Acord între Grecia și Turcia. După ce au fost la un pas de război în Egee după incidentele din ultimii ani, acordul vizează „o mare a păcii”
Grecia și Turcia au convenit, joi, să-și îmbunătățească relațiile și să elaboreze o foaie de parcurs menită să demareze o nouă eră a relațiilor strânse între cele două țări membre NATO, după ani de tensiuni și certuri.
În prima vizită a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Atena după 2017, cele două țări au convenit să se concentreze pe continuarea relațiilor de bună vecinătate, să mențină deschise canalele de comunicare și să caute să ia măsuri militare pentru a construi încrederea pentru a elimina cauzele tensiunii, creșterea volumului comerțului și acțiunea pentru rezolvarea problemelor care au cauzat starea de ruptură între ele, în special în Marea Egee.
Erdogan a declarat într-o conferință de presă comună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis: "Nu există nicio problemă insolubilă între noi. Atâta timp cât ne concentrăm pe o situație mai largă, nu ajungem să fim ca cei care trec marea și se îneacă în râu".
De la tensiuni care le-au dus în prag de război, Grecia și Turcia își propun prin acest acord dublarea comerțului bilateral
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl
Erdogan s-a referit la voința țării sale de a "transforma Marea Egee într-o mare a păcii", menționând că aceasta vine "prin pașii comuni pe care noi, Turcia și Grecia, îi vom face. Vrem să fim un exemplu pentru lume".
În declarațiile comune, Mitsotakis a recunoscut că relațiile bilaterale au fost "grav amenințate" în trecut, dar se află pe "o cale mai calmă". El a adăugat: "Simt o datorie istorică de a profita de oportunitatea de a apropia cele două țări, precum și granițele noastre adiacente".
Grecia și Turcia au semnat o declarație de prietenie și mai multe acorduri și au decis să lucreze pentru a-și dubla comerțul bilateral de la 5 la 10 miliarde de dolari. Atena a anunțat, de asemenea, că a convenit cu Uniunea Europeană prelungirea vizelor acordate cetățenilor turci pentru o perioadă de 7 zile pentru a vizita insulele Mării Egee.
Mitsotakis a confirmat că întâlnirile continue și, probabil, noul pas în dialogul bilateral relansat reprezintă abordarea ajungerii la un acord pentru delimitarea granițelor platoului continental și a zonelor de exploatare economică relevante (zona economică exclusivă) atunci când circumstanțele o permit.
Zona Economică Exclusivă (ZEE) ar putea servi ca un precursor al explorării de petrol sau gaze, mai ales că bazinul mediteranean de est, spre Israel, a fost martorul unora dintre cele mai mari descoperiri de gaze naturale din lume în ultimii ani.
Erdogan a vizitat Atena pentru prima dată după 2017, după ani de tensiuni legate de probleme precum unde începe și se termină platoul continental, resursele energetice, zborurile peste Marea Egee și insula divizată Cipru.
Referitor la eforturile sale de a restabili relațiile cu căldură, Erdogan l-a descris pe prim-ministrul Mitsotakis drept un "prieten", adăugând că abordarea prin dialog a problemelor permite ajungerea la un acord în interesul tuturor, punând astfel capăt unei lungi perioade în care a folosit o retorică ostilă față de statul membru al Uniunii Europene.
Relațiile dintre Grecia și Turcia, țări membre NATO, au fost martorele unor tensiuni severe, iar divergențele au apărut din nou din cauza încercărilor Turciei de a explora câmpurile de hidrocarburi din estul Mediteranei. Ultima vizită a președintelui turc în Grecia, în urmă cu 6 ani, a fost marcată de o dispută diplomatică, urmată de o perioadă de tensiune la frontierele maritime și terestre între 2020 și 2022. În urmă cu un an, Erdogan acuza Grecia că "ocupă" insule din Marea Egee și a avertizat la acea vreme că Turcia "poate sosi brusc, în orice noapte" pe aceste insule.
Dar relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit în acest an, din februarie, când Grecia a trimis ajutoare Ankarei după cutremurul devastator care s-a soldat cu cel puțin 50.000 de morți.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News