Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
Strategica
Data publicării:
Armele moderne, extrem de complexe și sofisticate pe care se bazează Occidentul, sunt cu siguranță un mare atu, dar ar dura prea mult timp pentru a putea fi fabricate în cantitățile suficiente pentru un război mondial. Într-o analiză din 3 ianuarie, publicația americană Wall Street Journal (WSJ) precizează că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală deficiențele Occidentului în a produce rapid mai multe arme atunci când este nevoie.

De exemplu, este nevoie de doi ani pentru a fabrica un sistem de rachete antiaeriene NASAMS, potrivit WSJ, iar cererea pentru acesta a crescut exponențial.

„Nu am văzut niciodată o cerere atât de mare”, a declarat Eirik Lee, președintele diviziei de apărare a companiei norvegiene Kongsberg Defence & Aerospace.

Un sistem NASAMS-2 (sau o baterie) este format din 12 lansatoare de rachete (șase rachete pe lansator), șase radare precum și din alte componente necesare îndeplinirii misiunii. Raza de angajare a rachetelor este de 30 – 50 km. Deci, această bijuterie tehnologică care, potrivit militarilor ucraineni, a lovit până acum toate țintele angajate, protejează teoretic o zonă aeriană cu o suprafață maximă de 40.000 de kmp, adică un cerc cu raza de 120 km.

Dar Kongsberg nu fabrică ea singură toate piesele necesare ansamblării acestui sistem, fiind dependentă de foarte mulți furnizori.

„Peste 1.500 de furnizori contribuie la produsele fabricii. Numai lanțul de aprovizionare NASAMS este format din peste o mie de companii și este construit pe două continente împreună cu contractorul american de apărare RTX, cunoscut anterior ca Raytheon Technologies”, precizează WSJ.

Pe lângă vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare, industria de apărare se confruntă și cu o penurie prelungită de forță de muncă.

Potrivit analiștilor militari, în ciuda bugetelor mai mari pentru apărare, Occidentul nu s-a confruntat cu un nivel atât de mare al provocărilor privind aprovizionarea cu arme, de la războiul din Coreea: „Numai cele mai mari zece companii occidentale de apărare au acum registre de comenzi în valoare de peste 730 de miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 57% față de sfârșitul anului 2017, când cererea a început să crească.”

 

Rusia și China sunt înaintea Occidentului: WSJ identifică două cauze principale

 

O mare parte din capacitatea Occidentului de a produce arme, în special în Europa, a fost subminată de reducerile bugetului de apărare post-Război Rece și de dezindustrializarea treptată. Consultantul în apărare Nicholas Drummond a prezentat exemplul companiilor germane care, în apogeul Războiului Rece, puteau produce până la 400 de tancuri pe an, dar acum produc doar până la 50 pe an.

În plus, WSJ precizează că armele moderne au nevoie de mai mult pentru a fi produse și costă mai mulți bani, toate acestea limitând stocurile și extinzându-le reaprovizionarea în timp.

Rusia și China sunt înaintea Statelor Unite și a Europei în unele sisteme de apărare antirachetă. Pe lângă aceste sisteme, cele două țări au deja și rachete hipersonice, pe care SUA le vor implementa în premieră în 2024, ca urmare a unor eșecuri în teste.

Rusia și China au împreună aproximativ 5.020 de sisteme de rachete sol-aer, în comparație cu aproximativ 3.200 în serviciu în Statele Unite, Europa și Japonia, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

Companiile de apărare din China și Rusia sunt în mare parte deținute de stat, așa că sunt mai puțin sensibile la presiunea comercială și au lanțuri de aprovizionare interne extinse. Ca rezultat, de exemplu, analiștii estimează că stocul Chinei a crescut de la câteva rachete balistice convenționale în 1996 la peste 3.000 de rachete balistice și de croazieră.

 

Lipsa de arme - ce măsuri ia Occidentul?

 

Pentru Occident, provocarea de a sprijini aliații implicați în anumite conflicte globale constrânge și mai mult livrările, crescând cererea pentru unele sisteme de arme, în special pentru obuze de artilerie și apărare antirachetă, spun oficialii Pentagonului.

De aceea, majoritatea companiilor occidentale de apărare își măresc acum în mod activ capacitatea (în special în producția de obuze și rachete). În special, guvernul SUA investește în baza sa internă și aduce acasă producția de componente sensibile, cum ar fi microcipurile.

Pentagonul intenționează să lanseze o nouă strategie de bază industrială în săptămânile următoare, care va ajuta la eliminarea blocajelor lanțului de aprovizionare. Giganții americani ai apărării, împreună cu partenerii străini, construiesc tot mai mult în alte țări, inclusiv rachete, pentru a extinde capacitățile de producție.

Comentariul autorului: Realitatea războiului a mai confirmat și faptul că produsele simple, ieftine și multe (exemplu artileria rusească rudimentară și imprecisă) nu au făcut față condițiilor de campanie.

În general, un sistem complex de arme are în compunerea sa subsisteme de protecție, mobilitate și feedback care îi conferă o rezistență reamarcabilă la factorii distructivi și perturbatori (cu observația că trebuie deservit de personal înalt pregătit și motivat). Pe lângă acestea, nivelul de precizie al unui sistem complex este mult mai mare decât al unuia ieftin.

Astfel, un sistem complex să zicem de 100 milioane de dolari va depăși la capitolul cost-beneficii, 10 sisteme mai simple care au o valoare echivalentă în dolari. Războiul ruso-ucrainean a confirmat fiabilitatea produselor complexe occidentale, cu precizarea că cele mai letale și mai performante încă nu au fost trimise Kievului pentru a nu se escalada într-o confruntare mondială.

Referitor la eterna dispută mult ieftin și de slabă calitate versus puțin, scump și de bună calitate, războiul ruso-ucrainean a evidențiat că abordarea de mult și ieftin specifică Rusiei nu a reușit să copleșească Ucraina și nici nu se întrevede că va reuși să o facă. Cel mai probabil, producția rusească de sisteme ieftine nu face față ritmului mare în care acestea sunt distruse pe câmpul de luptă. Referitor la armele fabricate de China se poate aprecia că deocamdată sunt o necunoscută, nefiind implicate până acum într-un conflict major care să le pună la încercare atât din punct de vedere al caracteristicilor cât și al lanțului de aprovizionare.

Lozinca mult, ieftin și de slabă calitate este valabilă și la nivelul pregătirii trupelor ruse. Războiul dus de Rusia, după pierderea elitei forțelor terestre și de desant în operații total neinspirate, se axează acum pe trimiterea pe front a rezerviștilor slab instruiți într-o încercare disperată de a copleși numeric armata ucraineană.

Rezerviștii ruși, chiar și cei ucraineni, sunt slab instruiți pentru că, pe de o parte nu mai este timp să fie instruiți corespunzător, iar pe de altă parte resursa umană cu calitățile necesare pentru a duce un război modern este mai puțin disponibilă decât în cazul războaielor mondiale trecute. Deci, efortul principal ar trebui să fie arme moderne, capabile inclusiv să asigure o protecție adecvată forțelor armate de profesie c care se începe războiul, menținerea acestora cât mai mult timp în viață fiind o garanție a succesului.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
Borrell: Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare
Rușii pregătesc ofensiva asupra Regiunilor Harkov și Sumy. A fost creată cea de-a șasea grupare de trupe, Nord, pentru participarea la conflictul din Ucraina
"Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare cu F-16 avioanele ruseşti când se afla în spațiul aerian al Rusiei" - analist al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american
Umbrela de securitate a SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, poate să nu rămână deschisă tot timpul: Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună
Europa de Est ar putea avea nevoie de o prezență militară NATO și mai extinsă
Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Limitele neutralității se văd în condiții extreme. Elveția se alătură sistemului european de apărarea antiaeriană comună
Biden: Războiul din Ucraina se va încheia când ajutorul american va fi supus la vot
De ce ar putea fi nevoie de trupe NATO în Ucraina? Experții explică presiunea ce ar putea fi pusă pe Rusia și lipsurile de care se va lovi Ucraina
Secretarul american al Apărării confirmă temerile aliaţilor europeni: Dacă Ucraina va cădea, statele baltice ar putea fi în pericol
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Modul în care piața neagră aprovizionează trupele rusești cu sisteme Starlink: Achiziţia se face cu ajutorul unei reţele de contrabandă
SUA confirmă atenționarea aliaților cu privire la sprijinul pe care China l-a acordat în ultimele luni Rusiei: Complexul militar-industrial rus este principalul beneficiar
SUA intenționează să desfășoare cele mai moderne sisteme de rachete în regiunea Indo-Pacific, pe fondul amenințărilor Coreei de Nord
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune

Ştiri Recomandate

Rusia amenință că va lovi obiective britanice dacă Ucraina folosește rachete Storm Shadow sau alt armament britanic asupra teritoriului rus
Concluziile gen. Sîrski și tactica Ucrainei pe flancul Estic greu încercat unde Rusia deține superioritatea și atacă zilnic pe două direcții la vest de Donețk
Unde se vor „juca” rușii cu arme nucleare? E posibil ca Rusia să simuleze un atac nuclear la Marea Neagră, în proximitatea României utilizând rachete Kalibr
Mai ieri ridica garduri anti-migranți. Acum, Ungaria a descoperit umanitatea și protejează bărbații plecați din Ucraina: "Nu vom permite să fie trimiși la moarte”
Primul cuvânt rostit de un pilot ucrainean care a trecut de la MiG-29 la F-16: Agilitate. Până să ajungă în România, ucrainenii zboară intens în Danemarca
Era scris în manual. Dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei
von der Leyen i-a cerut lui Xi să tempereze amenințarea nucleară a Rusiei și să-și folosească influența pentru a opri agresiunea împotriva Ucrainei
IDF pregătește operațiunea la sol în Rafah și le cere palestinienilor din estul orașului să se deplaseze în zonele umanitare din orașele apropiate
Rusia vrea bază rusească la Marea Roșie. Interesantul caz al Sudanului și parteneriate rusești în Africa
Xi merge, după cinci ani, în Europa. Liderul chinez a ajuns duminică la Paris, iar pe listă mai sunt două capete de pod: Belgradul și Budapesta
Povestea distrugătorului HMS Sheffield, scufundat de o rachetă lansată de un Etendard. Era prima oară când măreața Marină britanică pierdea o navă în luptă după războiul mondial
Putin a ordonat exerciții nucleare în apropierea granițelor Ucrainei, ca răspuns la „amenințarea” NATO față de Rusia
Israelul refuză să pună capăt definitiv războiului fără să-și atingă obiectivele. Netanyahu: Mergem până la capăt în Gaza, până la distrugerea totală a Hamas
Noua dronă Bayraktar TB3 bate recordul în Turcia și atinge cu motor turcesc 10.000 metri. România așteaptă primele TB2 anul acesta
Întâlnire de gradul zero la Baza 101? Cum au ajuns militari americani și ruși în aceeași bază militară
Rusia investește masiv în războiul în spațiu și își propune scurtcircuitarea avansului tehnologic al SUA. O explozie nucleară rusă în spațiu ar paraliza întreaga rețea de sateliți a Occidentului
Peter Magyar, rupt din Fidesz, clatină pentru prima oară cu adevărat puterea lui Orban. Magyar a organizat un protest cu peste 10.000 de oameni într-un bastion al lui Orban
În timp ce Putin participa la Înviere și se ruga pentru „granițele sfinte ale Rusiei”, ocupantul a lansat un tir de rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin doi civili
Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA
Rusia amenință statele baltice cu măsuri asimetrice după ce acestea au rupt legăturile cu Moscova. Kaja Kallas, premierul Estoniei, e și ea dată în urmărire
Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului
Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari
Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
SUA bifează încă o premieră în aviația mondială: Un înalt oficial a zburat cu un F-16 versiunea X-62A VISTA controlat exclusiv de AI
Logica defectă a Mariei Zaharova: Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece e dovada că Alianța pregătește un război împotriva Rusiei
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat în apropiere de Alaska. NORAD a confirmat detectarea și escortarea aeronavelor
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
pixel