SUA ar putea aloca 100 de miliarde pentru Ucraina și Israel. Biden va susține Israelul, dar prioritatea rămâne Ucraina
Administrația Biden ar putea să ceară Congresului finanțare suplimentară de cel puțin 100 de miliarde de dolari pentru a aborda conflictele din Israel sau Ucraina, dar și problemele interne, cum ar fi ajutorul pentru dezastre, scrie Politico.
Potrivit publicației Politico, finanțarea ar acoperi următoarele 12 luni și se așteaptă că cererea să fie trimisă spre aprobare către Congres, vineri, după ce președintele Joe Biden se va întoarce din vizita în Israel.
Sprijinul din Congres este cvasi-unanim, în privința aprobării rapide a ajutorului acordat Israelului după atacul surpriză de la începutul acestei luni al grupării palestiniene Hamas. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat marți că dorește ca Senatul să se miște rapid. Dar Camera Reprezentanților este blocată, deoarece republicanii nu au reușit să aleagă un speaker.
Liderul minorității din Senat, republicanul Mitch McConnell, a susținut marți poziția administrației Biden de a lega ajutorul, împreună cu sprijinul pentru Taiwan.
„Totul este interconectat”, a spus McConnell. „Îi aveți pe nord-coreeni, iranieni, ruși și chinezi, cam de aceeași parte împotriva lumii democratice, așa că există o legătură între toate acestea. Nu sunt surprins, sincer, că administrația pare să fie înclinată să trimită un pachet larg”.
Conflictul din Israel, o complicație pentru Biden
Biden a fost ferm convins că SUA trebuie să demonstreze că sprijină Israelul, declară, sub anonimat, oficialii americani.
Cu toate acestea, Casa Albă nu vrea să facă din lupta Israelului împotriva Hamas prioritatea principală a politicii externe, în detrimentul susținerii pentru Kiev în războiul său cu Rusia.
„Vom continua să-i ajutăm pe israelieni să ducă această luptă”, a spus unul dintre oficiali, adăugând că „nu există niciun interes să vedem războiul extinzându-se”.
Președintele va purta cu el și în Israel un mesaj urgent: Israelul trebuie să respecte regulile războiului și să protejeze civilii.
Linia abordată de SUA, nu are doar motivații umanitare, ci se urmărește ca războiul să nu se extindă și să necesite o implicare suplimentară a americanilor.
Misiunea lui Biden a fost complicată de evenimentele de marți seară, când o achetă a lovit un spital din Gaza, ucigând 500 de persoane, o explozie despre care Ministerul Sănătății din Gaza a spus că a fost cauzată de un atac aerian israelian. Armata israeliană a afirmat că Jihadul Islamic Palestinian, un grup terorist care operează în Gaza, este responsabil.
Un summit programat în capitala Iordaniei a fost anulat. „După consultarea cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și în lumina zilelor de doliu anunțate de președintele Abbas al Autorității Palestiniene, președintele Biden își va amâna călătoria în Iordania și întâlnirea planificată cu acești doi lideri și cu președintele egiptean el Sisi”, a spus un oficial de la Casa Albă.
SUA au trimis deja două portavioane în regiune, dar nu este clar dacă mesajul de descurajare funcționează. Ministrul de externe al Iranului a avertizat luni că Hezbollah ar putea întreprinde o „acțiune preventivă” împotriva Israelului.
Conflictul din israel, mișcările Iranului, o politică internă agitată – au potențialul real de a distrage atenția lui Biden de la alte preocupări interne și globale, se tem unii consilieri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News