Costul războiului din Ucraina are un impact asupra bugetului rus. Potrivit informațiilor britanice, propunerea de buget arată că creșterea bugetului apărării față de anul acesta este de 68%.
Oficial, Rusia cheltuiește 6% din PIB pentru apărare, ceea ce, potrivit Fundației Carnegie, indică faptul că Rusia nu este interesată să pună capăt rapid conflictului. Pe de altă parte, cheltuielile pentru educație și sănătate rămân aceleași, astfel încât acestea scad în termeni reali din cauza inflației.
Potrivit Carnegie Endowment for International Peace, „Cheltuielile record pentru apărare arată că Kremlinul nu are niciun interes să pună capăt războiului împotriva Ucrainei în curând, destul de mult. opusul. Are suficienți bani pentru a finanța o escaladare precum legea marțială sau mobilizarea completă”.
Fundația notează că, chiar dacă „luptele devin mai puțin intense sau conflictul îngheață, bugetul (militar) nu va fi redus și banii vor merge pentru a realimenta arsenalele epuizate”.
Pe lângă cheltuielile de război, serviciile de informații britanice notează că Moscova trebuie să aloce mai multe resurse pentru finanțarea plăților către familiile celor uciși în conflict și a costurilor medicale pentru numărul tot mai mare de soldați răniți.
Se menționează aici declarația din 17 octombrie a ministrului adjunct al Muncii rus, Alexei Vovchenko, potrivit căreia jumătate dintre răniți au avut nevoie de îngrijire pe termen lung și-au suferit amputații ale membrelor.
Marile companii din apărare sunt pe pierdere
Fundația Carnegie arată că cheltuielile crescute pentru apărare ar putea să nu aducă rezultatul așteptat, deoarece sectorul industriei de apărare are o ineficiență cronică.
„Este foarte probabil ca creșterea continuă a cheltuielilor militare să se adauge presiunilor inflaționiste asupra Rusiei”. În plus, creșterea continuă a bugetului militar ar putea forța decidenții ruși să caute mai mulți bani în sectorul privat, se arată și în analiza informațiilor britanice.
Presiunile inflaționiste și slăbirea rublei. Inflația din Rusia a crescut peste 17% imediat după începutul războiului și a reușit să se stabilizeze la 10% în octombrie anul trecut. Anul acesta, a scăzut la 3,5% în martie și chiar la 2,4% în mai, dar de atunci a crescut la actualul 6,3%.
În privința monedei naționale lucrurile stau și mai problematic: dacă în ianuarie dolarul valora 66 de ruble, acum costă 95 de ruble. Acest lucru face să fie mai costisitoare importarea componentelor din străinătate, fără de care fabricile de arme rusești nu se pot descurca.
Rostec a avut mai puține venituri în 2022 decât în 2020, United Shipyards a suferit o pierdere de 20 de miliarde de ruble, în timp ce erau pe profit în 2019. Anul trecut, pierderea Roscosmos a crescut la 50 de miliarde de ruble, de la 31 de miliarde în 2021.
În același timp, producția pentru armată contribuie la creșterea economică, care ar trebui să ajungă la 2,3 la sută anul viitor. Creșterea este vizibilă în principal în sectoarele legate de producția militară, pentru echipamentele de navigație creșterea anuală este de 72,4 la sută, pentru calculatoare și electrotehnică de 42,6 la sută, pentru echipamentele electrice de 29,5 la sută și pentru îmbrăcămintea de protecție de 40,4 la sută. Şomajul a scăzut la trei procente.
Cercul vicios al economiei ruse
Serviciile de informații avertizează că Rusia se află într-o capcană, deoarece economia sa este condusă simultan de producția militară: „Orice reducere semnificativă a cheltuielilor militare în viitor ar elimina, foarte probabil, principalul motor de creștere economică a Rusiei".
Potrivit bugetului, veniturile urmează să crească cu o treime, până la 35 de trilioane de ruble (8,7 trilioane de coroane) în 2024, 11,5 trilioane urmând să provină din exporturile de petrol și gaze. Cheltuielile vor fi de 36,6 trilioane de ruble, ceea ce reprezintă o creștere de 26,2 la sută.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News