Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Pentagonul nu a confirmat rapoartele conform cărora Statele Unite ar fi permis Ucrainei să utilizeze ATACMS pentru a lovi în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a subliniat că există câteva minusuri cu care ATACMS vine la pachet. Oficialul de la Pentagon a adăugat că „diferite țări pot produce doar un număr limitat de astfel de rachete. Ele sunt extrem de scumpe”. De asemenea, Singh a subliniat că Statele Unite nu își vor reduce stocurile de rachete ATACMS „sub nivelul nevoilor” armatei.
Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS
În ceea ce privește posibilele ținte ruseşti care ar putea fi vizate de ucraineni, Singh a remarcat că rușii „le-au mutat dincolo de raza de acțiune a ATACMS, astfel încât nu va afecta anumite capacități pe care Rusia continuă să le folosească pentru a lansa atacuri în Ucraina”.
Ea a adăugat, de asemenea, că „ucrainenii au demonstrat foarte eficient capacitatea de a-și folosi propriile capacități, cum ar fi UAV-urile, pentru a lovi muniții și depozite de arme dincolo de raza de acțiune a ATACMS.
De câte ATACMS are nevoie Ucraina?
Ben Hodges, general american în retragere și fost comandant al forțelor NATO în Europa, a declarat că Ucraina ar putea submina contraofensiva actuală a Rusiei la Kursk cu un stoc substanțial de rachete.
„Poți provoca pierderi masive dacă ai suficiente arme de precizie care pot distruge cartierul general, logistica și artileria”, a declarat fostul general american pentru Radio Liberty.
În același timp, analistul canadian în domeniul apărării Colby Badhwar, care a scris pe larg despre ATACMS, a declarat că, până în decembrie 2023, Statele Unite aveau aproximativ 2.400 de rachete cu rază lungă de acțiune pe stoc, dintre care aproximativ jumătate nu mai sunt operaționale.
Badhwar a precizat că, în ultimul an, mai mult de 500 de ATACMS au fost adăugate la acest stoc. Cu toate acestea, a precizat analistul canadian, Pentagonul a ezitat să le furnizeze Ucrainei în număr mare.
„Ucraina are o mulțime de ținte din care să aleagă pentru a utiliza ATACMS. Biden trebuie să trimită mult mai multe rachete astfel încât să poată lovi cât mai multe dintre ele”, a Colby Badhwar el pe rețeaua X.
Institutul american pentru studiul războiului (ISW), comentând informațiile apărute în New York Times și Washington Post conform cărora președintele american Joe Biden ar fi autorizat utilizarea ATACMS furnizate de SUA pentru lovituri limitate împotriva țintelor militare din regiunea Kursk, a declarat că acest lucru nu este suficient.
„Ridicarea parțială a interdicțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor militare din regiunea Kursk nu va priva forțele ruse de adăpost pe teritoriul Rusiei, deoarece sute de ținte militare rămân în raza ATACMS în alte regiuni de frontieră rusești”, se arată în raportul ISW.
Între timp, ucrainenii au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului Rusiei. În aceeași zi, Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei
„O decizie bună, dar prea târzie”
Posibila decizie de a ridica restricțiile privind efectuarea de atacuri în adâncimea teritoriului Rusiei cu arme americane a fost salutată de generalul maior australian în retragere Mick Ryan. În același timp, el a subliniat că acest pas este prea târziu.
„Aceasta este o veste bună. Dar, la fel ca în cazul multor decizii ale SUA în acest război, decizia a fost prea lentă și i-a permis lui Putin să fie mai bine pregătit să schimbe politica”, a declarat Ryan într-o postare pe X.
Generalul crede că o astfel de permisiune data Ucrainei nu va provoca o escaladare a războiului. „Aceasta este doar o acțiune de aliniere la ceea ce rușii fac din prima zi”, a spus generalul Ryan.
„În sfârșit. O decizie bună, dar prea târziu”, a comentat pe rețeaua X Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct al SUA, decizia Casei Albe de a ridica interdicția de a ataca Rusia cu arme americane cu rază lungă de acțiune.
Prin stabilirea unor reguli privind raza de acțiune a armelor americane de către Ucraina, Statele Unite au impus în mod nejustificat restricții unilaterale privind autoapărarea Ucrainei, care sunt „dincolo de orice cerințe ale dreptului internațional”, a comentat Kurt Volker, fost trimis special al administrației Trump pentru Ucraina și fost ambasador al SUA la NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News