Luni, 15 mai, vor avea loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, acestea urmând a fi scoase din serviciu. Și, într-o ultimă misiune, toate drumurile vor duce la Bacău.
Aflată deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, aeronava americană, cu indicativul radio NOBLE61, a schimbat brusc traiectul de zbor și s-a deplasat în direcția statelor baltice. După ce a traversat Estonia, Letonia și Lituania, avionul american a intrat în spațiul aerian al Poloniei.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat pe rețelele de socializare că avionul american a fost escortat de avioane de vânătoare F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale Poloniei, cu care a executat manevre comune.
Potrivit datelor prezentate de FlightRadar24, bombardierul B-52H a decolat în dimineața zilei de 11 martie de la Baza Aeriană Moron din Spania.
Avioanele americane de acest tip sunt capabile să poarte atât rachete de croazieră aer-sol, cât și arme nucleare.
De asemenea, pe 13 decembrie 2022, reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA au anunțat prima testare cu succes a prototipului unei rachete hipersonice All-Up-Round AGM-183A, care a fost lansată de la bordul unui bombardier strategic B-52H.
Comentariul autorului: Specialiștii militari ruși apreciază că bombardierul american a simulat executarea unui atac cu rachete asupra “capitalei nordice” a Federației Ruse, orașul federal Sankt Petersburg. Potrivit acestora, cu ajutorul aeronavei B-52H Stratofortress, Statele Unite au elaborat un scenariu pentru străpungerea apărării antiaeriene și antirachetă a grupări de nord-vest a armatei ruse, cu executarea unor lovituri cu rachete nucleare asupra instalațiilor militare și industriale din zonă.
Zborul bombardierului american B-52H din 11 martie a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram. Acesta a fost efectuat cu aeronava cu numărul de înregistrare 60-0026 (“Dakota Avenger”), care este capabilă să poarte arme nucleare.
Pe timpul misiunii, aeronava americană a fost realimentată de două ori în aer, respectiv deasupra Mării Nordului și în spațiul aerian al Poloniei, de la avioane-cisternă americane de tip KC-135R Stratotanker, care au decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie (număr de înregistrare 60-0333 și indicativ radio LAGR91), precum și de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania (indicativ radio BARS11).
Traiectul de zbor al aeronavei a traversat nouă state membre NATO, respectiv Spania, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Germania, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.
Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force
Trebuie precizat faptul că, înainte de a se deplasa în Marea Baltică, bombardierul strategic american B-52H a evoluat în proximitatea Norvegiei, unde a participat din nou la activități planificate în cadrul exercițiilor NATO Joint Viking / Joint Warrior.
Patru bombardiere strategice americane B-52H se află în Europa pentru o misiune de tip Bomber Task Force începând din 24 februarie. Aeronavele sunt staționate la Baza Aeriană Moron din Spania. Până în prezent, acestea au efectuat deja cinci zboruri complexe pe continentul european, unde vor continua să activeze și în săptămânile următoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Luni, 15 mai, vor avea loc ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, acestea urmând a fi scoase din serviciu. Și, într-o ultimă misiune, toate drumurile vor duce la Bacău.
Potrivit unor surse de informații ucrainene, pe 09.05.2023, în Marea Neagră se aflau 14 nave rusești. Patru dintre acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr și ar putea pregăti un nou atac asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei.
Guvernul olandez, împreună cu partenerii săi, ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a precizat premierul Olandei, Mark Rutte.
Primele opt elicoptere de transport croate MI-8 au sosit luni în Ucraina, relatează presa croată. Livrarea face parte din lotul de 14 elicoptere pe care Croația l-a donat Ucrainei.
Potrivit surselor media ruse, în noaptea de 08.05.2023, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au lansat o serie de atacuri cu rachete Kh-22 asupra depozitelor de muniții ale armatei ucrainene de lângă Odesa.
Șeful de stat major al Armatei americane, generalul Mark Milley, ar urma să fie înlocuit de administrația Biden, scrie CNN.
În pofida efortului major depus pentru susținerea campaniei militare din Ucraina, industria rusă reușește să apară sporadic pe piața externă de armament cu noi produse. Este adevărat că majoritatea sunt proiecte finalizate anterior invadării Ucrainei, iar sancțiunile severe aplicate Rusiei de comunitatea internațională n-au apucat să se răsfrângă asupra derulării lor.
Ministerul Apărării din România (MApN) a anunțat că în cursul zilei de ieri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET „din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35”.
Forțele rusești au raportat explozii în Crimeea, în dimineața de 6 mai, și susțin că „sistemul de apărare antiaeriană a funcționat”.
În noaptea de 4 mai, a fost foarte mult ”zgomot” peste Kiev. Capitala este obișnuită cu bombardamentele, dar în acea noapte exploziile au fost „speciale”, pentru că existatu informații privind o posibilă doborâre a rachetei hipersonice Kinzhal de către antiaeriana ucraineană.
România se pregătește să renunțe definitiv la MiG-21, după ce informații privind retragerea treptată a aeronavelor sovietice au apărut în spațiul public încă de la începutul anului. MApN a anunțat data retragerii: 15 mai 2023.
Forțele Armate ucrainene ar fi doborât o rachetă balistică, în noaptea de 4 mai, deasupra Kievului, potrivit publicației ucrainene Defense Express. Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Olesciuk, a confirmat că în timpul atacului nocturn din 4 aprilie, armata ucraineană a reușit pentru prima dată să doboare o rachetă inamică de tip „Kinzhal”.
Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunţat joi că livrarea a 66 de noi avioane avansate de luptă F-16 Block 70 Viper din Statele Unite a fost amânată din cauza unor întreruperi în lanţul de aprovizionare şi că ministerul lucrează pentru a minimiza daunele şi "compensa deficienţele", relatează Agerpres și Reuters. F-16 Block 70 Viper e cea mai modernă versiune a celebrelor F-uri americane.
O dronă americană de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică în zona litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre, potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 04.05.2023, Este pentru a doua oară după incidentul cu prăbușirea dronei americane MQ-9 Reaper, când un aparat de zbor fără pilot al NATO sau SUA iese deasupra acvatoriului Mării Negre.
Problemele întâmpinate de aviația rusă în Ucraina sunt evidente, iar Statele Unite pare să înțeleagă situația și amână livrarea aeronavelor americane, în ciuda cererilor repetate ale Kievului de a primi F-15, F-16 sau F/A-18. Cazul Rusiei, care a trecut de la succesele din Siria (acolo unde spațiul aerian era dominat de forțele ruse) la dezastrul din Ucraina, cauzat de eșecul Moscovei în a neutraliza sistemul antiaerian ucrainean, nu trebuie repetat de Ucraina.
Ucraina a anunțat că nu are dovezi despre utilizarea avionoelor Su-57 de generația a 5-a ale Federației Ruse în invazia declanșată în urmă cu mai bine de un an, dar nu exclude ca aceste avioane să fi lansat rachete asupra teritoriului ucrainean de la distanță. Totodată, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a ironizat avioanele Su-57.
Rusia a crezut că va putea folosi în Ucraina tactica siriană, unde succesul și implicarea aviației militare au fost decisive. Dar în ciuda superiorității evidente a aviație militare ruse, atât tehnologic cât și cantitativ, eșecul a fost unul de proporții.
Avioanele de luptă Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice și avioanele de luptă norvegiene au interceptat un avion de recunoaștere militar rusesc Tu-142 deasupra Mării Norvegiei. Aeronava Federației Ruse se afla în spațiul aerian al Marii Britanii la nordul Scoției.
Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra teritoriilor din Ucraina, dar rezultatele obținute s-ar putea spune că sunt sub așteptări, care nu fac decât să confirme calitatea scăzută atât a echipamentelor, afectată grav de penuria de semiconductori.
F-35-urile pot intra, din câte se pare, în spaţiul aerian al Iranului fără să fie detectate de radarele rusești sau iraniene. Mass-media israeliană precizează că avioanele F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene au pătruns în mod repetat în spațiul aerian iranian în timpul unor exerciții militare, dar fără să fie interceptate. O agenție de presă saudită cu sediul la Londra afirmă că drone, avioane de luptă și aeronave de realimentare în aer au participat la aceste exerciții militare, reușind să evite radarele ruseşti și iraniene.
În mai puțin de două săptămâni vor ieși din serviciu bătrânele avioane MiG-21 LanceR. Până atunci, americanii au publicat imagini cu MiG-21 românești, efectuând manevre cu aeronavele U.S. Air Force.
Pe 1 mai, de Ziua Internațională a Muncii, mii de turci au fost prezenţi la un show aviatic organizat de compania Turkish Aerospace Industries (TAI) pentru a luat parte la prezentarea oficială a celui mai nou produs al industriei aeronautice turce - avionul de luptă de generaţia a V-a TF-X, prezentat acum cu noul nume pe care îl va purta - KAAN.
Oficial, cel mai mare bombardier din lume Tu-160 s-a alăturat deja războiului din Ucraina. Pe 1 mai, la primele ore ale dimineții, în jurul orei 2:30, nouă bombardiere Tu-95 și două bombardiere Tu-160 au atacat Ucraina. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a anunțat acest lucru pe canalul sau oficial Telegram și ulterior și printr-un comunicat de presă. Alte conturi de Telegram cunoscute pentru că promovează conținut pro Armata rusă au confirmat, de asemenea, implicarea bombardierelor Tu-160 în recentul atac cu rachete asupra Ucrainei.
Aviația de luptă ucraineană folosește rachete aer-sol Zuni americane pentru a lovi poziţiile forţelor ruse de ocupaţie. O fotografie a unui avion de atac Su-25 înarmat cu aceste rachete a fost prezentată de general-locotenentul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene. O altă fotografie a fost, de asemenea, publicată pe rețelele de socializare.
Statele Unite continuă programul F-35 Lightning II Joint Strike Fighter cu un contract suplimentar pentru o nouă tranșă de aeronave ge generația a cincea. 77 de avioanele vor fi produse pentru Forțele Aeriene (43 de bucăți - F35A), Marina (13 unități - F-35C) și Pușcașii Marini ai SUA (21 de unități - 16 F-35B și 6 F-35C). Restul de 49 de aeronave sunt produse pentru statele partenere.
Forțele Aeriene Române se pregătesc să primească anul aceste primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Potrivit celor mai recente informații apărute în mass-media turcă, Turcia se concentrează acum pe dezvoltarea avionului său de luptă autohton TF-X, deoarece excluderea industriei turce de apărare din programul de avioane de luptă stealth F-35 condus de SUA a dat o lovitură grea Ankarei estimată la aproape 1,5 miliarde de dolari, dar mai ales Forţelor Aeriene Turce care au nevoie de un nou avion de luptă, pe lângă flota actuală de F-16.
Ucraina a primit un semnal din partea unor țări cu privire la disponibilitatea lor de a începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunțat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe.
Pentru prima dată, armata americană a instalat bombe "bunker buster" pe aeronavele de atac trimise în Orientul Mijlociu, pentru a oferi piloților șanse mai mari de succes în distrugerea depozitelor de muniție și a țintelor din Siria și Irak.
Compania britanică MBDA, unul din jucătorii importanți ai industriei europene de apărare, care produce și sisteme de rachete, semnează un acord de 2,37 miliarde de dolari cu Polonia pentru livrarea de rachete CAMM și iLaunchers pentru programul polonez PILICA+ de modernizare a apărării aeriene.
Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început să se antreneze în Germania în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams. Primele tancuri americane vor ajunge în Ucraina, cel mai devreme, în august-septembrie.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.
Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.
Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.
După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.
Susținătorii Ucrainei a alocat aproximativ 65 de miliarde de dolari în asistență militară pentru a consolida și perfecționa capacitatea Forțelor Armate Ucrainene, după cum a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cuvântul său de deschidere la cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Fondatorul companiei „Wagner”, a început să-și retragă mercenarii din apropierea lui Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor de personal ale armatei ruse.
”Rotativa” probabil se va desfășura în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice.
Înainte de semnarea ultimului contract privind achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia, România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane din Portugalia. Planul era însă achiziția de avioane noi, pe modelul Poloniei, F-16 Fighting Falcon Block 52, dar pentru Guvernul român nu a fost din păcate o prioritate.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Primul an de război în Ucraina a însemnat un dezastru cap-coadă pentru Armata Federației Ruse, dar analiștii de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) remarcă rapiditatea cu care Kremlinul învață din greșeli.
Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au oferit joi noi detalii cu privire la un program de pregătire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclar ce rol vor juca SUA în acest efort. Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina va costa bani. Acest lucru a fost spus clar de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, la 25 mai. Aceasta a avut loc imediat după reuniunea în format online a ''Grupului de contact pentru Ucrain''.
Noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) al Franței pentru perioada 2024-2030, va fi cel mai probabil votat în parlamentul francez la sfârșitul săptămânii viitoare. În urma unor decizii declarate de autoritățile franceze „fără precedent”, bugetul prevede 413 miliarde de euro pentru următorii șase ani, o creștere de 40% a bugetului de apărare al Franței.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Ministerul britanic al Apărării susţine cel mai recent raport ca, în ultimii cel puţin 20 de ani, Rusia a înregistrat o proliferare a grupurilor paramilitare provenite din forţele sale armate regulate, iar tendinţa se accelerează
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
Seful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat joi că avioanele F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina, dar SUA sprijină pe deplin un grup de aliați NATO care să preia initiativa în ceea ce privește instruirea și eventualul transfer al avioanelor către Kiev.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 23.05.2023, avioane de vânătoare rusești au fost ridicate în aer deasupra Mării Baltice, pentru escortarea a două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer.
După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.
Bombardierele strategice americane au început să sosească la baza aeriană Fairford din Marea Britanie pentru a asigura “coloana vertebrală” a Bomber Task Force Europe 2023, în conformitate cu rotațiile planificate în sprijinul Comandamentului European al SUA și a eforturilor de descurajare întreprinse NATO.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
F-16 Fighting Falcon e un avion de luptă nu doar sofisticat, cât și foarte complex, complet diferit de avioanele sovietice. Azi, când toată lumea vorbește despre antrenarea piloților ucraineni, puțini realizează ce muncă titanică vor avea de depus tehnicienii de la sol care vor fi responsabili de pregătirea avioanelor.
Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor. În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip.
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Guvernul Republicii Cehe a autorizat-o pe ministrul apărării, Jana Černochová, să negocieze posibilitatea ca industria cehă de apărare se alătura achiziționării de tancuri Leopard în noua versiune 2A8, dezvoltată de Germania. Acest lucru deschide oportunitatea ca armata cehă să achiziționeze un tanc de ultima generaţie.
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.