Ultimul hop înainte de aderare: Parlamentul ungar ar putea ratifica lunea viitoare intrarea Suediei în NATO
Potrivit unei propuneri de ordine de zi, transmisă de liderului de grup al partidului de guvernământ Fidesz către președintele parlamentului, legislativul ungar ar putea vota aderarea Suediei atunci când se relua sesiunea parlamentară, pe 26 februarie.
Liderul grupului Fidesz, Máté Kocsis, într-o propunere adresată preşedintelui parlamentului Kövér László, a cerut ca votul privind aderarea Suediei la NATO să fie trecut pe ordinea de zi de luni, prima zi de şedinţă a parlamentului din acest an.
Acest lucru reiese dintr-un document pe care Kocsis l-a distribuit, printre altele, pe Facebook:
”Ce s-a întâmplat, de are loc o schimbare bruscă de poziție?”, au sunat unele întrebări, pe Facebook. Un posibil răspuns îl oferă chiar unul dintre cei care au comentat la postare: ”Gripen” - aluzie la avioanele suedeze, aflate în dotarea Forțelor Aeriene ungare.
Trebuie spus că Ungaria deține 14 avioane de luptă închiriate de la suedezi. Potrivit oficialilor ungari, închirierea avioanelor de luptă Gripen va expira în anul 2026, cu posibilitatea de a le cumpăra la un preţ rezidual.
Documentul mai arată că pare a fi vorba de un vot final și că Fidesz susține Suedia să devină membră a NATO.
Totuși, ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, este mai rezervat. În timpul unei conferințe de presă despre un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, oficialul a comentat informația: ”Am văzut-o tocmai acum, dar sperăm că așa va fi. Salutăm anunțul, dar mai există un proces și după aceea”.
Premierul ungar Viktor Orbán a cerut anterior o vizită a lui Ulf Kristersson în Ungaria înainte ca parlamentul țării să poată ratifica cererea Suediei la NATO.
În acest weekend, Orbán a susținut însă că el și premierul Ulf Kristersson au luat măsuri pentru a „reface încrederea” între țări, fără a preciza ce măsuri ar fi fost implicate.
”Ne îndreptăm în direcția de a putea ratifica cererea Suediei la NATO la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului”, a spus el într-un discurs adresat susținătorilor săi.
Suedia, aproape de NATO
Kristersson a declarat, luni, la o conferință de presă la Varșovia, că „așteaptă cu nerăbdare” să călătorească la Budapesta și să se întâlnească cu Orbán, dar că nu este clar la ce se referă Orbán.
Următorul pas în proces, dacă luni se va vota, este ca președintele Ungariei să semneze protocolul. După demisia lui Katalin Novák de la președinție, Președintele Parlamentului, László Kövér, este cel care îl poate semna în locul ei.
Documentul de ratificare va fi apoi trimis la Washington și înaintat Departamentului de Stat al SUA.
Apoi rămâne ca Suedia să-și depună documentul de aderare în Statele Unite. Poate fi făcută fie la Washington, fie predată în timpul unei ceremonii la Bruxelles, așa cum a făcut Finlanda.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News