Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Situația din teren
În cursul zilei de 3 martie, situația din teren se caracterizează prin lupte intense pe toate direcțiile, atât aeriene, cât și terestre. Conducerea trupelor ucrainene a evitat să mai furnizeze informații detaliate pe fiecare direcție de operații, punând accentul situațiile relevante din câteva localități.
În prezent, la nivelul conducerii militare ucrainene se estimează că din cele 117 grupării de luptă de nivel batalion constituite și echipate pentru invadarea Ucrainei, doar 6 au mai rămas în afara Ucrainei, iar starea morală și psihologică a forțelor ruse este la un nivel scăzut.
În direcția Brovary (regiunea Kiev), luptătorii ucraineni au respins un atac cu blindate și au distrus 2 tancuri și 4 vehicule de luptă pentru infanterie ruse.
De asemenea, se precizează că ieri apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei avioane de luptă rusești.
"Astăzi, apărarea antiaeriană a distrus încă trei avioane ale ocupanților ruși. Su-30SM, Su-34 și Su-25 ale ocupanților ruși sunt acum marcate cu roșu. Pierderile în legătură cu elicopterele inamice sunt clarificate", se precizează în comunicat.
Armata rusă a ocupat întreprinderea din localitatea Belovodskoe (regiunea Sumy) aducând în incinta facilității și în zona acesteia aproximativ 225 de unități de luptă, inclusiv echipament greu de artilerie.
“Ocupanții terorizează populația locală. Avioanele rusești bombardează zona”, a declarat șeful Consiliului Regional Sumi, Dmitri Jivițki. Potrivit acestuia, ocupanții își consolidează genistic poziția, au plasat lunetişti pe acoperiş și nu ezită să tragă în civili.
Centrala nucleară Zaporojie este sub controlul forțelor ruse, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei.
„Personalul operațional monitorizează starea unităților de putere și asigură funcționarea centralei în conformitate cu cerințele reglementărilor tehnologice pentru funcționare în siguranță”, a informat astăzi agenția pe site-ul său, după ce focurile armatei ruse au generat aseară un incendiu în incinta centralei. Potrivit agenției, până acum nu s-au înregistrat modificări ale nivelului de radiații, iar din cele șase unități de putere funcționează doar una (numărul 4) care produce în prezent 690 MW.
Nu există victime în rândul populaţiei civile locale ca urmare a bombardării centralei nucleare, după cum a informat primarul orașului Energodar, Dmytro Orlov. Acesta a precizat că astăzi nu există încălzire în oraș, sistemul de alimentare cu apă este parțial avariat, dar s-a refăcut alimentarea cu energie electrică. „Incendiul a fost stins de către personalul specializat al centralei nucleare”, a mai adăugat primarul din Energodar.
Comisarul pentru Drepturile Omului în Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) Peter Maurer și la șeful misiunii CICR în Ucraina, Florence Gillette, pentru asistență în găsirea și ajutarea prizonierilor ruși de război. Aceasta solicită „protejarea drepturilor militarilor ruși capturați în Ucraina. tratarea lor conform dreptului internațional, inclusiv asigurarea dreptul la îngrijire medicală”.
Președintele Camerei Americane de Comerț din Ucraina, Andy Gunder, a cerut tuturor companiilor americane și multinaționale să își închidă toate operațiunile în Rusia. „Companiile americane trebuie să înceteze să facă bani într-un stat paria care ucide femei și copii nevinovați și atacă o centrală nucleară în Europa secolului 21”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook vineri dimineață.
Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va fi convocată în viitorul apropiat, din cauza situației din jurul centralei nucleare Zaporojie. Ambii lideri au convenit că Rusia ar trebui să oprească atacul asupra centralelor nucleare și să permită accesul nestingherit la serviciile de urgență. "Prim-ministrul a spus că acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct securitatea întregii Europe. El a precizat că Regatul Unit va face tot posibilul pentru a se asigura că situația nu se înrăutățește", se arată în comunicat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va organiza astăzi o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO cu privire la situația din Ucraina, la sediul Alianței de la Bruxelles. „O ședință extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de externe va avea loc vineri, 4 martie, la sediul NATO. Întâlnirea va avea loc sub conducerea personală a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg”, a spus alianța într-un comunicat. afirmație.
La întâlnire vor participa și miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Sunt așteptate declarațiile lui Stoltenberg și ale secretarul de stat american Antony Blinken.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Miercuri dimineață, un înalt oficial rus și-a pierdut viața în Sevastopol, la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din Crimeea, în urma unei explozii care a avut loc în vehiculul său, unde fusese plasat un dispozitiv exploziv. Autoritățile locale din această peninsulă, anexată de Rusia, au confirmat incidentul, fără a preciza gradul sau unitatea de proveniență a militarului, conform AFP și Agerpres. Acesta era, potrivit SBU și mediei ucrianene, Șeful Statului Major al Brigăzii de Nave purtătoare de Rachete a Flotei Mării Negre.
Surse rusești au anunțat că, în dimineața zilei de 13.11.2024, în jurul orei 07:00 (ora Moscivei), șapte bombardiere strategice Tu-95MS au lansat rachete de crozieră Kh-101 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Lovitura principală a vizat capitala și regiunea Kiev.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a declarat că leadershipul din ţara lor risipeşte bani pe atacuri asupra Israelului care ar putea fi investiţi în viitorul populaţiei iraniene, transmit Agerpres și DPA.
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.
Europenii au luat din muzee tancuri sovietice vechi pentru a antrena armata ucraineană în combaterea tacticilor capcană folosite de soldații ruși pe câmpul de luptă, potrivit general-locotenentului Andreas Marlow, comandantul Misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina (EUMAM Ucraina).
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat interesul față de două puncte, așa-numitul Plan de Victorie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderul rus Vladimir Putin a ordonat ca regiunea Kursk să fie readusă sub control rusesc până pe 20 ianuarie, ziua învestirii președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Pe data de 5 noiembrie un bloc din Belgorod, Rusia, a fost lovit de o dronă. La momentul respectiv autoritățile ruse au acuzat Ucraina de „crime de război” și atacuri asupra populației civile. Guvernatorul rus al regiunii a fost cel care a declarat în primă fază că drona care a lovit blocul a fost una ucraineană.
Pierderile suferite de forţele ruse în Ucraina au atins un nivel record de 1.770 militari pierduţi într-o singură zi, potrivit cifrelor publicate de Kiev pe 11 noiembrie. Totalul depășește recordul anterior de 1.740 din 13 mai. Potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene, totalul pierderilor, în materie de trupe, se ridică acum la 710 660.
Libanul a anunțat, duminică, că intenționează să consolideze desfășurarea armatei în sudul țării, care a asistat de mai multe săptămâni la bombardamente violente israeliene asupra locațiilor Hezbollah. Ministrul libanez de externe, Abdullah Bouhabib, a declarat în discursul său la reuniunea ministerială arabo-islamică de la Riad: "Guvernul libanez a decis să recruteze și antreneze aproximativ 1.500 de soldați în vederea trimiterii a 5.000 de militari suplimentari, pentru a se alătura celor aproximativ 4.500 deja prezenți în această regiune".
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
Potrivit cotidianului american The Washington Post, care citează surse din Ucraina și SUA, Forțele Armate ale Federației Ruse au format o grupare militară puternică în regiunea Kursk, de 50.000 de militari, care include și trupele nord-coreene.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi au vorbit joi, 7 noiembrie, despre războiul din Ucraina, a raportat Washington Post.
T-90M Proryv e cel mai avansat tanc rus, exceptând „fantoma” T-14 Armata. T-90M a fost folosit intens pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a suferit inclusiv pierderi. Însă T-90M e de departe cel mai capabil tanc pe care ocupantul rus îl are azi la dispoziție.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 10.11.2024, trupele ruse au întrebuințat un număr record de atacuri cu drone de tip Shahed (Geran-2) și de tip necunoscut asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
Ministrul irakian al Apărării discută cu omologul său saudit un mecanism de instruire comună între forțele celor două țări, ca parte a eforturilor de a întări stabilitatea în regiune și de a face față provocărilor comune de securitate.
Fondatorul SpaceX, antreprenorul american Elon Musk, a participat la conversația telefonică dintre câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump, și șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după cum a informat vineri, 8 noiembrie, publicația online Axios, citând doi interlocutori familiarizați cu conținutul conversației dintre cei doi lideri.
Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, crede că Trump va depune eforturi pentru a pune capăt războiului din Ucraina și va încheia un acord cu Putin, dar este puțin probabil ca acordul să fie în interesul Europei și al ucrainenilor.
În ultimele luni ale mandatului său Joe Biden a decis să permită contractorilor americani din industria de apărare să opereze în Ucraina pentru a asigura întreținerea și repararea echipamentelor militare furnizate de Pentagon, potrivit unor oficiali americani citați de Reuters, notează Agerpres. Această schimbare politică semnificativă are ca scop susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Serviciile de informații ucrainene spun că au analizat componentele găsite în urma prăbușirii dronei ruse S-70, care a fost lovită intenționat de o rachetă lansată de avionul rusesc Su-57.
Forțele ruse, probabil cu sprijinul soldaților nord-coreeni, au întețit atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse.
Armata ucraineană a lovit cu dronele sale o rafinărie de petrol rusă din regiunea Saratov, unde a izbucnit un incendiu, a informat guvernatorul regiunii, Roman Busargin, potrivit căruia nu sunt victime.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Budapesta, că soldaţi nord-coreeni, care se află în regiunea rusă Kursk, potrivit Kievului şi Occidentului, "au luat parte la lupte" alături de trupele ruse şi au suferit "pierderi" în ciocnirile cu forţele ucrainene, relatează Agerpres, AFP şi Reuters.
Câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, care a promis că va pune capăt conflictului din Ucraina, determină conducerea de la Kiev să caute noi soluții pentru a-și îmbunătăți poziția în perspectiva unor posibile negocieri cu partea rusă. Potrivit canalului ucrainean de pe rețeaua de socializare Telegram “Legitimny”, care citează „o sursă bine informată”, biroul lui Zelenski ia în considerarea opțiunea unei noi ofensive. Informația e publicată și de canalele de propagandă rusești, inclusivi Topwar, un portal de propagandă pro-război. Interesant e că și Forbes are un scenariu asemănător.
De la începutul războiului și până în prezent, Polonia a furnizat Ucrainei 324 de tancuri, 400 blindate de luptă pentru infanterie BMP-1, 14 avioane MiG-29, precum și alte echipamente extrem de valoroase care au permis forțelor ucrainene să țină frontul.
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Subfinanțarea cronică a Forțelor Armate nu s-a regăsit doar în România. În ciuda achizițiilor de tehnică militară modernă, majoritatea statelor europene încă suferă la capitolul numărul de personal.
Germania încearcă să găsească doritori pentru a se înrola, Grecia se luptă să oprească hemoragia de personal din Marina militară (ai cărei ofițeri pleacă în flota comercială, primind salarii de câteva ori mai mari), iar în Franța - deși a fost implementat un serviciu militar voluntar „soft”, tinerii preferă sectorul privat din cauza condițiilor și salariilor mai bune.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut, pe 26.11.2024, că, în ultimele trei zile, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit de două ori ținte din regiunea Kursk, folosind rachete occidentale cu rază lungă de acțiune transferate Kievului.
Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat, pe 25 noiembrie, o rezoluție privind ajutorul acordat Ucrainei, în care solicită statelor Alianței să furnizeze armament Ucrainei, inclusiv ”rachete cu rază medie de acțiune”.
Rusia a expulzat astăzi un diplomat britanic pe care l-a acuzat de spionaj și de furnizare de informații false la intrarea în țară, anunță TASS, care o citează pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Potrivit surselor publicațiilor ucrainene, Biroul Președintelui dorește să-l schimbe pe Kirilo Budanov, șeful HUR, informațiile militare ucrainene și să numească în locul lui „o persoană mai loială autorităților”.
Șeful informațiilor cehe, Michal Koudelka, consideră că Rusia va ataca estul și centrul Europei dacă nu este oprită la porțile Ucrainei. Într-un interviu acordat Bloomberg (publicat pe 26 noiembrie), el îi avertizează pe aliați că împingerea Kievului să accepte concesii semnificative pentru a pune capăt războiului din Ucraina nu va face decât să încurajeze Kremlinul.
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi că, în cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, atunci Moscova ar putea considera un astfel de transfer ca echivalând cu un atac asupra Rusiei, oferind temei pentru o ripostă nucleară, informează Agerpres și Reuters.
Washingtonul ia în serios amenințările Kremlinului de a „neutraliza” baza de apărare antirachetă din orașul polonez Redzikowo, care a fost deschisă oficial la 13 noiembrie. Acest lucru a fost declarat de consilierul pe probleme de comunicare al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing din 25 noiembrie. „Astfel de amenințări trebuie luate în serios, și o facem. Oricât de nesăbuite și iresponsabile ar fi, le luăm în serios”, a declarat Kirby.
Răspunsul natural ar trebui să fie tot. Sunt însă câteva nuanțe la care m-aș opri puțin.
Angela Merkel, care a condus guvernul german din 2005 până în 2021, își apără din nou acțiunile în calitate de cancelar, răspunzând în special la acuzațiile privind războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei și cooperarea cu Vladimir Putin. Cu ocazia publicării memoriilor sale, o carte intitulată ,,Libertate: Memorii 1954-2021'', Merkel a acordat o serie de interviuri și a planificat deplasări în diferite țări pentru a se adresa publicului din Statele Unite și Marea Britanie, printre altele.
Surse americane susțin că Marea Britanie a livrat Ucrainei zeci de rachete de croazieră Storm Shadow cu câteva săptămâni înainte de acordarea aprobării oficiale pentru atacuri cu aceste arme în adâncimea teritoriului rus. Bloomberg a semnalat această livrare, afirmând că a avut loc după ce Ucraina și-a epuizat stocurile.
Surse din cadrul Pentagonului au informat că bombardiere strategice de tip B-52H Stratofortress desfășurate în Europa aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au luat parte la exerciții executate în statele baltice, lovind pentru prima dată ținte de la sol din această regiune.
Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a declarat în cadrul Forumului internațional de securitate de la Halifax că Ucraina are nevoie de investiții mai mari în capacitățile sale de producție militară, nu de trupe străine pe câmpul de luptă. Intr-un interviu acordat The Hill, Pevkur a subliniat că Ucraina își poate gestiona apărarea în mod eficient dacă i se furnizează resursele necesare. „Din câte știu eu, ucrainenii se pot descurca cu toate acestea, atunci când le putem furniza tot ceea ce au nevoie pentru a lupta cu Rusia”, a declarat Pevkur.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat în prima sa zi de mandat că va semna un ordin executiv prin care va impune un tarif de 25% pentru toate mărfurile din Mexic și Canada, precum și un tarif suplimentar de 10% pentru produsele produse în China.
Japonia și Statele Unite elaborează un plan militar comun pentru a răspunde la o posibilă escaladare în Taiwan. Planul include desfășurarea de rachete în Japonia, a relatat duminică agenția de presă japoneză Kyodo.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care sprijină grupările teroriste Hamas şi Hezbollah în lupta lor împotriva Israelului în Fâşia Gaza şi Liban, a declarat că ar trebui emise pedepse cu moartea pentru liderii israelieni, nu mandate de arestare, relatează Agerpres șo Reuters.
Recent, trupele ruse din regiunea Donețk au avansat mai rapid decât pe intreg parcursul anului 2023 și, având în vedere succesele inregistrate in apropiere de orasele Vuhledar și Velika Novosilka, comandamentul acestor trupe de ocupatie ar putea încerca mai multe opțiuni pentru continuarea avansării în regiunea Donețk. Acesta este punctul de vedere al analiștilor de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
În timpul summitului NATO de la București în 2008, liderii NATO au respins cererea ca Georgia și Ucraina să devină candidați pentru aderarea la Alianță.
Candidatul independent Călin Georgescu a obținut în mod neașteptat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România (peste 22%) și este posibil să se întreacă cu Elena Lasconi (peste 19%) din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) în turul al doilea care va fi decisiv pe 8 decembrie.
Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM. Însă Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru ca SUA să rezolve problemele tehnice înainte de orice livrare, relatează Reuters.
Ziarul britanic Financial Times a relatat că armata rusă a reușit cu ajutorul grupării Houthi să recruteze sute de bărbați yemeniți printr-o "operațiune de înșelătorie", pentru a-i trimite ulterior pe frontul din Ucraina.
În septembrie 2024, ca parte a unuia dintre pachetele sale de ajutor militar, Suedia a oferit Ucrainei componente pentru avioanele JAS 39 Gripen, suficiente pentru deservirea a 14 aeronave de acest tip. Cu toate acestea, livrarea efectivă a Gripen către Forțele Armate Ucrainene urmează să aibă loc ceva mai târziu. Ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, a declarat acest lucru în timpul conferinței sale de presă comune cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 22 noiembrie 2024, relatează publicaţia Janes.
Inginerii britanici au demonstrat cu succes primul submarin autonom de mari dimensiuni, cu aplicabilitate militară.
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China.
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22.93% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi are 19,17% și îl depășește pe Marcel Ciolacu (19,16%), arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale din ţară şi străinătate.
Pe 21 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia a lansat un nou tip de rachetă într-un atac asupra Ucrainei, o demonstrație de putere militară menită să descurajeze aliații Kievului de la orice sprijin suplimentar împotriva invaziei sale la scară largă. „În prezent, nu există nicio modalitate de a contracara această armă. Rachetele atacă țintele cu o viteză de 10 Mach, adică 2,5-3 km pe secundă”, a spus atunci Putin. „Suntem pregătiți pentru orice evoluție. Dacă cineva încă se mai îndoiește de acest lucru, nu ar trebui. Va exista întotdeauna un răspuns”.
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
Republica Moldova a salvat România de la un scor și mai dezastruos în favoarea candidatului pro-rus Costin Georgescu.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
Phenianul a trimis forțe speciale în Rusia cu generalul lor cu trei stele Kim Jong-pok. Acești soldați sunt mai bine pregătiți decât membrii unităților obișnuite, spune Wall Street Journal.
O dronă neidentificată a urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale britanice. Potrivit ziarului german Bild, în dimineața zilei de vineri, 22 noiembrie, a fost observat și semnalat un obiect suspect care se presupune că supraveghea portavionul staționat în apropierea portului Hamburg.
Rachete sol-sol ucrainene distrug din nou o țintă rusească importantă, după ce SUA au permis angajarea unor obiective în adâncimea teritoriului Rusiei. „În noaptea de 24 noiembrie, unitățile forțelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lansat un atac de grup asupra pozițiilor unui divizion din Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene al Armatei a 6-a a Federației Ruse, care se află în regiunea Kursk”, a anunțat Statul Major General (SMG) ucrainean într-un comunicat de presă.