UE-Japonia. Primul parteneriat de securitate pe care Uniunea îl încheie cu o țară din Indo-Pacific
Japonia și Uniunea Europeană au anunțat vineri, 1 noiembrie, demararea unui parteneriat de securitate și apărare, inclusiv cu exerciții comune și schimburi între industriile de apărare, totul pe fondul tensiunilor crescânde cu China, Coreea de Nord și Rusia.
Este primul parteneriat de securitate pe care UE l-a încheiat cu o țară din Indo-Pacific, au declarat reporterilor ministrul japonez de externe Takeshi Iwaya și șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.
„Trăim într-o lume foarte periculoasă. Trăim într-o lume a rivalităților în creștere, a accidentelor climatice și a amenințărilor de război. Există un singur antidot pentru această lume provocatoare, și anume parteneriatele între prieteni”, a declarat Borrell. „Este un pas istoric și foarte oportun, având în vedere situația din ambele regiuni.”
Borrell se află la Tokyo ca parte a unui turneu din Asia de Est, care include și Coreea de Sud, unde va continua dialogul strategic, subliniind angajamentul tot mai mare al UE cu regiunea Indo-Pacific pe măsură ce China și Rusia își intensifică activitățile militare comune, iar Coreea de Nord trimite trupe în Rusia.
Discuțiile vin la doar o zi după ce Coreea de Nord a testat ceea ce se crede a fi un nou tip de rachetă balistică de clasă ICBM.
Borrell și Iwaya s-au declarat „grav îngrijorați” de intensificarea cooperării militare între Rusia și Coreea de Nord, inclusiv de desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia și de transferurile de arme între cele două țări, potrivit unui comunicat al UE. Cei doi oficiali și-au reiterat angajamentul de a sprijini Ucraina și au condamnat agresiunea rusă.
Conform noii strategii de securitate adoptată în 2022, Japonia și-a accelerat rapid consolidarea militară prin alianțe cu Statele Unite, Australia, Regatul Unit și o serie de țări europene și indo-pacifice, “pentru a descuraja o China din ce în ce mai asertivă”.
Astfel Tokyo și-a redus semnificativ interdicția voluntară a exportului de arme, încercând să-și extindă industria de apărare și să joace un rol mai mare la nivel global. Așa cum se cunoaște, în prezent Japonia dezvoltă împreună cu Regatul Unit și Italia un avion de luptă de ultimă generație.
Japonia și UE vor lua în considerare inclusiv un posibil pact de partajare a informațiilor, vor promova schimburile de informații din industria de apărare și vor coopera în eforturile de dezarmare nucleară.
Iwaya a declarat că relațiile dintre Japonia și UE sunt mai puternice ca niciodată, iar cele două părți „vor continua să coopereze strâns într-o gamă largă de domenii”.
„Am reafirmat necesitatea unei cooperări consolidate UE-Japonia în domeniul securității și apărării, inclusiv în ceea ce privește securitatea maritimă, amenințările cibernetice și hibride pe fondul provocărilor de securitate regionale și globale tot mai mari”, a confirmat la rândul său Borrell pe platforma de socializare X.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News