Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un avion F-15 Eagle al Arabiei Saudite a doborât o dronă kamikaze (Video)
31 Martie, 09:15
Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat în ultimii ani mai multe drone kamikaze, precum și rachete balistice și de croazieră, asupra unor ţinte din Arabia Saudită. Recent, analiştii OSINT ai publicaţiei The Drive au analizat imaginile cu interceptarea şi doborârea unei drone kamikaze, lansată de rebelii houthi, de către un avion F-15 al Arabiei Saudite.

Informaţiile despre interceptările efectuate de avioanele de luptă F-15 ale Royal Saudi Air Force, precum şi de sistemele Patriot, au tot apărut. Mai ales din cauza costurilor de sute de mii de dolari pe care Arabia Saudită trebuie să le suporte cu interceptarea unor drone care valorează mult mai puţin.

Cu toate acestea, mai multe imagini foto-video au apărut abia acum în mediul online. Analiştii OSINT ai publicaţiei The Drive spun că aceste materiale video oferă o mai bună înţelegere asupra modului în care avioanele F-15 ale Royal Saudi Air Force interceptează dronele lansate de rebelii houthi.

În materialul video de mai jos, potrivit analizei publicaţiei The Drive, se poate observa o dronă Qasef - mai precis ar fi vorba despre Qasef-2K - care este doborâtă de o rachetă aer-aer, lansată de un avion F-15 Eagle.

Nu este clar ce tip de rachetă a fost utilizată în acest caz, dar pe baza a ceea ce poate fi văzut în videoclip, ar fi putut fi o rachetă de tip AMRAAM, cel mai probabil AIM-120. 

Nu este clar nici de ce Royal Saudi Air Force ar fi ales această rachetă în locul uneia care ar fi putut fi mai potrivită pentru a distruge astfel de ținte, cum ar fi un AIM-9 Sidewinder. În plus, nu există indicații clare cu privire la momentul său locul la care a fost realizat acest material video.

Dronele din seria Qasef sunt, de asemenea, doar unele dintre multele tipuri de drone kamikaze pe care rebelii houthi le utilizează. La începutul acestei luni, rebelii au organizat o expoziţie de armament în cadrul căruia au prezentat o gamă largă de drone, precum și diverse tipuri de rachete balistice și de croazieră, mine navale , arme de calibru mic și alte arme ușoare.

Sursa citată precizează că de-a lungul timpului Arabia Saudită şi-a îmbunătăţit considerabil capacităţile de a intercepta drone şi rachete lansate de rebelii houthi, precum și a rachetelor grupului. Cu toate acestea, costurile pe care Arabia Saudită trebuie să le suporte cu interceptarea acestor arme este mult mai mare în raport cu cât valorează.

De exemplu, Pentagonul a estimat că Forțele Aeriene ale Arabiei Saudite vor plăti 29.000 de dolari pe oră de zbor pentru a-și opera noile avioane de luptă F-15EX. În plus, fiecare rachetă AIM-120C, versiunea AMRAAM pe care o folosesc saudiții, costă în jur de 1 milion de dolari , în timp ce AIM-9X Sidewinders are un cost unitar cuprins între 430.000 și 470.000 dolari. Dronele din seria Qasef, folosite de rebelii  houthi costă cel mult câteva mii de dolari pentru a fi produse.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro