Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aceeași criză, o altă țară
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă cineva şi-ar fi imaginat numai acum câteva luni că 500 de migranţi vor închide punctul de trecere cel mai folosit de la granița dintre Mexic şi SUA  ar fi fost, fără discuție, declarat visător. Iată, însă, că  acest lucru s-a întâmplat. 
EXCLUSIV

Președintele Trump a ordonat închiderea traversării graniței pe jos pentru că a fost informat de o problemă gravă pe care soldații săi, trimişi acum două săptămâni să securizeze granița, o aveau. Şi anume: conform constituției americane soldații armatei americane nu au voie să îndeplinească funcţia de poliție, singura forță care are voie să te oprească pe trotuar.

Complexitatea asigurării drepturilor omului precum şi imensul aparat de organizații existent pentru protejarea acestor drepturi, au atras atenţia ca micul grup de imigranți mexicani care ajunseseră ieri la granița cu SUA puteau foarte simplu să o treacă pe jos, poliția şi grănicerii americani fiind în imposibilitatea practică de a îi opri.

În același timp, armata trimisă de Trump fusese avertizată că nu are voie să oprească pe nimeni, niciunde, actul în sine fiind o încălcare a constituţiei şi statutelor militare şi pasibil de puşcărie. Trump a fost blocat astfel în efortul său de a opri o campanie condusă, ostentativ împotriva lui, de migraţia ilegală, având de apărat o graniță deja permeabila şi poroasa până la a nu exista în realitate.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la granița cu Mexicul este, de fapt, un mesaj. Acum câteva săptămâni administrația Trump anunțase denunțarea Pactului ONU pentru o migrație controlată. Ieșirea SUA din acest tratat ONU, negociat în secret de către administraţia Obama şi aproape semnat dacă Hillary Clinton nu pierdea alegerile de acum doi ani, pune o serioasă problemă de sustenabilitate şi legalitate.

Pe scurt, ca principal sponsor financiar al programelor ONU, ieșirea SUA din tratat înseamnă şi pierderea finanțării programului la scară globală. În plus, a creat o problemă stângii neo-marxiste globale şi finanţatorilor ei. Prin blocarea pactului ONU de către Trump, stânga globală neo-marxistă a pierdut un imens izvor de voturi. Mutarea de populații  masive dintr-o țară în alta, înseamnă de fapt mutarea de voturi. Să nu uităm că una din prevederile obligatorii ale acestui pact este acordarea dreptului la asigurări medicale gratuite, dreptului la muncă şi dreptul de vot noilor veniţi, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile legislației naționale sau regulilor locului unde emigrează. Practic se propune o schimbare a jocului democratic.

Votul național sau local poate fie anihilat de către o masivă migrație (ordonată) care va vota împotriva oricărei politici sau poziții care nu convine noilor veniți. Aici este secretul acestei lupte acerbe lupte pentru acest Pact ONU. În numele noului pact, care devine obligatoriu pentru orice membru ONU semnatar şi conform jurisprudenţei internaţional devin lege națională cu aplicabilitate imediată, dacă noii veniți pot vota, fără a mai fi obligați să aștepte până își iau cetățenia statului gazdă, din acel moment democraţia națională dispare. Practic se transformă într-o democrație internaţionalista fără a mai respecta interesele populației native.

Imaginaţi-vă un asemenea fenomen care are loc într-un oraș. O masă de noi veniți care votează pentru un primar care altfel nu ar avea şansa să fie ales de populația indigenă cu drept legitim de vot. Pe loc, balanța politică, socială şi economică a orașului respectiv s-ar schimba, anulând orice formă de democrație așa cum o cunoaștem astăzi. Practic populații străine de cultură, tradiția, limba sau religia unui loc, pot decide schimbarea numelui acelui loc, religiei acelui loc, economiei acelui loc, incluzând regulilor acelui loc. Trump a înțeles acest pericol major pe care îl reprezintă acceptarea unei "migrații controlate" de către alte autorități internaţionale de cât cele naționale şi a acționat în consecință.

Astfel răspunsul la politica lui Trump o reprezintă construcția şi menținerea unei presiuni migraţioniste asupra țării sale. Dar nu pentru a o invada, așa cum a fost scopul crizei europene din 2015, ci pentru a crea imaginea unui președinte american cu tendințe dictatoriale, pro-fasciste, rasiste şi antidemocratice. Această presiune ajută enorm forțelor de stânga, neo-marxiste din SUA, care, ca un făcut, de câteva luni bune, au promovat un mesaj electoral virulent împotriva agenției americane de imigrație ICE.

Această campanie violentă a fost începută cu imaginile copiilor de imigranți ilegali separați de părinții lor arestați (politică aprobată de un președinte democrat, de stânga, anume Obama), în spațiul virtual al netului având un caracter de execuție publică şi devastatoare prin prezența vedetelor din media de entertainment americană. Mesajul radical al stângii neo-marxiste a cerut nici mai mult nici mai puțin desființarea acestei agenții. Pentru a justifica această opțiune şi pentru a demobiliza orice formă de opunere rațională la nivel național, ofițerii ICE au fost comparați, până la asimilare, cu agenții sinistrei Gestapo care urmăreau să aresteze pe evreii care fugeau de crima hitleristă. Dublul atac imagologic, apelarea la miturile fondatoare ale marxismului, anihilarea naționalismului şi patriotismul prin acuzaţii de rasism, homofobie şi fascism, asimilarea luptei americane împotriva fascismului cu lupta pentru migraţia neîngrădită a populațiilor, au plasat criza actuală într-un registru lingvistic aproape imposibil de depășit.

Observăm că același fenomen şi același dicționar este folosit şi în Europa, unde Macron şi Merkel acuză demonii naționalismului ca fiind una din cauzele celui de-al doilea război mondial, promovând dispariția națiunii, teritoriul său de retenţie şi catalogându-le ca fiind pericole. Scopul decelat este acela al impunerii unui conglomerat post modern, mulţi rasial, mulţi religios şi mulţi cultural, prin asimilare forțată a spațiului gazdă.

În accepțiunea promotorilor acestui concept extrem geopolitic şi geoeconomic, spațiul gazdă este vidat de atributele sale constitutive (constituție, legi, tradiții, cutume, aspecte identitare, etc) devenind astfel liber spre fi ocupat imediat prin fluidizarea rapidă a mișcării populațiilor. Orice locuitor al teritoriul gazdă care se opune acestui nou model este considerat pericol şi dușman, ca atare fiind îndepărtat fără nici o problemă.

Mai trebuie subliniat că asamblarea acestui aparat masiv lingvistic şi politic (economic) necesită resurse enorme umane şi materiale. Este clar că, fără o prezență coordonată şi extrem de bine pregătită profesional, această campanie care încurajează,  peste tot în lume, mutări masive de populații şi schimbarea radicală a structurilor statale, nu ar fi putut exista.

Președintele Trump se află, deci, la începutul unei crize severe, care poate zdruncina, până la distrugere, administrația sa. Marea problemă a acestuia nu rezidă în lipsa de imaginație în găsirea soluțiilor, ci în identificarea corectă a problemei şi aplicarea unui tratament eficient. Soluția imaginată de Donald Trump, de folosire a armatei regulare americane pentru apărarea granițelor țării a eșuat. Formula consacrată a patriotismului nu a mai funcționat la nivel juridic şi social. SUA au nevoie de o reală coeziune ideologică şi politică pentru a își susține, în continuare, miturile fondatoare, unificatoare şi puterea de atracţie a mesajului său mondial. Această coeziune, însă, America a pierdut-o de cel puţin o generație.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Ziua și provocarea: Un avion rus de spionaj Il-20 a decolat din Kaliningrad și s-a îndreptat spre Germania. Două Eurofighter germane au fost ridicate de la sol
Aflat pe final de mandat, președintele polonez Duda s-a dus la Kiev într-o vizită de adio unde a fost decorat de Zelenski
Continuă seria neagră pentru ruși: Patru Su-34 au fost lovite de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune
pixel