Vance: SUA ar putea folosi presiunea militară pentru a convinge Rusia. Planul Moscovei pentru negocieri prevede schimbarea președintelui Zelenski
Dacă Rusia nu este de acord cu un acord care să asigure independența Ucrainei, SUA ar putea folosi presiunea militară împotriva acestuia, a declarat vicepreședintele JD Vance pentru WSJ.
Vicepreședintele SUA , JD Vance, declară pentru WSJ că SUA ar putea folosi și alte instrumente pentru a convinge Moscova. JD Vance spune că sunt luate în calcul inclusiv înăsprirea sancțiunilor și eventual presiuni militare, dacă președintele rus Vladimir Putin nu va fi de acord cu un acord de pace cu Ucraina care să garanteze independența pe termen lung a Kievului.
Vance a spus că opțiunea de a trimite trupe americane în Ucraina dacă Moscova nu reușește să negocieze cu bună-credință rămâne „pe masă”, având un ton mult mai dur decât a făcut-o secretarul Apărării Pete Hegseth, care miercuri a sugerat că SUA nu vor angaja forțe.
Planul Rusiei nu coincide cu cel al americanilor
În acest timp NYT a aflat cum intenționează Rusia să desfășoare discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina.
Alegerile din Ucraina ar fi una dintre revendicările cheie ale Rusiei, potrivit sursei cotidianului - o persoană care conduce discuții cu oficiali ruși de rang înalt asupra scenariilor de încheiere a războiului.
Rusia plănuiește un proces de negocieri în trei etape pentru a pune capăt războiului:
În mod oficial, primul mandat al lui Volodimir Zelenski urma să se încheie în mai anul trecut, dar legea ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale.
Donald Trump însuși a comentat și el această problemă, când a fost întrebat dacă discuțiile directe cu Rusia îl exclud pe Zelenski din negocieri.
„Atâta timp cât el este acolo. Dar la un moment dat trebuie să organizeze alegeri”, a adăugat Trump în timpul ceremoniei de depunere a jurământului a lui Tulsi Gabbard, cunoscută pentru opiniile ei pro-ruse, în calitate de director al Serviciului de Informații Naționale.
Așa cum remarcă și New York Times, acțiunile recente ale președintelui american și ale administrației sale au pus Ucraina într-o situație dificilă, de la reintroducerea tarifelor la oțelul ucrainean, până la conversația lui Trump cu Putin, peste capul lui Zelenski, ceea ce „semnalează o dezgheț în relațiile cu Statele Unite” și l-ar putea favoriza pe Putin în negocierile de pace, lăsând Ucraina pe margine.
Trump nu a atenuat aceste preocupări în timpul ceremoniei de miercuri.
Întrebat dacă îl consideră pe Zelenski un „participant egal la discuții”, Trump a spus că este o „întrebare interesantă”.
Joi după-amiază, Trump a fost întrebat din nou dacă Ucraina are loc la masa negocierilor, iar președintele a răspuns afirmativ și a adăugat că în discuții vor fi implicate ”mai multe persoane”.
Totuși a doua declarație a lui Trump nu o exclude pe prima: chiar dacă Ucraina va a avea loc la masa negocierilor, nu știm încă dacă va fi un participant egal.
Zelenski a spus că Ucraina nu va accepta un acord de pace încheiat între SUA și Rusia fără implicarea Kievului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News