Un pariu: Joe Biden nu e Sorin Grindeanu și se va retrage din cursă în următoarele zile. Întrebarea e Kamala sau Newsom vs. Trump?
Probabil toată lumea și-l mai amintește pe actualul ministru al Transporturilor, atât de performantul - a se sesiza ironia, căci nu e nevoie nici măcar de ghilimele - Sorin Grindeanu cum în 2017, pe vremea când era premier sub guvernarea de facto Liviu Dragnea, a refuzat să își dea demisia în ciuda faptului că partidul îi retrăsese sprijinul politic.
În 2017 Grindeanu se baricadase la Palatul Victoria. A urmat un moment unic pentru tânăra democrație românească: O moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva propriului guvern pentru demiterea acestuia.
Situația de pe malul Dâmboviței de atunci seamănă cu cea de pe malul Potomacului de azi doar până la punctul în care un lider politic își pierde sprijinul partidului. Căci președintele american Joe Biden nu pare să mai aibă în spate susținerea Partidului Democrat, chiar dacă acest lucru nu e rostit cu voce tare.
Sigur, Joe Biden a câștigat primarele și are întreaga legitimitate democratică la convenția Partidului Democrat din 19-20 August de a candida în fața republicanului Donald Trump.
Dar pentru a face acest lucru se va baricada Joe Biden în Biroul Oval?
Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA, la preluarea mandatului, photo source: Agerpres
Înlocuirea lui Joe Biden poate avea loc doar dacă acesta va face singur un pas în spate.
Dacă informația publicată de Washington Post pe surse - și nu există motive să nu credem că nu ar fi - e reală, anume că inclusiv Barack Obama le-a cerut liderilor democrați ca Joe Biden, fostul său vicepreședinte și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, să-și reconsidere candidatura din 5 Noiembrie, nu mai e loc de nicio interpretare.
Întrebarea e când va face Joe Biden acel pas în spate. Și va ieși din scenă decent, lăsând moștenire un mandat în care pe lângă bile negre precum modalitatea retragerii din Afganistan, a acționat corect, readucând SUA în Europa și gestionând cum trebuie cea mai mare criză de securitate de pe bătrânul continent, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Însă presiunea apăsătoare pe umerii lui Joe nu vine din presă, de la Barack Obama ori alți lideri democrați. Ci de la donatorii democrați care nu mai cred în șansa bătrânului Joe după dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump și mai ales după ce candidatului republican i-a trecut glonțul, la propriu, prin ureche. Ori în SUA nu poți sub nicio formă câștiga o campanie prezidențială fără sutele de milioane din donații.
Îngrijorările sunt reale. În toate sondajele Joe Biden pierde altitudine precum o făcea tragic Boeing 737 Max 8 acum câțiva ani. Trump conduce în mai toate statele swing, inclusiv cele trei esențiale pentru a câștiga Casa Albă: Michigan, Wisconsin si Pensilvannya.
Joe Biden, photo source: Agerpres
Dacă sau când bătrânul Joe va face un pas în spate deschide problema succesiunii la candidatură. O problemă mult mai mare decât ne-am putea închipui. Căci timpul e foarte scurt pentru a reorganiza întreaga arhitectură și aparatul de partid. În plus e nevoie de cineva cu un nivel cât mai ridicat de popularitate.
În aceste condiții varianta logică - departe de a fi și ideală - ar fi Kamala Harris, actualul vicepreședinte. Echipa e deja închegată în toate cele 50 de state ale Americii, fapt ce ar face ca unda de șoc să fie mult mai ușor de controlat, inclusiv pentru donatorii Biden - Harris.
Orice alt candidat înseamnă o „reconfigurare” totală a traseului și turbulențe între donatori. Iar dacă nu va fi Kamala pe 5 noiembrie, profilul cel mai apropiat al candidatului democrat îl are Gavin Newsom, guvernatorul Californiei - „capitala” albastră a democraților. Probabil că în cercurile Partidului asemenea discuții au loc tocmai în acest moment.
Kamala Harris, vicepreședintele SUA și Gavin Newsom, guvernatorul Californiei. Photo source: Gavin Newsom @OfficialFacebook
Pariul pe care vi-l propun azi e că, în opinia mea, Joe Biden își va anunța retragerea în următoarele zile. Posibil chiar în acest weekend.
Plecând după fentă uităm însă problema de fond. Că va fi pe 5 Noiembrie tranzacționalistul Donald Trump vs. Joe Biden / Kamala Harris / Gavin Newsom / Gretchen Whitmer sau orice alt democrat, America va rămâne divizată, în prag de anarhie și chiar război civil.
Insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 nu e un eveniment singular și accidental.
Iar SUA și-au ales cel mai prost moment pentru o astfel de criză. Un moment în care imperialismul de secol XIX al Rusiei readuce războiul în Europa; un moment în care ascensiunea militară și economică a Chinei autoritariste pare de neoprit după ce a trecut la un comunism de piață; un moment în care dictaturile și-au dat mâna și contestă violent democrațiile - de multe ori imperfecte - și actuala ordine mondială stabilită de acestea, bazată pe dreptul internațional.
Este, la nivel macro, o luptă între democrațiile conduse de SUA și autoritarism.
Iar în ceea ce ne privește să nu uităm o clipă că turbulențele majore din cabina de pilotaj se simt până în spatele avionului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News