Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Flota rusă din Marea Baltică. Sursa foto: Jamestown.org.
Flota rusă din Marea Baltică. Sursa foto: Jamestown.org.

Marea Baltică, un ochi de apă relativ închis și puțin adânc situat în nordul Europei, a cunoscut o transformare radicală a semnificației sale strategice și geopolitice, în special în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia și a aderării ulterioare a Finlandei și Suediei la NATO.

Cândva o frontieră între Est și Vest, Marea Baltică devine din ce în ce mai mult un spațiu dominat de NATO, ceea ce din punct de vedere al Rusiei reprezintă provocări semnificative și necesită o recalibrare a priorităților strategice. Pentru NATO, acest spațiu consolidează un flanc nordic crucial, în timp ce pentru Rusia, acesta riscă să devină o fundătură strategică, complicând proiectarea puterii.

Marea Baltică este un „lac NATO”, a precizat în februarie șefului Statului Major al Marinei franceze, amiralul Nicolas Vaujour. În 2023, Guillaume Lasconjarias, profesor la Universitatea Sorbona, se rezuma la a defini Marea Baltică ca „Mare Nostrum al NATO”, aminteşte publicația franceză Challenges.

De când Finlanda și Suedia au aderat la NATO în 2023 și, respectiv, 2024, raportul de forțe din Marea Baltică, deja foarte favorabil Alianței Nord Atlantice, s-a deteriorat în mod incontestabil pentru Rusia. O privire pe hartă este suficientă pentru a înțelege de ce.

Peisajul strategic al Mării Baltice a fost fundamental modificat de extinderea NATO. Toate statele riverane, cu excepția Rusiei, sunt acum membre ale Alianței - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Danemarca, Germania, Suedia și Finlanda - Marea Baltică a devenit practic o mare internă a NATO. Această unificare fără precedent oferă acum NATO mai multe avantaje strategice.

Odată cu aderarea Finlandei la NATO în 2023 și a Suediei în 2024, Marea Baltică a devenit tot mai mult o zonă maritimă dominată de NATO. Accesul la această mare semi-închisă trece prin strâmtorile daneze Oresund, Great Belt și Little Belt, puncte strategice de blocaj pe care Copenhaga și Stockholm le-ar putea închide teoretic în caz de conflict.

Accesul Rusiei la Marea Baltică este în prezent limitat la două puncte vulnerabile: enclava militară Kaliningrad și orașul Sankt Petersburg. Golful Finlandei, care duce la Sankt Petersburg, ar putea fi blocat în urma unor misiuni navale de minare sau de interceptare submarină efectuate de Finlanda și Estonia. În ciuda acestei izolări strategice, Rusia menține capacități militare considerabile în regiune.

Baza navală de la Baltiysk, sediul Flotei Baltice, găzduiește o forță navală diversă și semnificativă. Analiza imaginilor din satelit identifică aproximativ cincisprezece nave de război ancorate acolo. Printre acestea se numără o corvetă din clasa Buyan-M, echipată cu rachete de croazieră Kalibr cu o rază de acțiune de peste 1 500 de kilometri, capabilă să lovească ținte strategice.

Un submarin convențional de atac din clasa Kilo, specializat în războiul submarin de coastă, este, de asemenea, prezent. Forța include două distrugătoare: o navă din clasa Sovremenny pentru războiul antinavă și o navă din clasa Udaloy pentru războiul antisubmarin, fiecare echipată cu rachete grele și sisteme avansate de detecție.

Două corvete multirol din clasa Steregushchiy sunt ancorate alături de mai multe fregate din clasa Krivak, destinate să protejeze convoaiele și instalațiile de coastă. În plus, trei nave de desant din clasa Dyugon, două nave de sprijin din clasa Kashtan și o navă de patrulare pentru spargerea gheții din clasa Ivan Papanin au baza în port.

Sankt Petersburg, o bază navală crucială și al doilea oraș ca mărime al Rusiei, este situat la extremitatea estică a Golfului Finlandei. Marea Baltică rămâne poarta principală, relativ directă și fără gheață a Rusiei către Oceanul Atlantic și rutele maritime globale din teritoriile sale nord-vestice.

 

Ramificări geopolitice: O regiune pregătită pentru confruntare

 

Având în vedere că NATO controlează în prezent în mod eficient ieșirile din Marea Baltică, desfășurările navale ale Rusiei și accesul la mapamond sunt supuse unui control mai atent și unei potențiale interdicții în perioade de tensiune ridicată. Experții militari au observat că importanța strategică a menținerii unui acces neîngrădit prin strâmtorile daneze a devenit și mai critică pentru Rusia.

Facilitățile de la Baltiysk sunt protejate cu măsuri de apărare consolidate, inclusiv două sisteme de apărare aeriană camuflate, probabil Pantsir-S1, și o barieră plutitoare concepută pentru a contracara dronele de suprafață la intrarea în port. Aceste măsuri vizează prevenirea atacurilor cu drone, o amenințare demonstrată la 7 aprilie 2024, când corveta cu rachete Serpukhov a fost grav avariată de o operațiune a serviciului ucrainean de informații GUR.

Capacitățile aeriene rusești din regiune rămân active. În Kaliningrad, baza aeriană Chkalovsk găzduiește aproximativ douăzeci de avioane de luptă multirol Su-27, capabile să execute misiuni de superioritate aeriană și de interceptare la distanță mare. De asemenea, baza găzduiește ocazional avioane cisternă Il-78M, care extind raza operațională a avioanelor de luptă și a bombardierelor rusești.

În 2022, Chkalovsk a găzduit temporar și aeronave MiG-31K înarmate cu rachete hipersonice Kinjal, capabile să lovească ținte aflate la peste 2 000 de kilometri distanță. Baza aeriană Chernyakhovsk, mai puțin activă, găzduiește totuși mai multe baterii de rachete sol-aer S-300 și S-400, asigurând o acoperire aeriană densă pentru enclavă.

Dincolo de Kaliningrad, Rusia se bazează pe instalațiile sale nordice din peninsula Kola pentru a menține o acoperire strategică deasupra Mării Baltice. Imaginile radar ale bazei aeriene Olenya relevă o mare concentrare de bombardiere strategice Tu-95. Aceste aeronave, capabile să transporte rachete de croazieră nucleare sau convenționale, efectuează în mod regulat zboruri demonstrative deasupra Mării Baltice.

Având în vedere aceste capacități, statele de pe coasta Mării Baltice sunt îngrijorate de faptul că eforturile de război hibrid în curs ale Rusiei - bruiajul GPS, sabotarea infrastructurii submarine și urmărirea pe radar a aeronavelor NATO - ar putea escalada într-un conflict deschis. Raportul general de forțe rămâne nefavorabil Rusiei, care are doar unul sau două submarine în Marea Baltică, față de aproximativ zece submarine ale NATO, și câteva zeci de avioane de luptă față de aproape 400 operate de membrii NATO.

Cu toate acestea, potrivit serviciilor de informații militare daneze, dacă ostilitățile din Ucraina ar înceta, Rusia și-ar putea reorienta resursele militare spre vest în doar șase luni, reprezentând o eventuală amenințare pentru un stat baltic sau încercând să modifice echilibrul regional prin forță.

Sunt luate în considerare mai multe scenarii posibile. Unul dintre acestea presupune cucerirea coridorului Suwalki, o fâșie strategică care leagă Kaliningrad de Belarus și separă statele baltice de restul NATO. Un alt scenariu prevede lansarea de către Rusia a unei operațiuni navale pentru cucerirea a trei insule strategice: Gotland (Suedia), Bornholm (Danemarca) și arhipelagul Åland (Finlanda). Controlul acestor insule ar permite desfășurarea de sisteme de rachete antinavă și antiaeriene, creând o zonă de negare care ar împiedica întăririle NATO.

Experții anticipează în general o utilizare continuă și potențial intensificată a tacticilor de război hibrid de către Rusia în regiunea baltică. Aceste tactici ar putea include atacuri cibernetice care vizează infrastructura critică, campanii de dezinformare menite să semene discordie în rândul aliaților NATO și operațiuni secrete menite să destabilizeze statele membre.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară

Ştiri Recomandate

S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
„Fără trupe, fără rachete Taurus, fără apărare aeriană pentru Ucraina": Fostul ministru lituanian critica ,,coaliția europeana a celor dispuși'' ca fiind un act de PR gol
Serviciile ucrainene de informații: Putin va testa în această seară racheta Yars cu o rază de acţiune de 10.000 km - doar pentru spectacol
Rusia a efectuat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul invaziei: 273 de aparate de zbor fără pilot au vizat ținte din Kiev și Donbas
SUA presează aliații europeni, dar nu le poate întoarce spatele până când UE nu își va construi propria capacitate de apărare  
Să nu mai existe dubii cu privire la interesele Rusiei: Obiectivul imperial al lui Putin blochează pacea în Ucraina
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Povestea „Careului de Ași”: Escadrila de distrugătoare a României, de la scufundarea Moscova la evacuarea forțelor române din Crimeea și ce s-a întâmplat cu ea după război
Ilie Bolojan a făcut o escală în Bosnia pentru a-i saluta pe militarii români care asigură pacea în regiune
Rușii s-au dus la Istanbul să ceară capitularea Ucrainei nu să negocieze. Moscova a cerut inclusiv retragerea Armatei ucrainene din teritoriile pe care rușii nu le controlează
Kremlinul pune întâi o condiție pentru ca Vladimir Putin să se întâlnească cu Zelenski
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Ofițer ucrainean: „În 2022 navele de luptă ale Rusiei au ajuns în zona României. Azi sunt în șah”. Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată
Zelenski spune că Rusia a mai ratat o șansă de pace la negocierile de la Istanbul. Ucraina cere sancțiuni și presiune mai mare pe ocupant
A reapărut ayatollahul. Khamenei cere SUA să „părăsească Orientul” și vrea extirparea Israelului pe care îl consideră o „tumoare canceroasă”
Generalii americani trag un semnal de alarmă: Un eventual război cu China pentru Taiwan ar putea ajunge direct pe teritoriul SUA
Statele Unite, mesaj pentru aliaţii europeni: "Nu mai avem răbdare" – Se anunță discuții pentru reducerea trupelor desfăşurate în Europa
O campanie agresivă de dezinformare vizează alegerile din România, folosind pagini false şi inteligență artificială
Turcia primeşte în sfârşit ce-şi dorea din Statele Unite: Avioanele sale F-16V vor fi echipate cu rachete avansate AMRAAM și Sidewinder
S-a spart gheața? Germania și Marea Britanie anunță primul proiect bilateral de armament strategic
Armata poloneză îşi consolidează capacitatea de luptă: Polonia semnează un acord major pentru achiziția a 10.000 de drone Warmate
Vot în străinătate. Republica Moldova și Marea Britanie, prezență uriașă la urne
România vizează exportul de tehnică militară, odată cu dezvoltarea producției naționale de drone
Companii din România și Bulgaria, ţinte ale unei campanii de spionaj cibernetic: O grupare de hackeri ruși a atacat furnizori de echipamente militare care sprijină Ucraina
Pentagonul vrea să accelereze achiziția de F-35, loturile 18 și 19 totalizând circa 300 de avioane. F-urile 35 ale României ar putea fi printre acestea?
Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la Istanbul
De ce a fost amânat un survol la joasă altitudine al unui bombardier american B-52, într-un stat aliat aflat în coasta Rusiei
Rusia pune România în capul listei scurte unde avioane Rafale franceze cu arme nucleare ar putea ajunge. Din două motive România ar fi „favorită”
Calitate dovedită în luptă? Succesul J-10C și rachetelor PL-15 împotriva Rafale ar putea propulsa vânzările de arme ale Chinei
Flota rusă pierde un cap de pod în Mediterana: Portul sirian Tartus, închiriat către un stat din Golf, la câteva luni după ce contractul cu Rusia fusese reziliat
Ucraina confirmă pierderea unui F-16 după ce acesta a distrus trei ținte rusești. Câte F-uri au pierdut ucrainenii de la aruncarea lor în luptă
pixel