Un oficial iranian se laudă că Teheranul are deja arme nucleare. Deși experții se îndoiesc că are astfel de capabilități, anunțul arată că Iranul e hotărât să intre în clubul statelor nucleare
Un membru al parlamentului iranian a remarcat: „Într-un climat în care Rusia a atacat Ucraina, iar Israelul a atacat Gaza, iar Iranul este un susținător ferm al Frontului de Rezistență, este firesc ca sistemul (internațional) de izolare să impună Iranului să dețină bombe nucleare”.
După ce șeful Agenției de supraveghere atomică din cadrul ONU, Rafael Grossi, a avertizat că Iranul are suficient uraniu pentru a produce „mai multe” bombe nucleare, un parlamentar iranian iranian a spus că Republica Islamică Iran deține deja arme atomice.
„După părerea mea, am dezvoltat o armă nucleară, dar nu o anunțăm. Aceasta înseamnă că politica noastră actuală este de a avea bombe nucleare, dar politica noastră declarată se află în prezent în cadrul JCPOA”, a declarat Ahmad Bakhshayesh Ardestani arată IranInternational.
JCPOA „Joint Comprehensive Plan of Action”, se referă la acordul nuclear cu Iranul. SUA s-au retras din JCPOA în 2018, deoarece, susținea acestea, acordul nu a oprit dezvoltarea de către Iran a armelor nucleare. JCPOA, deși era efectiv, a garantat Iranului că nu va suferi sancțiuni economice masive împotriva Iranului în schimbul că nu va dezvolta arme nucleare.
Chiar dacă experții sunt de acord că este puțin probabil ca Teheranul să dețină deja capabilități nucleare, declarațiile recente ale oficialilor iranieni par să pregătească terenul pentru un anunț oficial privind capabilitățile nucleare strategice, așteptat în viitorul mediu.
Rivalitatea cu Israelul
Experții în programul ilegal de arme nucleare al Iranului au avertizat împotriva comentariilor aparent speculative făcute de Ardestani.
Jason Brodsky , director al ”United Against a Nuclear Iran”, a declarat pentru Fox News că „Ardestani este doar un membru al parlamentului și nu se află în nucleul cercului decizional nuclear al regimului, așa că comentariile sale sunt interesante, dar cred că ar trebui cântărite corespunzător în ceea ce privește abordarea și statutul lui”.
Cu doar două zile înainte de anunțul lui Ardestani, președintele Consiliului Strategic pentru Relații Externe al Iranului, Kamal Kharrazi , a declarat pentru Al-Jazeera : „Am anunțat acum doi ani că Iranul are capacitatea de absorbție și capacitatea de a produce o bombă nucleară. Iranul are încă această capacitate, dar nu am luat decizia de a construi o bombă nucleară. Cu toate acestea, interesele iraniene ar putea schimba această doctrină dacă instalațiile noastre nucleare ar fi atacate”.
Brodsky a mai spus: „Comentariile lui Kharazi fac parte dintr-un cor tot mai mare de amenințări din partea oficialilor iranieni de a schimba doctrina nucleară a Iranului dacă Israelul îi atacă”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat anterior: „Așa cum au precizat clar președintele și secretarul, Statele Unite se vor asigura, într-un fel sau altul, că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară. Continuăm să folosim diverse instrumente în căutarea acestui obiectiv, iar toate opțiunile rămân pe masă”.
David Wurmser , fost consilier principal pentru neproliferare și strategie pentru Orientul Mijlociu al fostului vicepreședinte Dick Cheney , a declarat pentru Fox News : „Distanța de la locul în care se află Iranul până la armele reale este încă mare, cu condiția ca informațiile pe care le avem să fie corecte. Știm că nord-coreenii au comunicat cu iranienii și știm că relațiile cu Coreea de Nord datează de mulți, mulți ani. Statul comunist Coreea de Nord a ajutat anterior Siria să-și construiască reactorul nuclear ilegal. Forțele aeriene israeliene au dezactivat acel reactor în 2007”.
Dar Wurmser a avertizat: „Deoarece informațiile sunt în general incomplete (...) trebuie să ne asumăm surprize. Programele pakistaneze, ruse, chineze și chiar din Africa de Sud au fost înaintea a ceea ce ne așteptam atunci când au fost expuse. Acesta a fost și cazul Libiei”.
Un expert în neproliferare a remarcat: „Deci, una peste alta, mă îndoiesc că Iranul are încă arme nucleare și mă îndoiesc, de asemenea, că programul este într-o stare stabilă. Dar cred că Iranul avansează și are o intenție clară de a merge până la capăt, așa că mai este timp, dar se epuizează rapid. Și, desigur, consecințele bombei iraniene sunt catastrofale pentru regiune, pentru supraviețuirea Israelului și pentru statutul puterii americane în lume”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News