Călătoria „diplomatică” separată a premierului ungar Viktor Orbán la Moscova pentru discuții cu liderul rus Vladimir Putin a încălcat tratatele UE, potrivit juriștilor Uniunii Europene.
TUE și TFUE, cele două tratate constitutive ale Uniunii Europene interzic orice „măsuri care ar putea pune în pericol realizarea obiectivelor Uniunii”.
Financial Times citează trei experți care confirmă și faptul că Orban a încălcat un alt principiu fundamental inclus în Tratatul Uniunii Europene (TUE). Mai exact, acțiunile de politică externă ale statelor membre nu trebuie să încalce principiul ”loialității și solidarității reciproce”.
„A fost o greșeală politică să meargă la Moscova”, a declarat pentru ziar președintele Consiliului European, Charles Michel, care conduce summiturile Consiliului European. „În ultimii zece ani, nu am văzut o reacție atât de puternică a altor 26 de țări ca urmare a acțiunilor unui stat... Este un fel de cartonaș galben”, a adăugat Michel.
Nu am informat pe nimeni înainte de vizitele mele la Moscova și Beijing, întrucât trebuie ai 100% independență.
Amintim că, imediat după preluarea președinției Consiliului UE, premierul ungar a mers în Ucraina, dar și în Rusia și China, numind totul o „misiune de pace”. Potrivit spuselor sale, el a încercat să găsească o soluție care să facă posibilă încheierea războiului din Ucraina. ”Nu eu stabilesc cine este vinovat pentru acest război. Obiectivul meu este pacea și încetarea focului”, spunea Orban, într-un interviu pentru DieWelt.
Ca răspuns, înalți oficiali UE au anunțat imediat că vizitele au fost bilaterale și că Orbán nu a primit niciun mandat de la Uniunea Europeană pentru ele. Au fost auzite critici și din partea statelor membre.
Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie, rol care le permite membrilor guvernului lui Orbán să prezideze reuniunile miniștrilor UE. Patru zile mai târziu a plecat la Moscova. Premierul ungar a susținut că a fost doar activitatea sa bilaterală, dar, potrivit unor țări din UE, Orbán a abuzat de statutul pe care îl are Ungaria (în calitate de țară care deține președinția rotativă a Consiliului de miniștri al UE), pentru a acorda mai multă greutate întâlnirii sale cu Putin.
Statele membre se pot plânge de activitățile lui Orbán, dar nu pot face mare lucru în privința lor. Totuși, aceștia își pot exprima nemulțumirea, de exemplu, boicotând reuniunile informale ale miniștrilor Uniunii desfășurate la Budapesta și având acolo o reprezentare simbolică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News