Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
Strategica
Data publicării:
Armele moderne, extrem de complexe și sofisticate pe care se bazează Occidentul, sunt cu siguranță un mare atu, dar ar dura prea mult timp pentru a putea fi fabricate în cantitățile suficiente pentru un război mondial. Într-o analiză din 3 ianuarie, publicația americană Wall Street Journal (WSJ) precizează că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală deficiențele Occidentului în a produce rapid mai multe arme atunci când este nevoie.

De exemplu, este nevoie de doi ani pentru a fabrica un sistem de rachete antiaeriene NASAMS, potrivit WSJ, iar cererea pentru acesta a crescut exponențial.

„Nu am văzut niciodată o cerere atât de mare”, a declarat Eirik Lee, președintele diviziei de apărare a companiei norvegiene Kongsberg Defence & Aerospace.

Un sistem NASAMS-2 (sau o baterie) este format din 12 lansatoare de rachete (șase rachete pe lansator), șase radare precum și din alte componente necesare îndeplinirii misiunii. Raza de angajare a rachetelor este de 30 – 50 km. Deci, această bijuterie tehnologică care, potrivit militarilor ucraineni, a lovit până acum toate țintele angajate, protejează teoretic o zonă aeriană cu o suprafață maximă de 40.000 de kmp, adică un cerc cu raza de 120 km.

Dar Kongsberg nu fabrică ea singură toate piesele necesare ansamblării acestui sistem, fiind dependentă de foarte mulți furnizori.

„Peste 1.500 de furnizori contribuie la produsele fabricii. Numai lanțul de aprovizionare NASAMS este format din peste o mie de companii și este construit pe două continente împreună cu contractorul american de apărare RTX, cunoscut anterior ca Raytheon Technologies”, precizează WSJ.

Pe lângă vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare, industria de apărare se confruntă și cu o penurie prelungită de forță de muncă.

Potrivit analiștilor militari, în ciuda bugetelor mai mari pentru apărare, Occidentul nu s-a confruntat cu un nivel atât de mare al provocărilor privind aprovizionarea cu arme, de la războiul din Coreea: „Numai cele mai mari zece companii occidentale de apărare au acum registre de comenzi în valoare de peste 730 de miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 57% față de sfârșitul anului 2017, când cererea a început să crească.”

 

Rusia și China sunt înaintea Occidentului: WSJ identifică două cauze principale

 

O mare parte din capacitatea Occidentului de a produce arme, în special în Europa, a fost subminată de reducerile bugetului de apărare post-Război Rece și de dezindustrializarea treptată. Consultantul în apărare Nicholas Drummond a prezentat exemplul companiilor germane care, în apogeul Războiului Rece, puteau produce până la 400 de tancuri pe an, dar acum produc doar până la 50 pe an.

În plus, WSJ precizează că armele moderne au nevoie de mai mult pentru a fi produse și costă mai mulți bani, toate acestea limitând stocurile și extinzându-le reaprovizionarea în timp.

Rusia și China sunt înaintea Statelor Unite și a Europei în unele sisteme de apărare antirachetă. Pe lângă aceste sisteme, cele două țări au deja și rachete hipersonice, pe care SUA le vor implementa în premieră în 2024, ca urmare a unor eșecuri în teste.

Rusia și China au împreună aproximativ 5.020 de sisteme de rachete sol-aer, în comparație cu aproximativ 3.200 în serviciu în Statele Unite, Europa și Japonia, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

Companiile de apărare din China și Rusia sunt în mare parte deținute de stat, așa că sunt mai puțin sensibile la presiunea comercială și au lanțuri de aprovizionare interne extinse. Ca rezultat, de exemplu, analiștii estimează că stocul Chinei a crescut de la câteva rachete balistice convenționale în 1996 la peste 3.000 de rachete balistice și de croazieră.

 

Lipsa de arme - ce măsuri ia Occidentul?

 

Pentru Occident, provocarea de a sprijini aliații implicați în anumite conflicte globale constrânge și mai mult livrările, crescând cererea pentru unele sisteme de arme, în special pentru obuze de artilerie și apărare antirachetă, spun oficialii Pentagonului.

De aceea, majoritatea companiilor occidentale de apărare își măresc acum în mod activ capacitatea (în special în producția de obuze și rachete). În special, guvernul SUA investește în baza sa internă și aduce acasă producția de componente sensibile, cum ar fi microcipurile.

Pentagonul intenționează să lanseze o nouă strategie de bază industrială în săptămânile următoare, care va ajuta la eliminarea blocajelor lanțului de aprovizionare. Giganții americani ai apărării, împreună cu partenerii străini, construiesc tot mai mult în alte țări, inclusiv rachete, pentru a extinde capacitățile de producție.

Comentariul autorului: Realitatea războiului a mai confirmat și faptul că produsele simple, ieftine și multe (exemplu artileria rusească rudimentară și imprecisă) nu au făcut față condițiilor de campanie.

În general, un sistem complex de arme are în compunerea sa subsisteme de protecție, mobilitate și feedback care îi conferă o rezistență reamarcabilă la factorii distructivi și perturbatori (cu observația că trebuie deservit de personal înalt pregătit și motivat). Pe lângă acestea, nivelul de precizie al unui sistem complex este mult mai mare decât al unuia ieftin.

Astfel, un sistem complex să zicem de 100 milioane de dolari va depăși la capitolul cost-beneficii, 10 sisteme mai simple care au o valoare echivalentă în dolari. Războiul ruso-ucrainean a confirmat fiabilitatea produselor complexe occidentale, cu precizarea că cele mai letale și mai performante încă nu au fost trimise Kievului pentru a nu se escalada într-o confruntare mondială.

Referitor la eterna dispută mult ieftin și de slabă calitate versus puțin, scump și de bună calitate, războiul ruso-ucrainean a evidențiat că abordarea de mult și ieftin specifică Rusiei nu a reușit să copleșească Ucraina și nici nu se întrevede că va reuși să o facă. Cel mai probabil, producția rusească de sisteme ieftine nu face față ritmului mare în care acestea sunt distruse pe câmpul de luptă. Referitor la armele fabricate de China se poate aprecia că deocamdată sunt o necunoscută, nefiind implicate până acum într-un conflict major care să le pună la încercare atât din punct de vedere al caracteristicilor cât și al lanțului de aprovizionare.

Lozinca mult, ieftin și de slabă calitate este valabilă și la nivelul pregătirii trupelor ruse. Războiul dus de Rusia, după pierderea elitei forțelor terestre și de desant în operații total neinspirate, se axează acum pe trimiterea pe front a rezerviștilor slab instruiți într-o încercare disperată de a copleși numeric armata ucraineană.

Rezerviștii ruși, chiar și cei ucraineni, sunt slab instruiți pentru că, pe de o parte nu mai este timp să fie instruiți corespunzător, iar pe de altă parte resursa umană cu calitățile necesare pentru a duce un război modern este mai puțin disponibilă decât în cazul războaielor mondiale trecute. Deci, efortul principal ar trebui să fie arme moderne, capabile inclusiv să asigure o protecție adecvată forțelor armate de profesie c care se începe războiul, menținerea acestora cât mai mult timp în viață fiind o garanție a succesului.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel