Ucrainenii vor să moară cu rușii de gât. Ucraina își poate propune să facă Rusia să sângereze masiv în bătălia pentru Kursk, dar cu riscuri uriașe
Forțele ucrainene se află în Kursk, pe teritoriul Federației Ruse, deja de mai bine de o lună. Nu mai vorbim de o incursiune, ci de o adevărată bătălie pentru Kursk. Iar ucrainenii ar putea avea în plan să facă Rusia să sângereze masiv, așa cum s-a întâmplat și în alte regiuni din Ucraina. Spre exemplu la Bahmut sau Adviika.
Forţele Armate Ucrainene, incursiune militară în regiunea rusă Kursk. Sursa foto: Colaj hromadske. ua.
Posibilitatea ca Ucraina să păstreze teritoriile ocupate în Kursk, și să le consolideze pentru a atrage Armata rusă într-un război de uzură pe teritoriul rus, e luată în calcul de către un expert militar.
Amintim că după intrarea Ucrianei în Kursk pe 6 august, potrivit estimărilor surselor independente, forțele ucrainene de apărare controlează aproape 1.300 kilometri pătrați din teritoriul Rusiei. Cu alte cuvinte, Ucraina a ocupat în Rusia într-o lună mai mult decât Rusia într-un an în Ucraina.
Incursiunea i-a surprins pe ruși și a surprins întreaga lume, inclusiv pe partenerii internaționali ai Ucrainei. Ca o surpriză suplimentară, forțele ucrainene au păstrat și consolidat teritoriul capturat, continuând să lupte în Kursk și să avanseze, deși într-un ritm mai lent, pe măsură ce răspunsul Rusiei a început să prindă contur.
Matthew Savill, expert în strategie militară la Royal United Services Institute (RUSI), reputatul think tank britanic, și fost analist de informații la Ministerul Apărării din Marea Britanie, a declarat pentru Business Insider că Ucraina ar putea decide să fortifice poziții de apărare pe teritoriul rus, ceea ce ar obliga Rusia să sufere pierderi uriașe pentru recucerirea teritoriului din Kursk.
Dacă Ucraina reușește să se consolideze și să mențină teritoriul, atunci încercările Rusiei de a contraataca în Kursk ar putea duce, de asemenea, la pierderi imense, mai ales că mulți soldați ruși din Kursk par să fie prost antrenați. Mulți dintre soldații ruși care răspund azi de Kursk sunt recruți tineri și neexperimentați.
David Cohen, director adjunct al CIA, a declarat la sfârșitul lunii trecute că recucerirea regiunii Kursk de către ruși va fi „o luptă dificilă”, iar Michael Bohnert, expert în militar în cadrul think tank-ului RAND Corporation, a afirmat, tot pentru Business Insider, că pentru Rusia ar putea fi „foarte costisitoare” recucerirea teritoriilor din Kursk.
Însă există riscuri uriașe. Dacă Ucraina vrea să facă Rusia să sângereze la Kursk va trebui să se miște rapid și să-și fortifice poziții defensive
Foto: Orașul rus Suja, aflat sub controlul militarilor Forţelor Armate Ucrainene (AFU). O importantă facilitate a companiei ruse Gazprom, aflată pe raza oraşului Suja, este controlată de Batalionul 99 Mecanizat. Sursa foto: focus-news.net.
Continuarea bătăliei pentru Kursk vine și cu riscuri majore. Pentru început, se pare că Rusia acceptă luptele de uzură, unii considerând chiar că această strategie a războiului de uzură la Kurskk chiar ar face parte din strategia privind obținerea victoriei Rusiei, având în vedere tensiunile pe care acest tip de luptă le pune asupra Ucrainei.
Matthew Savill, expert în cadrul RUSI și fost analist al serviciilor britanice, a explicat să încercarea ucrainenilor de a face ca trupele ruse să sângereze în regiunea Kursk va obligă Ucraina „să consolideze rapid fortificații de apărare. El a spus că acest lucru este „dificil de realizat rapid — nu imposibil, dar dificil, mai ales dacă ucrainenii o fac sub presiunea focului inamic.”
Eforturile Ucrainei în Kursk riscă, de asemenea, să lase alte părți ale frontului din Ucraina descoperite, dispersând și mai mult forțele de apărare ucrainene, și așa insuficiente numeric. Acest lucru ar putea avea consecințe catastrofale pe Flancul din Est.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News