Vostok 2018. Chifu: ”Rusia știe că inamicul real este China”
Analistul politic Iulian Chifu apreciază că programul de manevre militare Vostok-2018, la care au participat aproape 300.000 de militari ai armatei ruse şi mii de militari chinezi, reprezintă o chestiune de imagine iar binomul alcătuit din cele două state este de fapt unul conjunctural.
"Rusia ştie foarte bine că principalul său inamic real este China, prin faptul că ea este în creştere, iar Rusia în egală măsură utilizează China pentru a se plasa în prima categorie şi a obţine cât poate de mult, acum cât încă mai poate, cât încă intră în diferitele jocuri globale, având şi Rusia propriile sale instrumente, evident. Acele companii militare private, iată, sunt un asemenea instrument cu care Rusia proiectează forţa şi pe care China nu le are. Sunt specificităţi ale fiecăruia dintre actori", a declarat Chifu, într-un interviu acordat Agerpres.
El a adăugat că pune "sub semnul întrebării acest binom", în opinia sa, "conjunctural şi imagologic".
"Cred că este conjunctural şi doar imagologic, că este o chestiune de PR, iar cei doi prin esenţa lor sunt de fapt duşmani. Şi, în orice caz, sunt duşmanii Occidentului, ca atare. Lucrul acesta l-am văzut deja, prin înseşi posturile lor şi valorile pe care le împărtăşesc. (...) 300.000 de soldaţi de-o culoare, cu 3.000 din cealaltă şi începi să spui că e un exerciţiu comun, ca şi cum armatele ar fi participat într-o formă egală sau proporţional. De fapt, acolo este un exerciţiu al Federaţiei Ruse în care au fost invitaţi, pentru a da blazonul acesta al parteneriatului strategic bilateral. Deci, este o chestiune de imagine", a spus Chifu.
Analistul politic consideră că cele două state sunt în situaţia de face schimb de locuri în ierarhia globală, China fiind în creştere, iar Rusia mergând spre locul al treilea din punctul de vedere al relevanţei.
"Să ne uităm cu mare atenţie la ce se întâmplă în jur, la modul în care funcţionează Rusia. O ştiam deja, aici avem o paletă foarte foarte largă de informaţii şi de evaluări, inclusiv în ceea ce ne priveşte - uitaţi-vă în această perioadă, când am sărbătorit 140 de ani de relaţii bilaterale, şi ne trezim cu ambasadorul rus care ne acuză că suntem stat care destabilizăm securitatea din regiune - şi mergând mai departe cu China, cu propriile sale instrumente specifice, pe care le-am văzut, am văzut şi reacţiile Uniunii Europene în această direcţie. Şi, evident, marea întrebare, cum spun americanii, de un milion de dolari: care este de fapt relaţia dintre cei doi actori? Cât este joc? Cât este public relations? Cât îl foloseşte fiecare pe celălalt şi cât de multe diferenţe există între aceşti doi actori, unde intervin de fapt problemele majore, deşi îşi tolerează fiecare celuilalt capacitatea de intervenţie şi de utilizare a acestui pretins parteneriat strategic între cele două?", a spus el.
În acest context, Iulian Chifu a apreciat că relaţia dintre cele două state nu este una de tip Franţa-Germania.
"Deci, nu avem de-a face cu un binom de tip Franţa-Germania, cum are Uniunea Europeană, unul ocupându-se de partea mai degrabă economică, altul mai degrabă de partea de securitate. Avem aici doi actori mari, cu ambiţii globale şi care la momentul de faţă sunt în situaţia de a face schimb de locuri, într-o ierarhie globală, în care Rusia merge spre locul trei ca relevanţă globală, tocmai pentru că aspiră să îşi construiască instrumente cu capacitate globală, dar nu reuşeşte, şi China, care e în creştere, ba chiar pune sub semnul întrebării actorul care e pe prima poziţie", a afirmat analistul.
La programul de manevre militare Vostok-2018, desfăşurat în Siberia orientală şi Extremul Orient rus (din 11 până pe 17 septembrie), au participat aproape 300.000 de militari ai armatei ruse, precum şi mii de militari chinezi şi mongoli. În manevre au mai fost implicate 36.000 de blindate şi peste 1.000 de aparate de zbor (avioane, elicoptere, drone), 80 de nave. Aceste exerciţii au fost cele mai ample nu doar din epoca postsovietică, ci şi din cea de sfârşit a Războiului Rece, ultimele aplicaţii militare de o asemenea anvergură fiind efectuate de armata URSS în anul 1981
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News