Zidului lui Trump de la graniţa cu Mexicul, o problemă de interes militar pentru Pentagon
Pentagonul a transmis luni Congresului SUA, cu o întârziere de câteva săptămâni, o listă cu peste 400 de proiecte de construcţii militare din întreaga lume, inclusiv câteva zeci din California, de la care ar putea redirecţiona fonduri pentru construirea zidului promis de multă vreme de preşedintele Donald Trump la graniţa cu Mexicul, relatează marţi dpa şi Los Angeles Times.
Documentul cuprinde proiecte în valoare de peste 12,8 miliarde de dolari privind construirea de locuinţe pentru militari, facilităţi pentru stocarea materialelor periculoase, debarcadere şi aeroporturi sau renovarea de instituţii de învăţământ.
Suma totală alocată acestor proiecte este de aproape patru ori mai mare decât cei 3,7 miliarde de dolari de care preşedintele Trump a afirmat că ar putea fi realocaţi de la proiecte de construcţii militare pentru a-şi îndeplini promisiunea din campania electorală de a ridica un zid la graniţa de sud a SUA. Circa 1100 de kilometri de bariere au fost deja instalate în timpul predecesorilor săi George W. Bush şi Barack Obama.
Perspectiva ca finanţarea unor proiecte militare să fie pusă sub semnul întrebării a stârnit însă preocupare în Congres, unde aleşii americani apără prin tradiţie cu îndârjire proiectele militare şi de altă natură din circumscripţiile lor, aprobarea acestora putând necesita ani la rând de negocieri.
Documentul difuzat luni nu precizează care anume dintre proiecte ar urma să fie folosite pentru construirea zidului. "Simpla prezenţă a unui proiect pe listă nu înseamnă că respectivul proiect va fi utilizat în final", a menţionat Pentagonul, ceea ce nu a făcut decât să adâncească nemulţumirea şi confuzia congresmenilor.
Evan Hollander, din comisia pentru buget a Camerei Reprezentanţilor, a denunţat "încă o tactică menită să amâne consecinţele politice ale declarării stării de urgenţă de către preşedintele Trump".
Pentagonul i-a asigurat pe legislatori că nu vor fi folosite proiecte de construcţii militare deja contractate sau care urmează să fie contractate în anul fiscal 2019, care a început în octombrie trecut, precum şi că nu va fi afectată construcţia de locuinţe militare. Totuşi, pe lista prezentată luni figurează câteva astfel de proiecte.
În acelaşi timp, Casa Albă a explicat că banii destinaţi construirii de facilităţi pentru armată vor fi utilizaţi la finanţarea zidului doar după epuizarea altor resurse.
Se va avea în vedere de asemenea dacă redirecţionarea de fonduri pentru proiecte de construcţii militare nu afectează bugetul pentru întreţinerea facilităţilor militare existente, care are deja, potrivit Pentagonului, un deficit de 116 miliarde de dolari.
Vinerea trecută, preşedintele Trump a recurs la dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie adoptată de Congres, care se opune eliberării de fonduri în regim de urgenţă pentru ridicarea unui zid la frontiera cu Mexic. A fost pentru prima oară de la preluarea mandatului de preşedinte, cu mai bine de doi în ani în urmă, când liderul de la Casa Albă şi-a exercitat acest drept. Camera Reprezentanţilor urmează să supună la vot la 26 martie veto-ul prezidenţial, dar oponenţii lui Trump din Congres nu dispun de super-majoritatea de două treimi din ambele Camere necesară pentru a respinge acest veto.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News