#UcrainaRezistă. UE va oferi 1 miliard € pentru înarmarea Ucrainei, dar cere pași calculați pentru ca războiul să nu se extindă în alte țări
Uniunea Europeană îşi va spori ajutorul financiar şi livrările de arme către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care însă a atras atenţia în acelaşi timp că NATO trebuie să acţioneze în aşa fel încât războiul declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei să nu se extindă către alte ţări.
''Vom spori mijloacele financiare destinate achiziţiei de produse militare la un miliard de euro, pentru a arăta clar deplină solidaritate de partea Ucrainei'', a indicat Baerbock, potrivit CNN, vorbind în faţa presei la Bruxelles, unde participă la o reuniune a miniştrilor europeni de externe.
Germania se va asigura de asemenea că vânzările de arme ale producătorilor germani vor fi efectuate cât mai repede posibil. ''Ucraina are nevoie de arme'', a insistat şefa diplomaţiei germane, fără a da detalii, motivând că ''este vorba despre viaţă şi moarte, suntem în mijlocul unui război şi prin urmare este nevoie de mare atenţie când vorbim despre ce arme vor fi livrate şi unde''.
Totuşi, ea a subliniat că NATO trebuie să prevină extinderea războiului către alte ţări. ''Avem o responsabilitate faţă de ucraineni, dar avem o responsabilitate şi faţă de cei 450 de milioane de europeni şi faţă de aceia care sunt membri NATO'', a explicat Annalena Baerbock.
Sprijin și pentru Republica Moldova
Berlinul va găzdui pe 5 aprilie o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, conferinţă ce va fi coprezidată de Franţa şi România.
''Este vorba despre sprijinirea (Republicii) Moldova, care este cea mai fragilă ţară aflată în această situaţie'', a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters.
Ea a estimat că în săptămânile următoare numărul refugiaţilor ucraineni va ajunge la 8-10 milioane de persoane. Conform organizaţiilor umanitare, peste 3,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, alţi circa 6,5 milioane fiind strămutaţi în interiorul Ucrainei, iar mulţi dintre ei sunt copii.
Participant ca invitat la reuniunea miniştrilor europeni de externe, şeful diplomaţiei din Republica Moldova, Nicu Popescu, a cerut sprijin din partea UE pentru gestionarea valului de refugiaţi. ''Astăzi, avem (în Republica Moldova) circa 300.000 de refugiaţi ucraineni (...), care au un mare impact economic şi umanitar asupra ţării'', a subliniat Nicu Popescu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News