Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un an de investigații, a fost identificat posibilul coordonator al exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
O investigație comună derulată de The Washington Post și Der Spiegel, privind controversatul act de sabotaj de anul trecut soldat cu mai multe explozii care au afectat gazoductele ruse Nord Stream din Marea Baltică, a condus la identificarea unui ofițer ucrainean cu legături strânse cu serviciile de informații din Ucraina, care a jucat un rol central în planificarea și desfășurarea operației.

Roman Chervinsky (Cervinski), un colonel în vârstă de 48 de ani, care a servit în Forțele pentru Operații Speciale ale Ucrainei, a fost „coordonatorul” operației Nord Stream desfășurate de o echipă de șase persoane care au închiriat sub identități false o barcă cu pânze și au folosit echipament de scufundări la adâncime pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaze naturale, după cum au susținut persoane familiarizate cu activitatea desfășurată de ofițer.

Reamintim că, pe 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive la conductele Nord Stream 1 și 2, care duc din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru conducte de gaze naturale.

Ucraina a lansat mai multe operații secrete îndrăznețe împotriva forțelor ruse. Dar atacul Nord Stream a vizat infrastructura civilă construită pentru a furniza energie milioanelor de oameni din Europa. În timp ce Gazprom, conglomeratul rus de gaze deținut de stat, are 51% din Nord Stream, companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sunt parteneri și au investit miliarde în proiect. Astfel, se consideră că odată cu lovirea intereselor ruse, au fost afectate și cele ale unor investitori europeni, precum și calitatea vieții locuitorilor europeni în pragul iernii.

 

Cervinski - omul potrivit pentru o misiune comună a serviciilor ucrainene

Foto: Nord Stream 2 / Gazprom

Cervinski nu a planificat singur misiunea și nu a acționat singur, potrivit surselor. Ofițerul ar fi primit ordine de la militari ucraineni cu grade “mai mari”, care, în cele din urmă, raportau comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Cervinski a fost reîncadrat într-o unitate a FOS și s-a concentrat pe activitatea de rezistență în zonele țării ocupate de Rusia, susțin sursele care cunosc misiunile acestuia. Ofițerul raporta direct generalului-maior Viktor Hanusceak, un general experimentat și respectat, care comunica direct cu Zalujni.

Cervinski era potrivit pentru a ajuta la îndeplinirea unei misiuni ultrasecrete, menite să ascundă responsabilitatea Ucrainei. Acesta a ocupat funcții în conducerea Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, precum și în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și este apropiat profesional și personal de liderii militari și de securitate cheie din Ucraina.

 

Ofițerul a fost implicat în cele mai importante misiuni care au vizat Rusia

 

În 2020, Cervinski a supravegheat un plan complex de atragere a luptătorilor pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia în Belarus, cu scopul de a-i captura și de a-i aduce în Ucraina pentru a fi acuzați și judecați.

În declarația sa pentru The Post și Der Spiegel, Cervinski a spus că, de asemenea, a „planificat și implementat” misiuni de eliminare a liderilor separatiști pro-ruși din Ucraina și de „răpire a unui martor” care ar putea corobora rolul Rusiei în doborârea cursei aeriene MH17 a operatorului Malaysia Airlines soldată cu uciderea a 298 de persoane în 2014, în regiunea Donbas.

În prezent, Cervinski este reținut într-o închisoare din Kiev sub acuzația că a abuzat de putere în misiunea prin care se urmărea atragerea unui pilot rus pentru a dezerta și veni cu tot cu avion în Ucraina, în iulie 2022.

Autoritățile susțin că Cervinski, care a fost arestat în aprilie, a acționat fără permisiune și că în cadrul operației au fost dezvăluite coordonatele unui aerodrom ucrainean, ceea ce le-a permis rușilor să lanseze un atac cu rachete prin care au ucis un militar ucrainean și au rănit alți 17.

Generalul Hanusceak, care nu mai activează în FOS ucrainene, a declarat public că operația a fost aprobată de conducerea Forțelor Armate și a refuzat să comenteze informațiile.

 

Dezavuat de Zelenski

 

Cervinski a spus că nu este responsabil pentru atacul rusesc și că, încercând să-l convingă pe pilot să zboare în Ucraina și să-și predea aeronava, el acționa la ordin. Acesta consideră arestarea și urmărirea sa penală drept răzbunare politică pentru criticile aduse președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și administrației sale.

Cervinski a mai declarat public că îl suspectează pe Andriy Yermak, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski, de spionaj pentru Rusia. El a acuzat, de asemenea, administrația Zelenski că nu a pregătit suficient țara pentru invazia Rusiei.

„Operația de recrutare a pilotului rus a implicat unități ale SBU, ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor pentru Operații Speciale”, a spus Cervinski în declarația sa scrisă pentru The Post și Der Spiegel. „Operația a fost aprobată de comandantul șef Valeri Zalujni”.

 

Zelenski e ținut în afara buclei de informare privind misiunile sensibile

 

Participarea lui Cervinski la sabotajul Nord Stream contrazice negările publice ale lui Zelenski. „Ucraina nu a făcut nimic de acest fel. Nu m-aș comporta niciodată așa”, a declarat Zelenski.

Dar se pare că operația Nord Stream a fost concepută pentru a-l ține pe Zelenski în afara buclei, după cum au susținut surse apropiate misiunii.

„Toți cei implicați în planificare și execuție au raportat direct [șefului apărării] Zalujnîi, așa că Zelenski nu ar fi știut despre asta”, conform rapoartelor de informații obținute de CIA care ar fi fost împărtășite de Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, pe platforma de chat Discord. Oficiali din mai multe țări au spus în privat că sunt încrezători că Zelensky nu a aprobat personal atacul Nord Stream.

Și alte operații secrete ucrainene care vizează forțele ruse, inclusiv cea care implică avionul rus, au fost, de asemenea, concepute pentru a ocoli președintele ucrainean, susțin surse apropiate procesului de planificare a acestora.

 

Serviciile ucrainene au acționat fără acord american

 

Oficialii americani au atras atenția uneori în mod privat oficialii militari și de informații ucraineni pentru că au lansat atacuri care riscau să provoace Rusia să escaladeze războiul. Dar neliniștea Washingtonului nu a descurajat întotdeauna Kievul.

În iunie 2022, agenția olandeză de informații militare, MIVD, a obținut informații că Ucraina ar putea intenționa să atace Nord Stream. Oficialii CIA i-au transmis lui Zalujni, printr-un intermediar, că Statele Unite se opun unei astfel de operații, potrivit unor persoane familiare cu aceste conversații.

Oficialii americani ar fi considerat că atacul a fost anulat, însă acesta a fost doar amânat cu trei luni, folosind un alt punct de plecare decât era planificat inițial. Elementele cheie ale planului, inclusiv numărul de membri din echipă, precum și utilizarea unei bărci închiriate, echipamentului de scufundare și identități false, au rămas aceleași.

Într-un interviu pentru The Post în iunie, Zalujnîi a spus că CIA nu l-a întrebat niciodată în mod direct despre vreun atac asupra Nord Stream. El a spus că după explozii, în septembrie 2022, a primit un apel telefonic de la generalul Mark A. Milley, pe atunci președinte al Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale SUA. „M-a întrebat: „Ai avut ceva de-a face cu asta?” I-am răspuns: „Nu.” Sunt planificate multe operații, se fac multe operații, dar nu avem nimic de-a face cu asta, nimic, deloc.”

Zalujnîi a sugerat în interviu că propagandiștii ruși au încercat să-l lege pe el și Armata ucraineană de actul de sabotaj.

 

Ucraina intenționa să saboteze și TurkStream din Marea Neagră

 

Serviciul de informații militare olandez a transmis americanilor și că ucrainenii aveau planificat inclusiv un atac asupra gazoductului TurkStream din Marea Neagră. Nu este clar de ce acea operație nu a fost niciodată efectuată.

În octombrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat că serviciile de securitate ale țării sale au împiedicat un atac ucrainean asupra TurkStream. Dar autoritățile ruse au oferit puține detalii și nu se cunoaște dacă au acuzat pe cineva în presupusul complot.

Agenția de presă rusă Tass a informat: „Se știe că atacul a fost planificat de un agent al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la ordinele serviciilor speciale ucrainene”.

Unii dintre cei care au descris participarea lui Cervinski la atacul Nord Stream l-au apărat pe veteranul ofițer de informații ca acționând în interesul Ucrainei. Ei au susținut că bombardarea conductelor a ajutat să împiedice Rusia să-și umple cuferele din vânzările de gaze naturale și l-a privat pe Putin de un mijloc de a folosi fluxul de gaze naturale pentru influența politică.

Susținătorii lui Cervinski s-au prezentat în instanță pentru a-l apăra; câțiva au purtat tricouri cu chipul acestuia și cu mesaje de eliberare a sa. Pentru unii, el este un simbol al luptei ucrainene și a eforturilor armatei țării de a face față provocării grele la care este supusă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Forțele ruse atacă simultan pe trei direcții pentru a profita de deficitul de arme al armatei ucrainene - ISW
Iranul declară oficial că nu dorește un război cu Israelul iar „problema e încheiată” după atacul masiv de ieri. Teheranul așteaptă răspunsul Israelului
Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar americanii nu dau undă verde unui răspuns militar al IDF asupra Iranului. Cum mută Israelul?
Iranul a lansat un atac cu zeci de drone către Israel. IDF confirmă „începutul unui atac” în timp ce zeci de avioane de luptă israeliene patrulează cerul țării
Iranul a lansat un atac masiv cu drone către Israel /// UPDATE IDF anunță că 99% dintre dronele și proiectilele lansate de Iran au fost interceptate
Gărzile Revoluționare Iraniene au sechestrat o navă cargo în apropierea strâmtorii Ormuz
Minus 6 mii de ruși într-o săptămână. Rușii își peticesc efectivele decimate cu personal militar din Flota Pacificului și din Orientul îndepărtat rus
”Situația s-a înrăutățit semnificativ pe Frontul de Est”, recunoaște șeful armatei ucrainene. Rușii au capturat Bohdanivka și adună forțe pentru bătălia de la Chasiv Yar
Ucraina e aproape de a-i convinge pe aliați să trimită două baterii Patriot și un Samp-T, spune ministrul de externe Kuleba
Iranul pregătește de lansare 100 de rachete de croazieră. ”Nu o face”, avertizează Biden regimul de la Teheran
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
SUA au calificat riscul unui atac al Iranului împotriva Israelului ca fiind „cât se poate de real”. IDF trebuie să fie pregătită să lupte împotriva statului fundamentalist
Armata Franței nu luptă în Ucraina, deși propaganda rusă a anunțat prezența Legiunii franceze pe front
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
Termocentrala ucraineană Trypilska a fost lovită cu noua rachetă de croazieră rusească Kh-69, “mai periculoasă decât racheta hipersonică Kinjal”
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
NATO: Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv atacând ținte militare din afara Ucrainei
Termocentrala ucraineană Trypillia, distrusă în totalitate în urma unui atac rusesc | Zelenski: Avem nevoie de sisteme de apărare, nu de vorbe goale
Israelul promite să atace Iranul în cazul "răzbunării" promise de iranieni pentru consulatul bombardat din Siria: Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă
Ucraina are nevoie de militari iar într-un final a adoptată noua lege a mobilizării. Modificările aduse sunt majore iar unele au născut controverse
Rușii au lovit centrala termică Trypilska din regiunea Kiev, una dintre cele mai mari din Ucraina (Video)
Au fost publicate imagini din satelit care confirmă că centrul rus de antrenament Borisoglebsk a fost serios avariat (Foto/Video)
Încă o noapte agitată pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei: Drone, bombe de aviație și rachete rusești au lovit ținte în adâncimea teritoriului ucrainean, până la granița cu Polonia
Hamas e practic învinsă militar în Gaza după 6 luni. Israelul va face curățenia finală de teroriști în ofensiva care va urma în Rafah
Drone de sute de dolari, la concurență cu Javelinele. Oficial NATO: În ultimele luni, dronele FPV au distrus peste două treimi din tancurile rusești
Iron Dome-ul naval, folosit pentru prima dată de Israel. Sistemul de apărare aeriană C-Dome a doborât o dronă care amenința portul Eilat

Ştiri Recomandate

Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
Cursă contra cronometru. Forțele ruse ar putea să obțină câștiguri tactice semnificative până la sosirea ajutorului militar al SUA
Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Un alt stat aliat fost sovietic întoarce spatele Rusiei și vinde către SUA 80 de avioane MiG-29, MiG-27 și Su-24. Ucraina, destinația finală?
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Hamas trage de timp și refuză armistițiul. Israelul a anunțat că e „ultima șansă” pentru eliberarea ostaticilor înainte de intrarea în Rafah
Romania is close to signing contract for K9 Thunder howitzers
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
SUA speră că furnizarea rachetelor ATACMS va determina Berlinul să trimită Ucrainei rachete Taurus: Este o decizie pe care trebuie să o ia Germania
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului din cauza atacurilor cu drone rusești: Cel mai puternic simbol ale puterii militare americane este pus în dificultate
Occidentul trebuie să evite să devină la fel de dependent de China cum a fost de Rusia
SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice
pixel