Un comandant rus vorbește de un coridor care să lege Rusia de Transnistria prin Ucraina. „Se pare că suntem în război cu toată lumea”
Ministerul rus al Apărării anunță obiectivele din faza a doua a invaziei în Ucraina. Potrivit adjunctului comandantului Districtului militar Centru, generalul Rustam Minnekaev, unul dintre scopurile războiului ar fi și crearea unui coridor către regiunea transnistreană, „unde sunt înregistrate cazuri de intimidare a vorbitorilor de limbă rusă”.
Potrivit portalului Deschide.md, comandantul rus a vorbit despre controlul forțelor armate ruse asupra Donbasului care va permite crearea unui coridor terestru către peninsula Crimeea. La fel, controlul asupra sudului Ucrainei va permite crearea unui coridor către regiunea transnistreană.
„Controlul asupra sudului Ucrainei reprezintă o altă ieșire către Transnistria, unde se înregistrează cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă. Se pare că acum noi suntem în război cu toată lumea, așa cum a fost în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Toată Europa, toată lumea a fost împotriva noastră. Acum este aceeași situație. Lor niciodată nu le-au plăcut rușii”, a spus acesta, citat de TASS, potrivit presei de peste Prut.
De menționat că nu este prima dată când R. Moldova apare ca parte componentă a planului de invazie în Ucraina a militarilor ruși. La începutul lunii martie, la o săptămână de la invazie, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, le-a prezentat generalilor săi o hartă care prezenta direcțiile de atac asupra Ucrainei. Aceasta a fost divizată în 4 părți, arătând și mișcări de trupe în direcția regiunii transnistrene.
Războiul din Ucraina
Războiul în estul Ucrainei a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale. În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea.
Rusia a susținut financiar și cu tehnică militară forțele separatiste, deși nu a recunoscut niciodată acest lucru.
Până la invazia pe scară largă din 24 februarie 2022 războiul din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.
Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace după un atac convențional pe trei fronturi împotriva Ucrainei.
În aproape două luni de război Rusia a ratat obiectivele din prima fază a confruntări, inclusiv capturarea Kievului și schimbarea rapidă a regimului politic democrat din Ucraina. Blitzkrieg-ul rus s-a transformat într-un război de uzură cu pierderi imense de ambele părți. În tot acest climat armata rusă de ocupație a supus populația civilă din Ucraina la atrocități fără precedent în ultimii 70 de ani.
În prezent Moscova se axează pe estul și sudul Ucrainei unde a lansat o ofensivă în încercarea de a rupe Donbasulul și a cuceri Mariupolul pentru a desăvârși culoarul terestru care să lege Crimeea de Federația Rusă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News