”Umbrelă” unică: România și alte 13 state europene vor achiziționa în comun sisteme Patriot și Arrow 3
România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană.
Este vorba de European Skyshield Initiative (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene.
Astfel, cele 14 țări membre sau partenere ale NATO au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Ceremonia de semnare a avut loc în marja reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, joi, 13 octombrie, la Cartierul General al NATO.
Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.
Potrivit DPA, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat proiectul la finalul lunii august, când a evocat un ''plus de securitate pentru toată Europa''. El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, unul scump şi de complexitate ridicată.
Scholz a adăugat cu acel prilej că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani, într-o manieră care le oferă statelor din apropiere posibilitatea de a participa de la început. El a menţionat în special Ţările de Jos, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia şi ţările scandinave.
Va exista o ”cupolă” de apărare
Ministrul Vasile Dîncu a semnat, din partea României, scrisoarea de intenție pentru constituirea unei cupole anti-aeriene.
Ministrul român al apărării naționale a semnat Scrisoarea de Intenție pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), inițiativă propusă și coordonată de către Germania.
La activitate a participat și Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană.
ESSI reprezintă un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene, oferind sprijin statelor participante în procesul de achiziție, integrare și sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News