Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aceeași criză, o altă țară
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă cineva şi-ar fi imaginat numai acum câteva luni că 500 de migranţi vor închide punctul de trecere cel mai folosit de la granița dintre Mexic şi SUA  ar fi fost, fără discuție, declarat visător. Iată, însă, că  acest lucru s-a întâmplat. 
EXCLUSIV

Președintele Trump a ordonat închiderea traversării graniței pe jos pentru că a fost informat de o problemă gravă pe care soldații săi, trimişi acum două săptămâni să securizeze granița, o aveau. Şi anume: conform constituției americane soldații armatei americane nu au voie să îndeplinească funcţia de poliție, singura forță care are voie să te oprească pe trotuar.

Complexitatea asigurării drepturilor omului precum şi imensul aparat de organizații existent pentru protejarea acestor drepturi, au atras atenţia ca micul grup de imigranți mexicani care ajunseseră ieri la granița cu SUA puteau foarte simplu să o treacă pe jos, poliția şi grănicerii americani fiind în imposibilitatea practică de a îi opri.

În același timp, armata trimisă de Trump fusese avertizată că nu are voie să oprească pe nimeni, niciunde, actul în sine fiind o încălcare a constituţiei şi statutelor militare şi pasibil de puşcărie. Trump a fost blocat astfel în efortul său de a opri o campanie condusă, ostentativ împotriva lui, de migraţia ilegală, având de apărat o graniță deja permeabila şi poroasa până la a nu exista în realitate.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la granița cu Mexicul este, de fapt, un mesaj. Acum câteva săptămâni administrația Trump anunțase denunțarea Pactului ONU pentru o migrație controlată. Ieșirea SUA din acest tratat ONU, negociat în secret de către administraţia Obama şi aproape semnat dacă Hillary Clinton nu pierdea alegerile de acum doi ani, pune o serioasă problemă de sustenabilitate şi legalitate.

Pe scurt, ca principal sponsor financiar al programelor ONU, ieșirea SUA din tratat înseamnă şi pierderea finanțării programului la scară globală. În plus, a creat o problemă stângii neo-marxiste globale şi finanţatorilor ei. Prin blocarea pactului ONU de către Trump, stânga globală neo-marxistă a pierdut un imens izvor de voturi. Mutarea de populații  masive dintr-o țară în alta, înseamnă de fapt mutarea de voturi. Să nu uităm că una din prevederile obligatorii ale acestui pact este acordarea dreptului la asigurări medicale gratuite, dreptului la muncă şi dreptul de vot noilor veniţi, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile legislației naționale sau regulilor locului unde emigrează. Practic se propune o schimbare a jocului democratic.

Votul național sau local poate fie anihilat de către o masivă migrație (ordonată) care va vota împotriva oricărei politici sau poziții care nu convine noilor veniți. Aici este secretul acestei lupte acerbe lupte pentru acest Pact ONU. În numele noului pact, care devine obligatoriu pentru orice membru ONU semnatar şi conform jurisprudenţei internaţional devin lege națională cu aplicabilitate imediată, dacă noii veniți pot vota, fără a mai fi obligați să aștepte până își iau cetățenia statului gazdă, din acel moment democraţia națională dispare. Practic se transformă într-o democrație internaţionalista fără a mai respecta interesele populației native.

Imaginaţi-vă un asemenea fenomen care are loc într-un oraș. O masă de noi veniți care votează pentru un primar care altfel nu ar avea şansa să fie ales de populația indigenă cu drept legitim de vot. Pe loc, balanța politică, socială şi economică a orașului respectiv s-ar schimba, anulând orice formă de democrație așa cum o cunoaștem astăzi. Practic populații străine de cultură, tradiția, limba sau religia unui loc, pot decide schimbarea numelui acelui loc, religiei acelui loc, economiei acelui loc, incluzând regulilor acelui loc. Trump a înțeles acest pericol major pe care îl reprezintă acceptarea unei "migrații controlate" de către alte autorități internaţionale de cât cele naționale şi a acționat în consecință.

Astfel răspunsul la politica lui Trump o reprezintă construcția şi menținerea unei presiuni migraţioniste asupra țării sale. Dar nu pentru a o invada, așa cum a fost scopul crizei europene din 2015, ci pentru a crea imaginea unui președinte american cu tendințe dictatoriale, pro-fasciste, rasiste şi antidemocratice. Această presiune ajută enorm forțelor de stânga, neo-marxiste din SUA, care, ca un făcut, de câteva luni bune, au promovat un mesaj electoral virulent împotriva agenției americane de imigrație ICE.

Această campanie violentă a fost începută cu imaginile copiilor de imigranți ilegali separați de părinții lor arestați (politică aprobată de un președinte democrat, de stânga, anume Obama), în spațiul virtual al netului având un caracter de execuție publică şi devastatoare prin prezența vedetelor din media de entertainment americană. Mesajul radical al stângii neo-marxiste a cerut nici mai mult nici mai puțin desființarea acestei agenții. Pentru a justifica această opțiune şi pentru a demobiliza orice formă de opunere rațională la nivel național, ofițerii ICE au fost comparați, până la asimilare, cu agenții sinistrei Gestapo care urmăreau să aresteze pe evreii care fugeau de crima hitleristă. Dublul atac imagologic, apelarea la miturile fondatoare ale marxismului, anihilarea naționalismului şi patriotismul prin acuzaţii de rasism, homofobie şi fascism, asimilarea luptei americane împotriva fascismului cu lupta pentru migraţia neîngrădită a populațiilor, au plasat criza actuală într-un registru lingvistic aproape imposibil de depășit.

Observăm că același fenomen şi același dicționar este folosit şi în Europa, unde Macron şi Merkel acuză demonii naționalismului ca fiind una din cauzele celui de-al doilea război mondial, promovând dispariția națiunii, teritoriul său de retenţie şi catalogându-le ca fiind pericole. Scopul decelat este acela al impunerii unui conglomerat post modern, mulţi rasial, mulţi religios şi mulţi cultural, prin asimilare forțată a spațiului gazdă.

În accepțiunea promotorilor acestui concept extrem geopolitic şi geoeconomic, spațiul gazdă este vidat de atributele sale constitutive (constituție, legi, tradiții, cutume, aspecte identitare, etc) devenind astfel liber spre fi ocupat imediat prin fluidizarea rapidă a mișcării populațiilor. Orice locuitor al teritoriul gazdă care se opune acestui nou model este considerat pericol şi dușman, ca atare fiind îndepărtat fără nici o problemă.

Mai trebuie subliniat că asamblarea acestui aparat masiv lingvistic şi politic (economic) necesită resurse enorme umane şi materiale. Este clar că, fără o prezență coordonată şi extrem de bine pregătită profesional, această campanie care încurajează,  peste tot în lume, mutări masive de populații şi schimbarea radicală a structurilor statale, nu ar fi putut exista.

Președintele Trump se află, deci, la începutul unei crize severe, care poate zdruncina, până la distrugere, administrația sa. Marea problemă a acestuia nu rezidă în lipsa de imaginație în găsirea soluțiilor, ci în identificarea corectă a problemei şi aplicarea unui tratament eficient. Soluția imaginată de Donald Trump, de folosire a armatei regulare americane pentru apărarea granițelor țării a eșuat. Formula consacrată a patriotismului nu a mai funcționat la nivel juridic şi social. SUA au nevoie de o reală coeziune ideologică şi politică pentru a își susține, în continuare, miturile fondatoare, unificatoare şi puterea de atracţie a mesajului său mondial. Această coeziune, însă, America a pierdut-o de cel puţin o generație.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”

Ştiri Recomandate

Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Forțele paramilitare din Sudan anunță formarea unui guvern alternativ. Criza se adâncește după scenariul libian
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
SUA revin și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
Coreenii de la Hanwha se implică în cercetarea din România: Parteneriat semnat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
pixel