Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un nou mesaj video. ”Din lumea tenebrelor”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Un bărbat semănând izbitor cu Abu Bakr al Baghdadi, leaderul ISIS, a reapărut într-un clip video de 18 minute.
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA
EXCLUSIV
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA

Publicitate

Bărbatul, fără a mai purta, celebrul ceas ca acum 5 ani, când s-a autoproclamat calif, a reîncarnat stafia crimelor perpetuate sub conducerea sa. Declarându-se șef al unui proto-stat, cu ambiții planetare și cu o putere ideologică care a uimit și cele mai sofisticate sisteme media, Abu Bakr a fost dat mort sau grav rănit de zeci de ori. Folosit de către una dintre cele mai negre forme ale islamului revendicativ, ocupant vremelnic al unui teritoriu de 4 ori mai mare ca al Franței, acest om a semănat teroarea efectivă printre 10 milioane de oameni.

Califatul său denumit Statul Islamic (ISIL) a constituit eșecul fundamental al politicii americane în Orientul Mijlociu. După dezastrul primăverilor arabe care au măturat bastioanele stabilității naționale construite din aniii 50 de către o ideologie pan arabistă (provocând dispariția unei întregi formule de compromis dintre imami și statul laic), apariția statului islamic și noului său calif au reprezentat eșecul personal al lui Obama. Continuând politica sa de distrugere a tot ceea ce însemna vechiul pact islamic dintre rege și popor, relegând coloși naționaliști și islamici ca Arabia Saudită sau Egipt la nivel de simple dictaturi fără viitor, premiantul Nobel pentru pacea pe care niciodată nu a promovat-o, a rămas repetentul istoric la promovarea democrației ca formă de securitate, nicidecum ca formă de dictat ideologic.

Celebrul său discurs de la Cairo, în care și-a etalat imaginea abulică și ne ordonată asupra evoluției lumii islamice, a deschis cale apariției acestor monștri ai istoriei cum a fost și (mai) este Abu Bakr al Baghdadi. Reticiența obamiană de îl anihila pe unul dintre cei mai scelerați criminali pe care istoria modernă i-a dat, imposibilitatea funciară de a cere ștergerea de pe hartă a califatului care va decima orașe întregi în numai zile și va transmite în direct decapitări demne de epocile tribale, au făcut ca nebunia tenebrelor să reziste ani de zile. Istoria va reclama numele lui Obama alături de marii regi care și-au pierdut regatele și popoarele, crezând că sunt simplu predestinați să fie constructori, fără a fi folosit o singură dată mistria în viața lor.

 

Soarta lui Abu Bakr al Baghdadi, mereu incertă

 

Iată că după ce s-a crezut că a murit sau măcar ca a fost grav rănit, filmarea cu Abu Bakr apare tocmai pentru a puncta supraviețuirea sa. Deja numit fantoma de către profilerii americani, irakianul din Bagdad își va lua numele de emir, apoi de calif, după al unuia dintre socrii Profetului, tatăl soției Aisha. În Iunie 2014 ahl al-hall wal-aqd (adică cei împuterniciți de Ummah să numească sau să depună un calif) îl vor declara calif al lumii musulmane. Folosirea imaginii califului (specialiștii încă nu sunt convinși că persoana din înregistrarea video este aceeași cu originalul) ține de apelul la mitologic și la resurecția specifică congruenței mai multor forme sunnite de gândire și proiecție a imaginii unui calif.

Imediat după atentatele din Sri Lanka, unde legătura cu ISIS este încă neconcludentă dar devine posibilă prin una dintre soțiile unuia dintre atacatori, iată ca la Dhaka (Bangladesh) un atentat, acum câteva ore, revendicat de același grup, vine să întregească o strategie clară de reinviere mitizată. Două atentate și reapariția califului, dacă legate între ele, dau magnitudine proiectului de resurecție a formulei mediatice complexe și de succes originare apariției califatului. Cineva are nevoie încă de acest individ și de acest proiect. Presupunerea specialiștilor din laboratoarele de analiză este că reconstrucția califului va presupune un atac devastator și la nivel occidental. Cum Franța și-a pierdut inima prin flacără, un atentat acolo nu mai are valoarea simbolică necesară. Germania este prea înrobită jocului său european minuscul pentru a reprezenta o valoare intrinsecă unui calif inviat din morți. Decreștinarea metodică, programată și aproape realizată a țării lui Luther o apără exact de astfel de acte.

Astfel singurele ținte cu conținut, care să anuleze lipsa de teritoriu fizic (califatul a dispărut practic în ultimii doi ani) dar să substanțieze mediatic (și simbolic în același timp) continuitatea ISIS rămân Vatican și SUA. Un atac în Israel ar fi sinucigaș pentru că este, pentru moment, irealizabil din punct de vedere uman și tehnic. Mai mult, strategia de reconstrucție a unui califat virtual, așa cum pare a se manifesta astăzi, presupune decuparea finală a pietrei fondatoare și resacralizarea pamantului fagaduit de Profet prin sîngele sacrificiului, deci țintele reale și eficiente din viitorul imediat ar fi cele două enunțate deja.

Pentru lumea creștină europeană dispariția catedralei Notre Dame de Paris reprezintă lovitura malefică, destinică prin rapiditatea cu care a avut loc, dar un atac în chiar inima petriană a acesteia poate exprima înfrîngerea de jure a două milenii de creștinism autentic. După un astfel de atac, refugierea filonului petrian creator înlăuntrul cavernei va lăsa loc liber și va face posibilă existența oricărui calif sau califat, în lumina soarelui. Virtualul va înfrânge realul. Să nu uităm că doar ieșirea la lumina zilei, relevarea publică prin martiriu a făcut ca puterea politeistă, globală și multi națională care caracterizau imperiului roman să se prăbușească în fața unui creștinism sectar, redus numeric (linia exclusiv iudaică a primilor creștini s-a manifestat până târziu în secolele IV-V, abia apoi globalizată tocmai de regulile transmiterii tronului roman necreștin), revoluționar, social, devenit, în numai trei secole de la răstignirea Fiului, esențial politic până la a revendica statul și tronul pentru regele său. Vatican simbolizează exact acest regat. În profilul inițiatic al unui calif, acesta va ataca democrațiile sau monarhiile doar pentru a le pedepsi (ele îi sunt inferioare prin definiția divină de la care se inspiră), efectuând exact același drum al unirii celor trei coroane pontificale. Califul reinviat va lupta el însuși numai împotriva unui regat care este demn de dubla sa misiune sacerdotală și seculară. Vatican indeplinește exact această condiție. Iar ironia sorții face ca Ierusalim sa fie abia pe loc secundar, așa cum a fost și la universalizarea graduală a tronului petrian, devenind doar instrument simbolic al exercitării noii puterii suverane.

 

Risc major

 

Pentru SUA, un atac de magnitudinea celui din Sri Lanka va zgudui din temelii întregul eșafodaj al construcției democratice care a mai rămas intact după 9/11. Un astfel de atac poate fi realizat doar pe principiul martiriului public și va plonja societate americană într-o spirală inchizitorială internă. Noua senzație de insecuritate va elimna definitiv statul (considerat a fi eșuat, a doua oară, în funcția sa primordială de asigurare a securității cetățenilor săi) din contractul social, propunând noi forme de securizare internă care vor fi mult mai localizate și mult mai militante. Tribalizarea ideologică, fractura sacerdotală, reactivarea fundamentalismului canonic și rasial, construcția identitar-comunitară vor devenii funcții principale în atomizarea statului centralizat american, fiind efectele imediate și vizibile ale unui astfel de atac.

Pe un astfel de fond de risc major, înregistrarea nou apărută, unde Abu Bakr al Baghdadi se exprimă greoi, dar ferm, folosind aceeași scheletică prezența ca în reapariția lui Bin Laden după Bora-Bora, cu o mitralieră și trei comeseni (numărul mic fideli este si el semnificativ, copiază numărul puținilor care l-au urmat în exil pe Profet), reprezintă un semnal devastator la adresa falsei securități date de dispariția teritoriului fizic al califatului. Mesajul este simplu și extrem de penetrant. Ați mințit când ați spus că am murit sau că am fost învins. Identic ca în secolele imediate reînivierii cristice. Istoria oficială a imperiului roman ștersese evenimentul fondator al noii religii din faptul cotidian. Linia petriană l-a ținut viu, timp de secole și a învins. Pentru că a crede nu înseamnă a înțelege. De aceea are loc strategia media de astăzi. A crede în calif și în destinul  său nu înseamnă și a înțelege cum a supraviețuit. Nu este nevoie ca această condiție să fie îndeplinită. Iar zeloșii săi soldați, femei sau bărbați, ascunși astăzi, vor ieși mîine la lumină. Semnalul a fost dat. Credința lor a fost confirmată.

Bin Laden își nominaliza dușmanii. El însă era doar emir și simplu general. Califul, prin reapariția sa, își asumă definitiv, fundamental și coerent linia politică, socială și sacerdotală imprimată de către marii califi ai lumii musulmane.  A condus 10 milioane de oameni, a comandat armate și a îndeplinit rolul de uns al istoriei. Oricine i se opune, din lăuntrul sau din afara lumii sale intră în conflict cu Profetul însuși. Este clar că avem de a face cu un alt nivel. Suntem cu o treaptă superioară lui Bin Lden. De aceea atacurile sale vor fi și ele mult mai ample și la un nivel net superior celor ordonate de emirul din Afgansitan. Mesajul nu poate fi ignorat. O astfel de greșeală ne poate costa, pe toți, mileniile din urmă. Dar și mileniile din viitor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie

Ştiri Recomandate

Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Accident ori sabotaj: Cargoul rusesc Ursa Major n-a mai ajuns la Tartus, scufundându-se în vestul Mării Mediterane
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Armata britanică testează cu succes o armă cu unde radio capabilă să neutralizeze roiurile de drone
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
pixel