”Voi fi sincer cu voi: Va fi dificil chiar și pentru 2028”. La 10 ani de la decizia NATO, Italia nu alocă încă 2% din PIB pentru armată
Italia se va lupta să atingă obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare până în 2028, a declarat marți ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, notează Reuters.
Dacă ne uităm pe statistica NATO cu procentele cheltuite pentru apărare de statele Alianței, putem observa că (cu unele excepții) procentul alocat armatei scade, cu cât ne îndepărtăm geografic de zona războiului din Ucraina.
Astfel, dacă România, statele baltice sau Polonia vor aloca pentru bugetul armatei peste 2,5% din PIB (spre exemplu - Polonia sare la aproape 4% din PIB, estimat pentru 2023), procentul scade când ajungem în inima Europei, excepție făcând Marea Britanie și Franța.
Procentul alocat apărării în statele NATO
La summitul NATO din 2014, desfășurat în Țara Galilor la câteva săptămâni după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, liderii NATO au convenit să aloce, în deceniul ce urma, cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
Cu toate acestea, guvernarea anterioară a Italiei, condusă de precautul economist Mario Draghi, a amânat obiectivul cu patru ani.
„Suntem într-adevăr departe de 2%, foarte departe”, a spus Crosetto în fața comisiilor de apărare și afaceri externe ale celor două camere ale parlamentului italian.
„O țintă imposibilă pentru 2024, dar, dacă sunt sincer cu voi... va fi dificil chiar și pentru 2028”, a spus el.
Este de așteptat ca Italia să cheltuiască 1,46% din PIB pentru apărare în acest an, au arătat estimările NATO în iulie, în timp ce alți membri europeni ai alianței, inclusiv Polonia, Marea Britanie, Grecia și țările baltice, au depășit cu mult această țintă.
Procentul alocat achizițiilor de echipamente moderne
Procentul alocat investițiilor în statele NATO
Datele care se regăsesc pe site-ul NATO mai relevă un aspect important - toate statele și-au îndeplinit ținta de a cheltui minim 20% din sumele alocate apărării pentru achiziții de tehnică de luptă/echipamente.
Cu toate acestea, observăm că sunt câteva state (Polonia, Finlanda sau Ungaria) care au reușit performanța de a direcționa jumătate din sume pentru investiții, în timp ce România are doar o treime din sume alocate pentru cheltuieli de echipamente.
O comparație edificatoare poate fi făcută între România și Ungaria: ambele țări au alocat peste 2% din PIB (România - 2,44%, Ungaria - 2,43%) dar Ungaria a direcționat către achiziții de tehnică nouă 48,4% din bugetul apărării, în timp ce România a alocat doar 35,2% din sume pentru achiziții de tehnică militară modernă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News