Următorul pachet de asistență de securitate pentru Ucraina | John Kirby: Va include mai multe capacități de apărare aeriană
Casa Albă a declarat vineri că următorul pachet de asistență de securitate pentru Ucraina va fi aprobat curând şi este de aşteptat să includă mai multe capacități de apărare aeriană, a declarat John Kirby. Cu alte cuvinte, putem trage concluzia că Statele Unite iau în considerare să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, mai ales ca astăzi, 16 decembrie 2022, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene.
,,Așa cum ați văzut în pachetele anterioare, cred că vă puteți aștepta să vedeți capacități suplimentare de apărare aeriană în acest nou pachet", a declarat reporterilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, cu referire la următorul pachet de asistență de securitate pe care SUA urmează să-l anunţe pentru Ucraina.
Anterior, Reuters a citat oficiali americani care au declarat că SUA sprijină reconstrucția sistemului energetic ucrainean după atacurile cu rachete. În consecință, Washingtonul a trimis un transport de echipamente în valoare de 13 milioane de dolari. Aceasta este prima tranșă de ajutor dintr-o sumă de 53 de milioane de dolari anunțată anterior.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, a precizat că Washingtonul vrea să se asigure că Rusia nu poate câștiga pe câmpul de luptă sau în ceea ce privește distrugerea infrastructurii ucrainene. Din acest motiv, un alt nou pachet de ajutoare a fost anunțat la 9 decembrie.
SUA ar putea transfera sisteme Patriot în Ucraina ?
CNN a relatat, în urmă cu câteva zile, că administrația Biden finalizează planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțate chiar în această săptămână, potrivit a trei oficiali americani.
Demersul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat.
Ulterior, Casa Albă a reacționat la informațiile apărute în presă despre trimiterea unor sisteme Patriot în Ucraina. Astfel, oficialii de la Washington au spus că nu pot confirma acest lucru.
De asemenea, generalul de brigadă Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului, a spus la scurt timp că Statele Unite vor continua discuțiile cu partea ucraineană cu privire la capacitățile de care vor avea nevoie pentru a-și apăra teritoriul, chiar dacă oficialii de la Moscova au ţinut să precizeze că vor exista consecinţe dacă Washington oferă astfel de sisteme de rachete Ucrainei.
,,În ciuda propagandei Rusiei de a se prezenta ca fiind o victimă, este important să ne amintim că ea este agresorul. Și când vine vorba de escaladare, ar putea să detensioneze această situație astăzi prin retragerea forțelor și salvarea a nenumărate vieți nevinovate. Și ultimul lucru pe care l-aș spune este că SUA nu sunt în război cu Rusia și nu căutăm conflictul. Ne concentrăm pe furnizarea către Ucraina a asistenței de securitate de care are nevoie pentru a se apăra, iar acest lucru este ceva ce am spus că vom face cu mult înainte ca Rusia să aleagă să invadeze și ceva ce vom continua să facem atât timp cât va fi nevoie”, a spus Pat Ryder într-o conferinţă de presă.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că subiectul sistemelor de rachete antiaeriene a trecut probabil mai departe după o conversație între Volodimir Zelenski și Joe Biden. Ministrul a cerut să se lase la latitudinea Casei Albe publicarea informațiilor privind asistența militară pe care SUA urmează să o acorde Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News