Vot crucial în Republica Moldova | Referendumul pro-UE trece la limită. Maia Sandu: Grupările criminale ar fi cumpărat circa 300 de mii de voturi
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu anunță că în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie, grupările criminale ar fi cumpărat 300 de mii de voturi. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.
Președinta R. Moldova Maia Sandu, votând la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea în Europa. Foto: Agerpres
Update: Referendumul constituțional privind integrarea R. Moldova în UE balansează pe marginea prăpastiei. Rezultatele preliminare arată un scor de 50,16% la 49.84% între taberele ”DA” și ”NU” după numărarea a 98.29% din procesele verbale.
Cu aproximativ încă 10 mii de voturi nenumărate, toate din diaspora, pentru integrarea în UE au votat 735 834 de oameni, în timp ce împotrivă - 731 123.
După procesarea a peste 90% din procese verbale în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în UE, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ar urma să se întâlnească peste două săptămâni în turul II.
În cadrul primei reacții oferite după închiderea secțiilor de vot, președintele Maia Sandu a reclamat că grupările criminale, împreună cu forțe străine (Rusia, n.r.), ar fi cumpărat 300 de mii de voturi.
După miezul nopții, Maia Sandu a venit cu o declarație în contextul scrutinului de duminică. Ea a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat Republica Moldova cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”.
„Un atac fără precedent asupra libertății și democrației în țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă. Cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a anunțat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, autoritățile dispun de probe, conform cărora ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi.
„Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frica și panica în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a adăugat Maia Sandu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News