Comandamentul militar ucrainean a trimis vehicule blindate occidentale moderne Bradley și tancuri Leopard 2 pentru a respinge atacurile rusești în apropiere de Avdiivka. De asemenea, pe reţele de socializare a fost publicat un material video cu momentul în care un tanc de Leopard 2 este aruncat în luptă.
scris de
S.I. Catalin
M2 Bradley, cu un camuflaj special pentru Ucraina /
Tancurile germane apără Avdiivka în satul Stepove, la care încearcă să ajungă soldații ruși.
,,Munca echipajului tancului Leopard a fost foarte profesionistă, datorită mobilității sale, tancul a scăpat de focul direct al artileriei inamice", precizează un militar ucrainean care a publicat aceste imagini.
Vehiculele de luptă pentru infanteriei americane Bradley sunt, de asemenea, folosite pentru a apăra fabrica de cocs Avdiivka. Recent, militarii ruși au încercat să se apropie de gardul fabricii de cocs, dar un vehicul de luptă Bradley IFV al Brigăzii 47 a ajutat la respingerea atacului.
În ambele cazuri, comandanții care au observat câmpul de luptă din drone au ajutat la ajustarea performanțelor de luptă ale vehiculelor blindate.
În ultimele zile, rușii au încercat în mod constant să ia cu asalt uzina și să intre pe teritoriul acesteia, apropiindu-se de gardul fabricii de cocs. Lupte grele continuă, de asemenea, în zona industrială de lângă Avdiivka. Rușii folosesc tancuri, vehicule de luptă și infanterie.
Potrivit analiștilor de la DeepState, invadatorii ruşi au reușit să străpungă unele fortificații și continuă să avanseze în zonă, împingând forțele ucrainene
Purtătorul de cuvânt al centrului de presă comun al Forțelor ucrainene de Apărare ''Tauride'', Oleksandr Shtupun, a declarat că comandamentul militar rus reaprovizionează unități de asalt ruse.
"Dacă ar fi să caracterizez în linii mari tactica folosită de generalii ruși pentru a-și folosi subalternii, aceasta ar fi "ia o poziție sau mori"", a spus Oleksandr Shtupun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul la 20 noiembrie 2023, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în timpul vizitei sale. Vizita neanunțată a lui Austin a subliniat angajamentul SUA de a oferi ajutor financiar și arme Ucrainei. Sprijinul include un nou pachet de ajutor militar în valoare de 100 de milioane de dolari, ce conține rachete Stinger și muniție pentru sistemele HIMARS.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.11.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut o nouă încercare de a ataca navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră, folosind mai multe bărci fără pilot. Reprezentanții militari ruși susțin că patru drone maritime de suprafață au fost descoperite și distruse în timp ce se deplasau către Peninsula Crimeea.
Armata israeliană a desfășurat 100.000 de militari la granița cu Libanul, în timp ce Hezbollahul continuă să vizeze locațiile de graniță israeliene cu mai multe tipuri de arme, provocând pierderi în rândurile armatei IDF.
Rusia nu poate coexista cu actualul regim ucrainean şi va rezista alianţei militare a NATO cât timp va fi necesar pentru ca Moscova să-şi atingă obiectivele, a declarat marţi un diplomat de rang înalt din cadrul Ministerului Afacerilor Externe rus, informează Agerpres, ccare citează Reuters.
La începutul acestei luni, ca urmare a crizei din Orientul Mijlociu, generată de atacul barbar al Hamas în teritoriile israeliene, SUA au dislocat grupuri impresionante de luptă, formate din două portavioane, dar în regiune se află și mai multe submarine.
Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro (1,42 miliarde de dolari), care va include alte patru unități de apărare aeriană IRIS-T, a declarat marți la Kiev ministrul Apărării, Boris Pistorius.
La 17 noiembrie 2023, în timpul unei operațiuni desfăşurate în Fâșia Gaza, Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au făcut o descoperire importantă. În timpul căutării unor ascunzători ale Hamas, acestea au descoperit un sistem de lansatoare de rachete Badr-3 de origine iraniană. Această descoperire evidențiază o evoluție substanțială a capacităților balistice ale grupurilor armate care operează în Gaza.
Surse rusești au informat, pe 20.11.2023, că Armenia a început să primească arme occidentale și, în schimb, va oferi Ucrainei modele mai vechi de tehnică militară sovietică. Astfel, Erevanul va transfera la Kiev lansatoare de rachete Tochka-U, precum și complexe de apărare antiaeriană.
Obuzele ghidate cu rază de acțiune extinsă M982 Excalibur de 155 mm, furnizate Ucrainei de catre SUA, sunt perturbate de sistemele de război radio-electronic Polye-21 ale Rusiei, potrivit unui raport Forbes. Tehnica de bruiaj folosită de ruși interferează cu semnalele GPS ale acestor obuze ghidate.
Potrivit cotidianului american New York Times, luni de zile, dronele furnizate de firma germană de tehnologie Quantum Systems au lucrat impecabil pentru Forțele Armate ale Ucrainei, ridicându-se în aer pentru a culege date despre tehnica și personalul armatei ruse. Cu toate acestea, la un moment dat, dronele au început să cadă, pe măsură ce se întorceau din misiuni.
Turcia nu va permite ca problema armelor nucleare ale Israelului să fie scoasă de pe agenda globală, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând sprijinul european pentru Israel despre care a spus că se datorează "ruşinii pentru Holocaust", potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Pe 20.11.2023, presa din mai multe state semnalat faptul că, recent, a fost publicată o carte a jurnalistului polonez, Zbigniew Parafianowicz, cu titlul “Polonia în război”. Între altele, cartea include o serie de detalii interesante despre livrările de echipamente militare din Polonia către Ucraina.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care efectuează luni o vizită neanunţată la Kiev într-un gest de susţinere "neclintită" din partea SUA, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalţi aliaţi ai Kievului pentru a satisface necesităţile pe termen scurt şi lung ale armatei ucrainene, în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenţei occidentale vitale pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungeşte, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Comandamentul militar ucrainean a trimis vehicule blindate occidentale moderne Bradley și tancuri Leopard 2 pentru a respinge atacurile rusești în apropiere de Avdiivka. De asemenea, pe reţele de socializare a fost publicat un material video cu momentul în care un tanc de Leopard 2 este aruncat în luptă.
Ucraina a anunţat duminica aceasta că a împins armata rusă la "3 până la 8 km" adâncime pe malul stâng al Niprului ocupat de forţele Moscovei, prima estimare numerică a avansului trupelor Kievului în această zonă după luni de contraofensivă dezamăgitoare, transmite Agrepres, care citează agenția AFP.
Presa rusă, corespondenți militari, bloggeri și experți în domeniu au informat, pe 18.11.2023, că serviciile speciale din Federația Rusă au efectuat o operațiune de deturnare a unui avion de luptă ucrainean și de asigurare a zborului în siguranță a aeronavei către teritoriul rus. Teoria a fost combătută imediat de către ucraineni.
Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Autoritatea Naţională Palestiniană (Fatah) ar trebui în final să guverneze Cisiordania şi Fâşia Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 17.11.2023, în partea de sud-vest a Mării Negre, au fost distruse șapte drone navale ucrainene și o vedetă cu trupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, care se îndreptau către Peninsula Crimeea.
Armata israeliană (IDF) a negat sâmbătă că le-a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în incinta Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, situat în nordul enclavei, pentru a evacua complexul spitalicesc, aşa cum a denunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de gruparea islamistă Hamas, transmite Agerpres, care citează EFE.
Cinci state semnatare ale tratatului de instituire a Curţii Penale Internaţionale (CPI) au solicitat o anchetă cu privire la "situaţia din statul Palestina", a anunţat procurorul său, care a confirmat investigarea crimelor comise de la atacul Hamas din 7 octombrie, informează Agerpres, care citează AFP.
Forțele armate ucrainene susțin că au făcut progrese semnificative în urma unor atacuri efectuate pe malul stâng (de est) al râului Nipru, care era ocupat anterior de ruși.
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) a făcut publice imagini cu momentul în care mai multe unităţi de forţe pentru operaţii speciale, aflate în subordinea sa, se pregătesc şi desfășura operațiunii în Peninsulă Crimeea aflată sub ocupaţie rusă.
Evaluând schimbările care au avut loc în ultima perioadă în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, expertul rus Yuri Podolyaka a semnalat, pe 15.11.2023, într-o postare de pe canalul său de Telegram, că, în ultimul an și jumătate, Moscova a creat o armată de tip nou.
Șeful partidului de centru israelian Yesh Atid și liderul opoziției, Yair Lapid, i-a cerut public miercuri pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să demisioneze, deoarece luptele continuă pentru prima dată de la începutul războiului Israelului împotriva mișcării teroriste Hamas.
Editorialistul Matthew Luxmoor de la cotidianul american Wall Street journal a semnalat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei transferă grupuri mici de pușcași marini peste Nipru, pentru a-și consolida pozițiile de pe malul de est al râului, relatează publicația de propagandă rusă topcor.ru.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.
The Guardian a raportat că Sellafield, depozit critic care efectuează reprocesarea combustibilului nuclear, depozitarea și dezafectarea deșeurilor nucleare, a fost piratat de grupuri cibernetice strâns legate de Rusia și China.
Legea prin care parlamentul bulgar a aprobat acordul de donație a 100 de transportoare blindate Ucrainei a fost respinsă de președintele bulgar Rumen Radev. El a justificat dreptul de veto spunând că parlamentarii bulgari nu sunt suficient de familiarizați cu termenii predării vehiculelor blindate. Cu toate acestea, șeful Parlamentului bulgar, Rosen Jeliazkov, și-a exprimat convingerea că deputații vor trece peste veto-ul președintelui.
Corespondentul militar rus, Boris Rozhin, a anunțat, pe 04.12.2023, într-o postare pe canalul său de Telegram, că dronele kamikaze rusești de tip Shahed/Gheran au fost dotate cu muniție termobarică, a cărei greutate este de aproximativ 40 de kilograme.
Pe 1 decembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, și cu secretarul de stat britanic pentru apărare, Grant Shapps.