Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un nou mesaj video. ”Din lumea tenebrelor”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Un bărbat semănând izbitor cu Abu Bakr al Baghdadi, leaderul ISIS, a reapărut într-un clip video de 18 minute.
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA
EXCLUSIV
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA

Bărbatul, fără a mai purta, celebrul ceas ca acum 5 ani, când s-a autoproclamat calif, a reîncarnat stafia crimelor perpetuate sub conducerea sa. Declarându-se șef al unui proto-stat, cu ambiții planetare și cu o putere ideologică care a uimit și cele mai sofisticate sisteme media, Abu Bakr a fost dat mort sau grav rănit de zeci de ori. Folosit de către una dintre cele mai negre forme ale islamului revendicativ, ocupant vremelnic al unui teritoriu de 4 ori mai mare ca al Franței, acest om a semănat teroarea efectivă printre 10 milioane de oameni.

Califatul său denumit Statul Islamic (ISIL) a constituit eșecul fundamental al politicii americane în Orientul Mijlociu. După dezastrul primăverilor arabe care au măturat bastioanele stabilității naționale construite din aniii 50 de către o ideologie pan arabistă (provocând dispariția unei întregi formule de compromis dintre imami și statul laic), apariția statului islamic și noului său calif au reprezentat eșecul personal al lui Obama. Continuând politica sa de distrugere a tot ceea ce însemna vechiul pact islamic dintre rege și popor, relegând coloși naționaliști și islamici ca Arabia Saudită sau Egipt la nivel de simple dictaturi fără viitor, premiantul Nobel pentru pacea pe care niciodată nu a promovat-o, a rămas repetentul istoric la promovarea democrației ca formă de securitate, nicidecum ca formă de dictat ideologic.

Celebrul său discurs de la Cairo, în care și-a etalat imaginea abulică și ne ordonată asupra evoluției lumii islamice, a deschis cale apariției acestor monștri ai istoriei cum a fost și (mai) este Abu Bakr al Baghdadi. Reticiența obamiană de îl anihila pe unul dintre cei mai scelerați criminali pe care istoria modernă i-a dat, imposibilitatea funciară de a cere ștergerea de pe hartă a califatului care va decima orașe întregi în numai zile și va transmite în direct decapitări demne de epocile tribale, au făcut ca nebunia tenebrelor să reziste ani de zile. Istoria va reclama numele lui Obama alături de marii regi care și-au pierdut regatele și popoarele, crezând că sunt simplu predestinați să fie constructori, fără a fi folosit o singură dată mistria în viața lor.

 

Soarta lui Abu Bakr al Baghdadi, mereu incertă

 

Iată că după ce s-a crezut că a murit sau măcar ca a fost grav rănit, filmarea cu Abu Bakr apare tocmai pentru a puncta supraviețuirea sa. Deja numit fantoma de către profilerii americani, irakianul din Bagdad își va lua numele de emir, apoi de calif, după al unuia dintre socrii Profetului, tatăl soției Aisha. În Iunie 2014 ahl al-hall wal-aqd (adică cei împuterniciți de Ummah să numească sau să depună un calif) îl vor declara calif al lumii musulmane. Folosirea imaginii califului (specialiștii încă nu sunt convinși că persoana din înregistrarea video este aceeași cu originalul) ține de apelul la mitologic și la resurecția specifică congruenței mai multor forme sunnite de gândire și proiecție a imaginii unui calif.

Imediat după atentatele din Sri Lanka, unde legătura cu ISIS este încă neconcludentă dar devine posibilă prin una dintre soțiile unuia dintre atacatori, iată ca la Dhaka (Bangladesh) un atentat, acum câteva ore, revendicat de același grup, vine să întregească o strategie clară de reinviere mitizată. Două atentate și reapariția califului, dacă legate între ele, dau magnitudine proiectului de resurecție a formulei mediatice complexe și de succes originare apariției califatului. Cineva are nevoie încă de acest individ și de acest proiect. Presupunerea specialiștilor din laboratoarele de analiză este că reconstrucția califului va presupune un atac devastator și la nivel occidental. Cum Franța și-a pierdut inima prin flacără, un atentat acolo nu mai are valoarea simbolică necesară. Germania este prea înrobită jocului său european minuscul pentru a reprezenta o valoare intrinsecă unui calif inviat din morți. Decreștinarea metodică, programată și aproape realizată a țării lui Luther o apără exact de astfel de acte.

Astfel singurele ținte cu conținut, care să anuleze lipsa de teritoriu fizic (califatul a dispărut practic în ultimii doi ani) dar să substanțieze mediatic (și simbolic în același timp) continuitatea ISIS rămân Vatican și SUA. Un atac în Israel ar fi sinucigaș pentru că este, pentru moment, irealizabil din punct de vedere uman și tehnic. Mai mult, strategia de reconstrucție a unui califat virtual, așa cum pare a se manifesta astăzi, presupune decuparea finală a pietrei fondatoare și resacralizarea pamantului fagaduit de Profet prin sîngele sacrificiului, deci țintele reale și eficiente din viitorul imediat ar fi cele două enunțate deja.

Pentru lumea creștină europeană dispariția catedralei Notre Dame de Paris reprezintă lovitura malefică, destinică prin rapiditatea cu care a avut loc, dar un atac în chiar inima petriană a acesteia poate exprima înfrîngerea de jure a două milenii de creștinism autentic. După un astfel de atac, refugierea filonului petrian creator înlăuntrul cavernei va lăsa loc liber și va face posibilă existența oricărui calif sau califat, în lumina soarelui. Virtualul va înfrânge realul. Să nu uităm că doar ieșirea la lumina zilei, relevarea publică prin martiriu a făcut ca puterea politeistă, globală și multi națională care caracterizau imperiului roman să se prăbușească în fața unui creștinism sectar, redus numeric (linia exclusiv iudaică a primilor creștini s-a manifestat până târziu în secolele IV-V, abia apoi globalizată tocmai de regulile transmiterii tronului roman necreștin), revoluționar, social, devenit, în numai trei secole de la răstignirea Fiului, esențial politic până la a revendica statul și tronul pentru regele său. Vatican simbolizează exact acest regat. În profilul inițiatic al unui calif, acesta va ataca democrațiile sau monarhiile doar pentru a le pedepsi (ele îi sunt inferioare prin definiția divină de la care se inspiră), efectuând exact același drum al unirii celor trei coroane pontificale. Califul reinviat va lupta el însuși numai împotriva unui regat care este demn de dubla sa misiune sacerdotală și seculară. Vatican indeplinește exact această condiție. Iar ironia sorții face ca Ierusalim sa fie abia pe loc secundar, așa cum a fost și la universalizarea graduală a tronului petrian, devenind doar instrument simbolic al exercitării noii puterii suverane.

 

Risc major

 

Pentru SUA, un atac de magnitudinea celui din Sri Lanka va zgudui din temelii întregul eșafodaj al construcției democratice care a mai rămas intact după 9/11. Un astfel de atac poate fi realizat doar pe principiul martiriului public și va plonja societate americană într-o spirală inchizitorială internă. Noua senzație de insecuritate va elimna definitiv statul (considerat a fi eșuat, a doua oară, în funcția sa primordială de asigurare a securității cetățenilor săi) din contractul social, propunând noi forme de securizare internă care vor fi mult mai localizate și mult mai militante. Tribalizarea ideologică, fractura sacerdotală, reactivarea fundamentalismului canonic și rasial, construcția identitar-comunitară vor devenii funcții principale în atomizarea statului centralizat american, fiind efectele imediate și vizibile ale unui astfel de atac.

Pe un astfel de fond de risc major, înregistrarea nou apărută, unde Abu Bakr al Baghdadi se exprimă greoi, dar ferm, folosind aceeași scheletică prezența ca în reapariția lui Bin Laden după Bora-Bora, cu o mitralieră și trei comeseni (numărul mic fideli este si el semnificativ, copiază numărul puținilor care l-au urmat în exil pe Profet), reprezintă un semnal devastator la adresa falsei securități date de dispariția teritoriului fizic al califatului. Mesajul este simplu și extrem de penetrant. Ați mințit când ați spus că am murit sau că am fost învins. Identic ca în secolele imediate reînivierii cristice. Istoria oficială a imperiului roman ștersese evenimentul fondator al noii religii din faptul cotidian. Linia petriană l-a ținut viu, timp de secole și a învins. Pentru că a crede nu înseamnă a înțelege. De aceea are loc strategia media de astăzi. A crede în calif și în destinul  său nu înseamnă și a înțelege cum a supraviețuit. Nu este nevoie ca această condiție să fie îndeplinită. Iar zeloșii săi soldați, femei sau bărbați, ascunși astăzi, vor ieși mîine la lumină. Semnalul a fost dat. Credința lor a fost confirmată.

Bin Laden își nominaliza dușmanii. El însă era doar emir și simplu general. Califul, prin reapariția sa, își asumă definitiv, fundamental și coerent linia politică, socială și sacerdotală imprimată de către marii califi ai lumii musulmane.  A condus 10 milioane de oameni, a comandat armate și a îndeplinit rolul de uns al istoriei. Oricine i se opune, din lăuntrul sau din afara lumii sale intră în conflict cu Profetul însuși. Este clar că avem de a face cu un alt nivel. Suntem cu o treaptă superioară lui Bin Lden. De aceea atacurile sale vor fi și ele mult mai ample și la un nivel net superior celor ordonate de emirul din Afgansitan. Mesajul nu poate fi ignorat. O astfel de greșeală ne poate costa, pe toți, mileniile din urmă. Dar și mileniile din viitor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj

Ştiri Recomandate

Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Încă luptăm în cel de-al Doilea Război Mondial pentru fiecare țară are percepții diferite asupra lui. Rusia crede că l-ar fi câștigat și singură
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Rachete AIM-120 pentru F-16 pe ambele maluri ale Dunării. Bulgaria urmează exemplul României pentru noile sale F-16 în cea mai modernă versiune posibilă
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Demonstrație uimitoare de inovație în război: Lecția pe care Ucraina a predat-o doborând două avioane Su-30SM cu drone
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
pixel