A ajuns sau nu sistemul Patriot în Ucraina? Mass-media americană face noi precizării, dar analiştii militari ucraineni dezmint informaţiile
Pentru armata ucraineană, Patriot este unul dintre cele mai așteptate sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă, dar de mai multe zile apar informaţii, în diverse publicaţii occidentale, că un astfel de sistem s-ar afla deja pe teritoriul Ucrainei. Cât sunt de adevărate aceste informaţii nu putem preciza cu exactitate, dar putem să luăm în considerare aprecierile analiştilor militari ucraineni care susţin că este foarte puțin probabil ca sistemul Patriot să fie desfășurat în Ucraina înainte ca militarii ucraineni să termine perioada de pregătire pentru operarea acestuia.
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.
De unde a început totul? O știre potrivit căreia Ucraina ar fi primit deja prima baterie a sistemului de rachete Patriot a fost publicată de ziarul spaniol La Razon, citând o declarație a ministrului polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, iar acum o publicație americană a relatat că probabil Ucraina a primit un sistem Patriot, dar nu îl utilizează încă.
Cotidian american Financial Times, într-un articol destul de lung despre recentele atacuri cu rachete rusești X-47 Dagger, a precizat că "este posibil ca Ucraina să fi primit unul dintre cele două sisteme de apărare antiaeriană Patriot promise de SUA și Germania, dar acesta nu a fost încă pus în funcțiune. Mai multe lansatoare Patriot sunt, de asemenea, așteptate să vină din Olanda".
Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.
După cum precizează analiştii publicaţiei ucrainene DefenceExpress, trebuie remarcat de la bun început că Financial Times nu susține că Ucraina a primit deja fizic Patriotul, ci doar presupune acest lucru.
În același timp, se remarcă faptul că, chiar dacă forțele armate ucrainene au primit deja un sistem Patriot, acesta nu a fost încă pus în funcţiune, ceea ce înseamnă că simpla prezența a acestui sistem de rachete în Ucraina nu schimbă cu nimic situaţia actuală - nivelul de apărare aeriană de care are nevoie Kievul.
Această situație este cu siguranță posibilă, dar destul de ilogică, deoarece menținerea sistemelor într-o stare neoperațională este o decizie destul de ciudată, având în vedere importanţa sa în creşterea nivelul de apărare aeriană de care Ucraina are acum mare nevoie.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Trebuie precizat faptul că perioada de pregătire anunțată pentru militarii ucraineni, care a început în ianuarie, va dura 10 săptămâni, după cum a anunțat anterior ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Acest lucru înseamnă că perioada de pregătire ar trebui să se încheie până la sfârșitul lunii martie.
De asemenea, trebuie să se înțeleagă că desfășurarea unor sisteme Patriot în Ucraina nu ar trebui să fie anunţat cu lux de amănunte, ci trebuie o surpriză pentru forţele ruse de ocupaţie. Pentru că Patriot, pe lângă capacitatea de a intercepta rachete balistice la o distanță de 60 km cu interceptoare de tip MSE, are și capacitatea de a folosi rachete PAC-2. Aceste rachete antiaeriene sunt concepute pentru a intercepta ținte aeriene la distanțe de aproximativ 160 km.
Având în vedere că aviația militară rusă executa uneori misiuni de la înălțimi mari chiar și în zonele de front, utilizarea neașteptată a sistemelor Patriot ar putea fi o surpriză pentru piloţii ruşi care acum zboare în zone unde până acum se simțeau absolut în siguranță - dincolo de raza de acţiune a actualelor sisteme de apărare antiaeriană de care dispune acum armata ucraineană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News