Zelenski: Armata Ucrainei așteaptă doar semnalul Moldovei pentru eliberarea Transnistriei. O acțiune militară unilaterală - exclusă
În cadrul summitului Comunității Politice Europene (CPE) care a avut loc ieri la Chișinău și care a reunit aproape 50 de șefi de stat și de guverne, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, acesta din urmă și-a exprimat susținerea pentru rezolvarea dosarului transnistrian și la presiunea presei a abordat și subiectul sensibil al unei intervenții militare în Transnistria, teritoriu aflat în componența Republicii Moldova dar sub ocupația trupelor ruse.
Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina nu are dreptul să întreprindă acțiuni militare în Transnistria vecină decât dacă autoritățile din Republica Moldova vor cere acest lucru.
Președintele Ucrainei a negat astfel zvonurile privind planificarea unor acțiuni militare unilaterale în Transnistria.
„Ucraina poate acționa militar și ajuta doar dacă există o solicitare din partea Republicii Moldova”, a precizat Zelenski, citat de publicația ucraineană Pravda. După ce la presiunea presei Zelenski a refuzat să răspundă de două ori la întrebarea dacă o asemenea solicitare a existat sau există, președintele ucrainean a revenit și a precizat că „Nu a existat nicio astfel de cerere”.
Zelenski a subliniat că Ucraina nu revendică teritoriul Transnistriei ocupat de forțele ruse și și-a manifestat încrederea că victoria Ucrianei în război poate duce la soluționarea dosarului transnistrean și la eliberarea Transnistriei.
În ceea ce privește formatul 5+2 pentru soluționarea dosarului transnistrean Kievul îl consideră „mort”. Rusia de partea cealaltă admite că formatul e înghețat după invadarea brutală a Ucrainei. Formatul 5+2 pentru soluționarea dosarului transnistrean are la bază Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori.
De precizat că în martie anul trecut Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse din organizație și a fost votat în unanimitate amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă.
Nu e prima oară când se vorbește de eliberarea Transnistriei. Anul trecut două brigăzi ucrainene erau concentrate în apropierea graniței cu Transnistria
Armata Ucrainei. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
În vara anului trecut Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării la Chișinău, a confirmat pentru DefenseRomania că Ucraina a propus Republicii Moldova, în caz de nevoie, ajutor militar pentru problema transnistreană.
„Știu că Armata ucraineană are concentrate două brigăzi în apropiere de Transnistria. Problema ucrainenilor este cum va reacționa Republica Moldova în cazul în care Ucraina atacă forțele ruse din Transnistria. (...) Pe ucraineni îi interesează cum va reacționa într-un asemenea scenariu R. Moldova pentru că Transnistria e teritoriu ocupat de Federația Rusă, dar pe care noi îl considerăm parte a Republicii Moldova”, preciza Șalaru la vremea respectivă, într-un moment în care existau temeri mari că Rusia ar putea folosi Transnistria ca o trambulină pentru acțiuni militare împotriva Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: E depozitul de muniție de la Cobasna o miză reală? Trupele ruse de ocupație din Transnistria în fază latentă, după o perioadă mai activă în 2022
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News