Achiziția sistemului rusesc S-400 de către Iran ar putea grăbi o reacție în forță a Israelului
Pe fondul cooperării militare tot mai mari dintre Iran și Rusia, oficialii israelieni se tem că posibila achiziție de către Iran a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 ar îngusta fereastra pentru o eventuală lovitură asupra facilităților nucleare ale Teheranului.
Potrivit The Jerusalem Post, recent, Iranul ar fi cerut Rusiei furnizarea sistemului de apărare antiaeriană S-400. Cotidianul precizează că, deși Rusia nu a confirmat oficial informația, sistemul ar putea deveni operațional în Iran la aproximativ doi ani de la livrare.
Perspectiva unei astfel de achiziții de către Iran a generat reale îngrijorări în rândul oficialilor din SUA și Israel. Bloomberg a citat reprezentanți din aceste țări, care, sub protecția anonimatului, au declarat că în acest caz foarte probabil se va accelera o decizie cu privire la un posibil atac israelian asupra Iranului.
În plus, premierul israelian Benjamin Netanyahu a evocat săptămâna trecută posibilitatea unei lovituri asupra Iranului: „Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai greu devine. Am așteptat foarte mult. Vă pot spune că voi face tot ce îmi stă în putere pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare”, a declarat acesta la o conferință de securitate la Tel Aviv.
Iranul operează deja sistemele rusești de apărare aeriană S-300, iar ambasadorul rus în Iran a sugerat încă din 2020 că S-400 „ar putea fi” livrat Iranului.
Iranul însă a susținut că n-ar avea nevoie de sistemul rusesc întrucât și-a dezvoltat deja propriul sistem similar de apărare antiaeriană, Bavar-373, despre care susține că este o versiune internă a S-400. În noiembrie 2022, iranienii au anunțat că o versiune modernizată Bavar-373 a atins o rază de descoperire a țintelor de 450 de kilometri și o rază de urmărire a acestora de 400 de kilometri.
În ceea ce privește achiziția de S-400, mai mulți analiști militari regionali și-au exprimat scepticismul. Se consideră că, având în vedere modul în care sistemele S-300 aduse de Rusia Siria și-au dovedit ineficiența în descurajarea acțiunilor aeriene israeliene, pare improbabil ca S-400 să fie dislocat în Iran. În plus, în actualele condiții generate de invazia Rusiei în Ucraina, orice achiziție de S-400 ar dura o perioadă prea mare de timp până la finalizare.
Cu toate acestea, percepția în Israel este că intensificarea din ultima perioadă a relațiilor ruso-iraniene ar putea determina accelerarea unei astfel de livrări, iar dacă sistemul de apărare antiaeriană S-400 ajunge la Teheran în acest an, va deveni operațional până în 2025.
Întrebat dacă prezența S-400 în țara sa poate complica situația pentru Israel, expertul militar iranian Patarames a declarat pentru EurAsian Times: „Iranul se află în pragul realizării capabilității nucleare. Dacă Israelul consideră că merită un conflict pentru a preveni asta, ar putea să o facă. Sfârșitul unui astfel de conflict ar fi ca Iranul să atace ținte vitale israeliene, iar Israelul să răspundă cu aproximativ 3-4 lovituri nucleare asupra facilităților nucleare ale Iranului. Deci, nu. S-400 nu ar fi un motiv ca ei să atace Iranul.”
Liderii israelieni și experții militari consideră însă programul nuclear al Iranului și dezvoltarea potențială a armelor nucleare de către Teheran drept cea mai mare amenințare de securitate cu care se confruntă țara lor. Aceste îngrijorări au crescut semnificativ după ce observatorii străini au descoperit recent uraniu îmbogățit la 84% puritate, foarte aproape nivelul necesar pentru armele nucleare, de 90%.
Potrivit unui înalt oficial israelian și a unui fost înalt oficial american, Iranul va avea suficient uraniu îmbogățit pentru a produce zece bombe până la sfârșitul anului 2023. În consecință, se așteaptă ca apelurile la lovituri asupra facilităților iraniene să devină mai puternice în viitorul apropiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News