condițiile în care succesul militar real este ceva greu de obtinut.
Șeful Statului Major al Armatei Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley, face o analiză obiectivă a situației de pe frontul ucrainean.
Potrivit reprezentanților militari ai Ucrainei, pe 16.02.2023, trupele ruse au efectuat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, care a fost precedat, ca de obicei, de lovituri cu drone. Pe lângă obiectivele militare și elementele infrastructurii critice, atacurile au vizat cu precădere mijloace de apărare antiaeriană și radare, ceea ce indică pregătirea unor atacuri aeriene de amploare.
Cele 11 mari unități de elicoptere de atac ale Forțelor Aerocosmice ruse au plătit un preț scump pe lecțiile învățate în primul an de război în Ucraina. Din cele aproximativ 380 de elicoptere deținute înainte de invazie, rușii au reușit să piardă aproape o optime pe acest front.
Statele Unite iau în considerare trimiterea în Ucraina a mii de arme confiscate și a peste un milion de cartușe destinate miliției Houthi din Yemen, susținută de Iran.
Există șanse mici ca războiul să se încheie în acest an și este foarte probabil ca acesta să continue cel puțin anul viitor, potrivit cunoscutului think tank britanic Royal United Services Institute (RUSI), care elaborează analize de apărare și securitate.
Rusia spune că a introdus pe frontul din Ucraina tehnică militară de ultimă generație, dând exemplul unor acțiuni sporadice ale celebrelor tancuri T-14 Armata. Dar dacă T-14 au apărut pe front mai mult în presa de propagandă rusă, există și sisteme de ultimă generație folosite de ruși în Ucraina, precum complexul de război electronic Palantin.
Aproximativ 6 baloane inamice au fost detectate deasupra Kievului.
Începută deja de aproximativ o săptămână, ofensiva rusă din estul Ucrainei decurge conform planului, dacă ar fi să dăm crezare declarațiilor oficialilor ruși. Totuși lucrurile nu stau chiar așa, practic, toată Armata Rusă fiind implicată pe frontul din estul Ucrainei.
Experți ruși și chinezi au vorbit despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei arătând că doar izolarea completă a Ucrainei de aliații europeni ar putea duce la îndeplinirea obiectivului așa-zisei „operațiuni militare speciale”.
Austria nu intenţionează să pregătească soldați ucraineni pentru a opera tancul Leopard 2, a declarat luni ministrul apărării din această țară, Claudia Tanner, citată de cotidianul austriac Kurier. "Fiecare țară ia decizii cu privire la sprijinul acordat Ucrainei", a declarat Tanner.
Postul de televiziune britanic Sky News a informat, pe 14.02.2023, citând o serie de rapoarte ale unor servicii de informații occidentale, că Rusia desfăşoară avioane de vânătoare și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, consideră că întâlnirea aliaților pentru a se opune războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei „are loc într-un moment critic” și că foarte multe vor fi decise în săptămânile următoare.
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a enumerat țările care au început pregătirile pentru livrarea tancurilor de luptă Leopard 2 către Ucraina sau și-au luat angajamentul corespunzător.