Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un nou mesaj video. ”Din lumea tenebrelor”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Un bărbat semănând izbitor cu Abu Bakr al Baghdadi, leaderul ISIS, a reapărut într-un clip video de 18 minute.
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA
EXCLUSIV
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA

Bărbatul, fără a mai purta, celebrul ceas ca acum 5 ani, când s-a autoproclamat calif, a reîncarnat stafia crimelor perpetuate sub conducerea sa. Declarându-se șef al unui proto-stat, cu ambiții planetare și cu o putere ideologică care a uimit și cele mai sofisticate sisteme media, Abu Bakr a fost dat mort sau grav rănit de zeci de ori. Folosit de către una dintre cele mai negre forme ale islamului revendicativ, ocupant vremelnic al unui teritoriu de 4 ori mai mare ca al Franței, acest om a semănat teroarea efectivă printre 10 milioane de oameni.

Califatul său denumit Statul Islamic (ISIL) a constituit eșecul fundamental al politicii americane în Orientul Mijlociu. După dezastrul primăverilor arabe care au măturat bastioanele stabilității naționale construite din aniii 50 de către o ideologie pan arabistă (provocând dispariția unei întregi formule de compromis dintre imami și statul laic), apariția statului islamic și noului său calif au reprezentat eșecul personal al lui Obama. Continuând politica sa de distrugere a tot ceea ce însemna vechiul pact islamic dintre rege și popor, relegând coloși naționaliști și islamici ca Arabia Saudită sau Egipt la nivel de simple dictaturi fără viitor, premiantul Nobel pentru pacea pe care niciodată nu a promovat-o, a rămas repetentul istoric la promovarea democrației ca formă de securitate, nicidecum ca formă de dictat ideologic.

Celebrul său discurs de la Cairo, în care și-a etalat imaginea abulică și ne ordonată asupra evoluției lumii islamice, a deschis cale apariției acestor monștri ai istoriei cum a fost și (mai) este Abu Bakr al Baghdadi. Reticiența obamiană de îl anihila pe unul dintre cei mai scelerați criminali pe care istoria modernă i-a dat, imposibilitatea funciară de a cere ștergerea de pe hartă a califatului care va decima orașe întregi în numai zile și va transmite în direct decapitări demne de epocile tribale, au făcut ca nebunia tenebrelor să reziste ani de zile. Istoria va reclama numele lui Obama alături de marii regi care și-au pierdut regatele și popoarele, crezând că sunt simplu predestinați să fie constructori, fără a fi folosit o singură dată mistria în viața lor.

 

Soarta lui Abu Bakr al Baghdadi, mereu incertă

 

Iată că după ce s-a crezut că a murit sau măcar ca a fost grav rănit, filmarea cu Abu Bakr apare tocmai pentru a puncta supraviețuirea sa. Deja numit fantoma de către profilerii americani, irakianul din Bagdad își va lua numele de emir, apoi de calif, după al unuia dintre socrii Profetului, tatăl soției Aisha. În Iunie 2014 ahl al-hall wal-aqd (adică cei împuterniciți de Ummah să numească sau să depună un calif) îl vor declara calif al lumii musulmane. Folosirea imaginii califului (specialiștii încă nu sunt convinși că persoana din înregistrarea video este aceeași cu originalul) ține de apelul la mitologic și la resurecția specifică congruenței mai multor forme sunnite de gândire și proiecție a imaginii unui calif.

Imediat după atentatele din Sri Lanka, unde legătura cu ISIS este încă neconcludentă dar devine posibilă prin una dintre soțiile unuia dintre atacatori, iată ca la Dhaka (Bangladesh) un atentat, acum câteva ore, revendicat de același grup, vine să întregească o strategie clară de reinviere mitizată. Două atentate și reapariția califului, dacă legate între ele, dau magnitudine proiectului de resurecție a formulei mediatice complexe și de succes originare apariției califatului. Cineva are nevoie încă de acest individ și de acest proiect. Presupunerea specialiștilor din laboratoarele de analiză este că reconstrucția califului va presupune un atac devastator și la nivel occidental. Cum Franța și-a pierdut inima prin flacără, un atentat acolo nu mai are valoarea simbolică necesară. Germania este prea înrobită jocului său european minuscul pentru a reprezenta o valoare intrinsecă unui calif inviat din morți. Decreștinarea metodică, programată și aproape realizată a țării lui Luther o apără exact de astfel de acte.

Astfel singurele ținte cu conținut, care să anuleze lipsa de teritoriu fizic (califatul a dispărut practic în ultimii doi ani) dar să substanțieze mediatic (și simbolic în același timp) continuitatea ISIS rămân Vatican și SUA. Un atac în Israel ar fi sinucigaș pentru că este, pentru moment, irealizabil din punct de vedere uman și tehnic. Mai mult, strategia de reconstrucție a unui califat virtual, așa cum pare a se manifesta astăzi, presupune decuparea finală a pietrei fondatoare și resacralizarea pamantului fagaduit de Profet prin sîngele sacrificiului, deci țintele reale și eficiente din viitorul imediat ar fi cele două enunțate deja.

Pentru lumea creștină europeană dispariția catedralei Notre Dame de Paris reprezintă lovitura malefică, destinică prin rapiditatea cu care a avut loc, dar un atac în chiar inima petriană a acesteia poate exprima înfrîngerea de jure a două milenii de creștinism autentic. După un astfel de atac, refugierea filonului petrian creator înlăuntrul cavernei va lăsa loc liber și va face posibilă existența oricărui calif sau califat, în lumina soarelui. Virtualul va înfrânge realul. Să nu uităm că doar ieșirea la lumina zilei, relevarea publică prin martiriu a făcut ca puterea politeistă, globală și multi națională care caracterizau imperiului roman să se prăbușească în fața unui creștinism sectar, redus numeric (linia exclusiv iudaică a primilor creștini s-a manifestat până târziu în secolele IV-V, abia apoi globalizată tocmai de regulile transmiterii tronului roman necreștin), revoluționar, social, devenit, în numai trei secole de la răstignirea Fiului, esențial politic până la a revendica statul și tronul pentru regele său. Vatican simbolizează exact acest regat. În profilul inițiatic al unui calif, acesta va ataca democrațiile sau monarhiile doar pentru a le pedepsi (ele îi sunt inferioare prin definiția divină de la care se inspiră), efectuând exact același drum al unirii celor trei coroane pontificale. Califul reinviat va lupta el însuși numai împotriva unui regat care este demn de dubla sa misiune sacerdotală și seculară. Vatican indeplinește exact această condiție. Iar ironia sorții face ca Ierusalim sa fie abia pe loc secundar, așa cum a fost și la universalizarea graduală a tronului petrian, devenind doar instrument simbolic al exercitării noii puterii suverane.

 

Risc major

 

Pentru SUA, un atac de magnitudinea celui din Sri Lanka va zgudui din temelii întregul eșafodaj al construcției democratice care a mai rămas intact după 9/11. Un astfel de atac poate fi realizat doar pe principiul martiriului public și va plonja societate americană într-o spirală inchizitorială internă. Noua senzație de insecuritate va elimna definitiv statul (considerat a fi eșuat, a doua oară, în funcția sa primordială de asigurare a securității cetățenilor săi) din contractul social, propunând noi forme de securizare internă care vor fi mult mai localizate și mult mai militante. Tribalizarea ideologică, fractura sacerdotală, reactivarea fundamentalismului canonic și rasial, construcția identitar-comunitară vor devenii funcții principale în atomizarea statului centralizat american, fiind efectele imediate și vizibile ale unui astfel de atac.

Pe un astfel de fond de risc major, înregistrarea nou apărută, unde Abu Bakr al Baghdadi se exprimă greoi, dar ferm, folosind aceeași scheletică prezența ca în reapariția lui Bin Laden după Bora-Bora, cu o mitralieră și trei comeseni (numărul mic fideli este si el semnificativ, copiază numărul puținilor care l-au urmat în exil pe Profet), reprezintă un semnal devastator la adresa falsei securități date de dispariția teritoriului fizic al califatului. Mesajul este simplu și extrem de penetrant. Ați mințit când ați spus că am murit sau că am fost învins. Identic ca în secolele imediate reînivierii cristice. Istoria oficială a imperiului roman ștersese evenimentul fondator al noii religii din faptul cotidian. Linia petriană l-a ținut viu, timp de secole și a învins. Pentru că a crede nu înseamnă a înțelege. De aceea are loc strategia media de astăzi. A crede în calif și în destinul  său nu înseamnă și a înțelege cum a supraviețuit. Nu este nevoie ca această condiție să fie îndeplinită. Iar zeloșii săi soldați, femei sau bărbați, ascunși astăzi, vor ieși mîine la lumină. Semnalul a fost dat. Credința lor a fost confirmată.

Bin Laden își nominaliza dușmanii. El însă era doar emir și simplu general. Califul, prin reapariția sa, își asumă definitiv, fundamental și coerent linia politică, socială și sacerdotală imprimată de către marii califi ai lumii musulmane.  A condus 10 milioane de oameni, a comandat armate și a îndeplinit rolul de uns al istoriei. Oricine i se opune, din lăuntrul sau din afara lumii sale intră în conflict cu Profetul însuși. Este clar că avem de a face cu un alt nivel. Suntem cu o treaptă superioară lui Bin Lden. De aceea atacurile sale vor fi și ele mult mai ample și la un nivel net superior celor ordonate de emirul din Afgansitan. Mesajul nu poate fi ignorat. O astfel de greșeală ne poate costa, pe toți, mileniile din urmă. Dar și mileniile din viitor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
pixel