Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
Președintele american Donald Trump și-a exprimat indignarea față de atacul rus de joi asupra Kievului, care a ucis nouă persoane și a rănit alte aproximativ 90. El i-a cerut liderului rus Vladimir Putin să oprească atacurile și să încheie un acord de pace.
Într-o postare pe propria sa rețea socială Truth Social, Trump l-a avertizat pe liderul rus:
"Nu sunt mulțumit de atacurile rusești asupra Kievului. Este inutil și foarte prost cronometrat. Vladimir, OPRIȚI! 5.000 de soldați mor în fiecare săptămână. Să facem un acord de pace", a spus Trump în postare.
Armata rusă a lansat un atac combinat asupra Kievului, joi seară. A trimis drone sau rachete de croazieră în capitala Ucrainei. Atacul a făcut nouă persoane morți și alte 90 au fost rănite, inclusiv cel puțin șase copii și o femeie însărcinată.
În urma atacului rusesc, la Kiev au fost avariate mai multe clădiri prefabricate civile, depozite, stații de transport în comun și mașini. Mulți oameni au rămas blocați sub dărâmături, dintre care mulți au fost salvați de vii, a relatat Ukrainska Pravda.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat vineri, 25 aprilie, zi de doliu. „În memoria victimelor atacului masiv al inamicului asupra capitalei”, a scris Klitschko.
Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că rușii au trimis în Ucraina 145 de drone, 37 de rachete de croazieră Kh-101, 11 rachete balistice Iskander-M, șase rachete balistice Iskander-K și patru rachete de croazieră Kh-59 în Ucraina. În total, ucrainenii au reușit să doboare 112 ținte aeriene.
Potrivit Forțelor Aeriene, piloții de luptăde pe F-16 și Mirage au participat activ la respingerea atacului. „Piloții ucraineni au doborât zeci de ținte aeriene”, au spus forțele aeriene.
Președintele Trump s-a lăudat deja în timpul campaniei electorale că va reuși să pună capăt războiului din Ucraina cu 24 de ore înainte de a intra în Biroul Oval. Ulterior a declarat că nu vorbește serios și a dat un nou termen de o sută de zile. Acest termen expiră la sfârșitul lunii aprilie.
Ucraina acceptă planul de încetare a focului
Statele Unite au venit în martie cu un plan pentru o încetare completă a focului de 30 de zile, pe care Ucraina l-a acceptat necondiționat.
Rusia, însă, a respins-o, spunând că, deși este o idee bună, orice încetare a focului trebuie să abordeze „cauzele fundamentale ale conflictului”. Potrivit Rusiei, acestea includ interzicerea aderării Ucrainei la NATO, transferul celor patru teritorii ucrainene ocupate parțial către Rusia, precum și demilitarizarea Ucrainei prin reducerea la minimum a armatei ucrainene. Ucraina respinge acest lucru, evident.
Președintele SUA a declarat miercuri că a ajuns deja la un acord cu Rusia și că acum trebuie să ajungă la un acord cu Zelenski. Dar apoi a spus din nou că credea că are un acord cu amândoi.
"Cred că avem o înțelegere cu Rusia, trebuie să facem o înțelegere cu Zelenski. Și sper că Zelenski... M-am gândit că va fi mai ușor cu Zelenski, dar până acum a fost mai greu. Dar asta e în regulă, este în regulă. Dar cred că am făcut o înțelegere cu amândoi", a spus Trump.
Săptămâna aceasta, site-ul de știri Axios a dezvăluit cum arată planul SUA de a pune capăt războiului. Potrivit lui Axios, acest plan înseamnă de facto că va fi recunoscută ocuparea a 20% din teritoriul ucrainean.
Planul presupune, practic, acceptarea condițiilor Moscovei:
imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO;
încetarea luptelor pe actuala linie a frontului și recunoașterea „de facto” a ocupării de către Rusia a unor părți din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporoje;
angajamentul SUA de a recunoaște că Crimeea aparține Rusiei;
ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse impuse din 2014 și extinderea cooperării economice cu Statele Unite.
În schimbul unor astfel de concesii, Ucraina ar primi „garanții de securitate robuste” nespecificate din partea țărilor europene și non-europene.
Mai mult, Ucraina ar „dobândi” o zonă pe care rușii o ocupă în regiunea Harkov, chiar dacă este un teritoriu propriu, recunoscut internațional.
În același timp, rușii aveau să returneze ucrainenilor centrala nucleară de la Zaporojie, care urma să fie apoi operată de americani. Ar furniza energie electrică atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Președintele ucrainean Zelenski a exclus varianta ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei. Europa a respins-o și ea.
Ulterior, președintele american Donald Trump a declarat miercuri, 23 aprilie, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „ îngreunează” negocierile cu declarațiile sale despre Crimeea și că situația pentru Ucraina este „teribilă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News