Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vizita cancelarului german în Rusia nu a adus nimic nou pentru Ucraina
22 aug, 19:12
Partea oficială a vizitei cancelarului german la Moscova a început de la zidurile Kremlinului din grădina Alexander. Angela Merkel a ajuns acolo înainte de a se întâlni cu președintele rus, pentru a depune o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut și „pentru a  reaminti încă o dată că în urmă cu 80 de ani Germania hitleristă a atacat Uniunea Sovietică”, după cum a explicat șeful guvernului german.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

La Kremlin, Putin i-a oferit cancelarului un buchet de trandafiri, Merkel a zâmbit, și, în general, jurnaliștii au remarcat că înainte de începerea discuțiilor, care au durat cu o oră mai mult decât era planificat, starea de spirit a acestora era tonică și relaxată. Mai târziu, însă, observatorii au sesizat tensiunea apărută în comportamentul Angelei Merkel.

Cei doi oficiali au discutat despre situația din Afganistan, Merkel cerându-i lui Putin să-și folosească legăturile cu talibanii pentru a rezolva criza afgană, despre schimbările climatice și au avut discuții scurte, considerate “de rutină” despre cazul Navalny și criza din Belarus.

Referitor la situația de securitate din Ucraina și la tranzitul gazului rusesc, nu s-a ajuns însă la niciun compromis.

„Suntem gata să tranzităm teritoriul Ucrainei după 2024, dar trebuie să înțelegem cât timp și în ce volum. Pentru aceasta trebuie să primim un răspuns, inclusiv de la partenerii noștri europeni, cât de mult sunt gata să cumpere de la noi.Este evident că nu putem semna un contract de tranzit dacă nu avem contracte pentru furnizarea consumatorilor din Europa", a declarat Putin limitându-se la problema gazelor naturale.

G Ad:

Cotidianul berlinez “Zeitung” a numit vizita lui Merkel „La revedere în permafrost”, sugerând o viitoare răceală în relațiile dintre Moscova și Berlin, in special având în vedere că aspectele politice legate de gazoductul Nord Stream 2 ar putea deveni o problemă în Germania, în  ajunul alegerilor și a luptei dintre partidul de guvernământ al lui Merkel și principalii lor rivali, Partidul Verzilor.

 

"Putin este încrezător, Merkel este tensionată"

 

2. Președinte... (vladimir-putin-angela-merkel_36101000.jpg)

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel, în timpul întrevederii de la Moscova din 20.08.2021. Sursă foto: Kremlin

Spiegel Online a numit misiunea lui Merkel la Moscova „o vizită îngrijorătoare care a arătat cât de departe au ajuns să difere pozițiile Rusiei și Germaniei de-a lungul timpului [...] Putin a precizat din nou că nu va tolera interferențele și lecțiile date din afară. Președintele rus părea mai încrezător ca niciodată, Merkel - tensionată și închisă”, precizează ziarul.

De asemenea, ziarul german Bild observă că „Putin și Merkel au opinii opuse cu privire la aproape toate problemele, dar sunt obișnuiți cu asta ... Înfrângerea din Afganistan și pierderea reputației mondiale a Statelor Unite și a aliaților NATO îl vor ajuta (pe Putin) în viitorul conflict cu Occidentul. Dar, cu siguranță, îi urează Angelei Merkel un rămas bun".

Din perspectiva Ucrainei, înainte de a părăsi funcția, Merkel nu a reușit să ajungă la un acord cu Putin cu privire la tranzitul de gaze prin Ucraina, care aduce Kievului aproximativ 2 miliarde de dolari anual, ceea ce, însă, era de așteptat. Ca răspuns, președintele rus solicită europenilor să fie de acord să mărească volumul de gaze primit din Rusia.

Pe de altă parte, Kievul se află sub presiunea Angelei Merkel în ceea ce privește punerea în aplicare a „formulei Steinmeier” de soluționare pașnică în Donbas și acceptarea funcționării gazoductului Nord Stream 2.

Zelensky a recunoscut că „nu așteaptă cadouri de la cancelar”, ci speră la „garanții de securitate energetică”, iar acest lucru va reprezenta probabil cel de-al doilea subiect principal de discuții în cadrul întrevederii de azi, de la Kiev.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro