Un nou „succes” strategic al Rusiei: Norvegia își va dubla cheltuielile militare în cadrul unui plan de apărare „istoric” pe termen lung
Cu accent pe marină, planul „reprezintă un impuls istoric al cheltuielilor pentru apărare și implică o întărire semnificativă a tuturor categoriilor forțelor armate”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Støre.
Investițiile norvegiene în apărarea națională vor crește treptat pentru ca în 2036 să se dubleze, în valoare reală față de nivelul actual. În 2023, bugetul norvegian pentru apărare a fost de 8,8 miliarde de dolari și a reprezentat 1,67% din PIB.
Prin creșterea cheltuielilor cu 600 de miliarde NOK (56 de miliarde de dolari) Norvegia își va dubla bugetul militar în următorii 12 ani, în cadrul unui nou plan de apărare „istoric” anunțat, vineri, de prim-ministrul Jonas Gahr Støre. Planul acordă prioritate investițiilor în noi fregate și submarine cu care să se poată contracara la nevoie forțele navale ruse din Nordul Înalt și Oceanul Atlantic.
„Guvernul norvegian își propune să cheltuiască un total de 1,6 trilioane NOK (150 de miliarde de dolari) pentru apărarea Norvegiei în următorii doisprezece ani, până în 2036”, se menționează în declarație. „Până atunci, bugetul apărării va fi aproape de două ori mai mare decât în prezent, măsurat în valoare reală”.
Creșterea propusă a cheltuielilor va fi supusă aprobării parlamentare
Executivul de la Oslo a mai spus că „din punct de vedere financiar, consolidarea Marinei este cea mai mare investiție din acest plan pe termen lung”.
Astfel, Forțele Navale vor primi cel puțin cinci fregate noi cu elicoptere antisubmarin, cel puțin cinci submarine noi și o clasă de nave standardizată de până la zece nave mari și optsprezece nave mai mici.
În ambele cazuri legate de fregate și submarine, numărul propus de cinci corpuri se situează totuși sub cele șase recomandate de Șeful Apărării Norvegiei, generalul Eirik Kristoffersen, într-un raport publicat anul trecut, potrivit publicației Breaking Defense.
Vor fi investiții și în celelalte domenii ale apărării.
Apărare antiaeriană mai mare și îmbunătățită
Vor fi achiziționate în premieră „sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune pentru protecția împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune”. În plus, apărarea antiaeriană cu sisteme NASAMS va fi dublată și modernizată pentru a îmbunătăți protecția împotriva dronelor și rachetelor.
Forțe Testre și Gardă Internă mai puternice
Noul plan de apărare prevede extinderea forțelor terestre la trei brigăzi, în prezent existând doar una, precum și creșterea Gărzii Interne la un total de 45.000 de militari. Vor urma investițiile în loviturile de precizie cu rază lungă de acțiune, vehicule de luptă suplimentare, apărare antiaeriană și elicoptere pentru forțele terestre și cele speciale.
Îmbunătățirea conștientizării situației
Conștientizarea situației în „zonele înconjurătoare” Norvegiei va fi îmbunătățită prin extinderea capabilităților de sateliți și drone.
Noul plan de înarmare a Norvegiei are rol strict de apărare și nu este îndreptat împotriva vreunui stat anume.
„Norvegia nu este o amenințare pentru nimeni, nici NATO nu este. Dar trebuie să avem capacitatea de a ne apăra dacă apar crize și război. O apărare națională mai puternică va contribui la descurajarea celor care ar dori să ne amenințe suveranitatea”, a precizat premierul Støre.
„Trebuie să avem o armată concentrată pe prevenirea activă a conflictelor în fiecare zi și totuși pregătită să gestioneze conflictele. O activitate sporită necesită mai mult personal. Forțele noastre armate vor fi întărite, în total, cu peste 20.000 de militari, angajați și rezerviști”, a precizat ministrul Apărării Bjørn Arild Gram.
Comentariul autorului: Prin invadarea total neprovocată a Ucrainei, Rusia a declanșat o cursă internațională a înarmărilor care, s-ar putea să o depășească atât ca timp cât și ca valoare pe cea din Războiul Rece. Impactul economic nu poate fi estimat, deocamdată, suficient de bine, deoarece majoritatea țărilor sunt în faza de refacere a planurilor de apărare în urma lecțiilor de până acum ale războiului din Ucraina, iar acest război se tot transformă.
Dacă nu se va ajunge la cel de-al treilea război mondial în care vor fi distruse într-un ritm amețitor de rapid arsenalele construite precum și întreaga economie mondială – situația cea mai gravă și total de nedorit – va urma o perioadă dificilă de deescaladare și de gestionare a surplusului uriaș de armamente.
SUA au încercat să controleze acest proces timp de 30 de ani după sfârșitul Războiul Rece dar fără succes, deoarece Rusia nu a distrus tehnica blindată de luptă învechită așa cum s-a angajat în tratatele internaționale. Acest lucru i-a permis Moscovei să susțină un război pentru care economia și populația Rusiei nu erau pregătite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News